İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, meclis üyeleri, meslek komite üyeleri ve şu şube yönetimlerinin yoğun katılımıyla fiziki ve online olarak gerçekleşti. İMEAK DTO Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan ve heyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz İşleri Şube Müdürü İlker Aslan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, Türk Loydu Başkanı Cem Melikoğlu, Koster Armatörleri ve İşletmecileri (KOSDER) Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Çendik ve çok sayıda kişi katıldı.

 

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantı ilk gündem maddesi olan ek gündem talebi ve vefat ve başsağlığı gündemi ile başladı. 52 sayılı toplantı zabıtları ve Haziran ayı fasıllar arası aktarımın görüşülüp oy birliği ile kabul edildiği toplantı ek gündem maddesi olan kayıt ücretlerinin görüşülmesi ve oy birliği ile onaylanması ile devam etti.

 

Temmuz ayı faaliyetlerinin yer aldığı video sunumun ardından toplantının açılış konuşmasını İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı.

 

 

Küresel büyümenin daha da aşağıya inme ihtimali var

 

Konuşmasına dünya ekonomisine ilişkin değerlendirme ile başlayan Kıran, ABD ile AB merkez bankalarının parasal sıkılaştırma etkileriyle dünya ekonomisinin beklenenden hızlı yavaşladığını söyledi. IMF’nin büyüme tahminini yüzde 3.6’dan yüzde 3.2’ye düşürdüğünü kaydeden Kıran, verilere göre gerçek bir resesyon olmasa da ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girdiğini ifade etti. Kıran, önümüzdeki süreçte küresel büyüme tahminlerinin daha da aşağıya inme ihtimalinin arttığını kaydetti.

 

Tahıl Koridoru Anlaşması tüm dünyanın tekdir ettiği büyük bir diplomatik başarıdır

 

Türkiye’nin tahıl koridoru anlaşmasındaki rolüne ve tahılın Ukrayna limanlarındaki giriş çıkışını koordine etmek amacıyla Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilcinin katıldığı Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne de değinen Kıran, “Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık 3’te birinin Rusya ve Ukrayna tarafından sağlandığını düşünürsek,  Ukrayna’dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi halinde başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık, hem de düzensiz göç nedeniyle ne kadar ciddi bir güvenlik riski oluşturacağı aşikardır. İşte bu merkezin devreye girmesiyle Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması imkanı sağlandı. İlk gemi Lübnan’a gitmek için hareket ederken, diğer gemilerin ise hazırlık ve planlamaları devam ediyor. Ülkemizin öncülüğünde gerçekleştirilen Tahıl Koridoru Anlaşması, tartışmasız tüm dünyanın takdir ettiği büyük bir diplomatik başarı oldu” dedi.

 

 

‘Küresel yavaşlamadan görece daha az etkilenen ülkelerden birisiyiz’

 

Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kıran, küresel ekonomideki yavaşlamanın Türkiye ekonomisine de yansımasına rağmen ihracat ve turizmdeki gelirlerinden olumlu sonuçlar alındığını kaydederek, “İhracatımız, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artışla 18 milyar 550 milyon dolar, 2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 19.1 oranında artışla 144 milyar 417 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler 2022 yılını 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde kapatacağımıza işaret ediyor. Dolayısıyla sanayi ve ihracatımızın gücü ve turizmin katkılarıyla küresel yavaşlamadan görece daha az etkilenen ülkelerden birisiyiz” diye konuştu.

 

Denizcilik piyasalarında da büyüme beklentisi düşünüyor

 

Denizcilik piyasalarının da; makro ekonomik olumsuzluklar, Rusya-Ukrayna savaşanın etkileri, Çin’deki Covid-19 kısıtlamaları ve ekonomik yavaşlamanın etkisiyle 2022 yılında yüzde 3,5 olan küresel deniz ticareti büyüme tahminin yüzde 1.4 olarak revize edildiğine işaret eden Kıran, “Çok ciddi aşağı yönlü bir revizedir bu. Böylelikle 2022 yılında küresel deniz ticareti hacminin 12 milyar 256 milyon ton olacağı bekleniyor. Değişen ticaret modelleri göz önüne alındığında ton mil bazında küresel deniz ticareti büyümesinde yıl başında yüzde 4 olan beklentinin de yüzde 2.4’e düşeceği öngörülüyor. Piyasaları etkileyen önemli unsurlardan biri olan limanlardaki bekleme sürelerinde bir miktar düşüş görülse de Haziran sonu itibariyle kuru yük filosunun yaklaşık yüzde 34’ünün limanlarda beklediği ve bu seviyenin Covid-19 dönemi öncesi seviyenin hala üzerinde olduğu görülüyor. 2022 yılının ilk 5 ayında konteyner ticareti hacmi yıllık bazda yüzde 2,5 azaldı. Böylece 2022 için küresel konteyner ticaret hacminin büyüme beklentisi de yüzde 0.2 seviyesine geriledi ki bu da bir büyüme anlamına gelmiyor. Haziran ayının konteyner gemisinin tüm dünyadaki kapasitenin yüzde 36.6’sı limanlarda beklerken, Temmuz ayında bu artarak yüzde 37.7’ye yükseldi. Bu seviye Ekim 2021’in sonlarında kaydedilen bir önceki yılın zirve seviyesini aşmış olmakla birlikte Covid-19 öncesi yüzde 31,5 olan seviyenin de hala çok çok üzerinde. 12 Mayıs tarihinden itibaren hızla gerileyen Baltık Kuru Yük Endeksi, Haziran ayında yüzde 12.7 düştükten sonra Temmuz ayında da yüzde 15.4 düşerek Temmuz ayını 1895 seviyesinde kapattı. Ki Ağustos ayının ilk üç gününde de yine aşağı yönlü bir düşüş devam etti” şeklinde konuştu.

