Petrospot'un Denizcilik Haftası'nda konuşan 2050 Marine Energy danışmanlık şirketinin sahibi ve Uluslararası Bunker Endüstrisi Birliği (IBIA) Başkan Yardımcısı Americas Tolson, Kızıldeniz gemicilik krizinin talebi önemli ölçüde etkilediğini ve Panama Kanalı sorunlarıyla birlikte gemicilik için benzersiz lojistik zorluklar yarattığını ve bunker satın alma modellerini değiştirdiğini açıkladı.  

Tolson, "2024 yılı boyunca sadece Süveyş krizinin, yön değiştiren gemiler için yakıt tüketimini ayda 1 milyon metrik ton artırdığı tahmin ediliyor. Bu tür zorluklar genellikle bunker değer zincirini katılımcıları için karlı hale getirir" dedi.

Liman grevinin ardından nakliye şirketlerinin hisseleri düştü Liman grevinin ardından nakliye şirketlerinin hisseleri düştü

Halihazırda gemiler tarafından kullanılan yakıt türlerine odaklanan Tolson, yüksek sülfürlü akaryakıtın (HSFO) IMO 2020'nin yürürlüğe girmesinden bu yana görülmemiş talep seviyelerine ulaştığını ve talebin scrubber takılı konteyner gemileri tarafından yönlendirildiğini, ancak bazı büyük limanlarda tedarik edilen önde gelen yakıt türü olmasına rağmen gelecekte fazla bir rol oynamayacağını belirtti.

Bununla birlikte, biyoyakıt ve LNG satış hacimlerinin büyük limanlarda hala sınırlı olması nedeniyle gelecekteki alternatif yakıtların kendilerini kabul ettirmeleri biraz zaman alacak.

LNG'nin yaşam döngüsü sera gazı zorlukları nedeniyle uzun vadeli bir karbonsuzlaştırma çözümü olarak şüpheli olduğunu ve biyoyakıtların gemilerin sera gazı ayak izlerini azaltmaları için en kolay kısa vadeli yol olmaya devam ettiğini, ancak çoğu Amerika bunker pazarında yeterli devlet teşviki bulunmadığını söyledi.

Bu arada, hidrojen, metanol ve amonyak gibi yakıtlar yeni gemi inşa siparişlerinin favorileri gibi görünüyor.  Bu yakıtların düşük sera gazı versiyonlarının, ABD'deki Enflasyon Azaltma Yasası (2022) tarafından sağlanan büyük teşvikler ve altyapı yardımı nedeniyle Kuzey Amerika'da önemli miktarlarda mevcut olması muhtemel.  Tolson, bunun bu tür alternatif yakıtlar için diğer küresel konumlara göre önemli bir bölgesel avantaj sağlayacağını düşünüyor.

Kaynak: seatrade-maritime.com

Editör: Haber Merkezi