 

 

DTO Türk denizciliğinin kurumsallaşmasının önünü açtı 

 

Konuşmasına İMEAK DTO’nun kuruluş yıldönümünün Ağustos ayında denk gelmesi nedeniyle bu ayın denizciler için önemli bir ay olduğuna vurgu yaparak devam Kıran, şöyle devam etti; “1982 yılında İstanbul Ticaret Odası bünyesinde sadece bir meslek komitesi olarak faaliyetlerini yürütürken, büyüklerimizin çaba ve gayretleriyle kurulan Odamız, bu yıl 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutluyor. 40 yıl önce faaliyete başlayan Odamız, sektörün her alanda gelişip serpilmesine öncülük etti. Bugünkü duruma gelirken birçok yapı taşının örülmesinde en büyük katkıyı sağladı. 744 üye ile kurulan Odamız, bugün yaklaşık 11 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük Odaları arasında yer alıyor. Sivil bahriyemizin amiral gemisi olan Deniz Ticaret Odası’nın kurulması sektörümüz için bir dönüm noktası oldu. Bu dönüm noktası denizcilikte kurumsallaşmanın ve sektör olarak kabul görmenin önünü açtı. Bugün geldiğimiz noktada Türk denizciliği yaklaşık 33 milyon DWT’lik filosu, yıllık 4.6 milyon DWT üretim kapasiteli 84 tersanesi, toplamda yaklaşık 550 milyon ton yük elleçleyebilen limanları ve sektörün diğer tüm unsurlarıyla birlikte kol kola ülkemizin ‘Denizci millet denizci ülke’ hedefi doğrultusunda emin adımlarla yoluna devam ediyor. Ülkemiz asgari deniz ülkesi olduğu bilinen 162 ülke içinde bir savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, proje ve inşa kontrolünü ve idamesini gerçekleştiren 10 ülke arasında yer alıyor. Tüm bu gelişmelere rağmen önümüzde alınması gereken çok çok daha uzun yollar var. Şu an dünyada 15’inci sıradayız ama 2 basamak çıkabilmek için mevcudumuzun üzerine yaklaşık 3’te 1 filo eklememiz gerektiğini, bununda çok kolay olmayacağını yapılacak çok önemli işlerimizin olduğunu unutmayalım.

 

‘Denizciliğimizi güçlendirmemiz, mutlak bir zorunluluk haline geldi’

 

Hem Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm, hem Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar, önemli fırsatları ve tabiî ki yanında tehditleri de içinde barındırıyor. Özellikle iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil mutabakat uygulamalarıyla gelecek düzenlemeler sonucu önümüzdeki 10 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Türk sahipli filomuzun büyük oranda yenilenme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Türk sahipli deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi amacıyla yeni bir yol haritasının belirlenmesi büyük önem arz ediyor. Denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp devlet politikası haline getirerek her alanda güçlendirmemiz, mutlak bir zorunluluk haline geldi. Önümüzdeki zorlu dönüşüm sürecini de kamu ve özel sektör el ele vererek başarıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor.”

 

 

40’ıncı yıla görkemli kutlama

 

Kıran, “Odamız kuruluş misyonuna bağlı çağın ve zamanın gelişimine ayak uydurarak ama geleneklerinden ödün vermeden Türkiye denizcilik sektörünün rehberi olmaya devam ediyor. Biz denizciler geleceğimizi içinde yaşadığımız toplumun ve dünyanın geleceğinden ayrı düşünmüyoruz. Deniz ticaret odamızı kuran Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş bütün büyüklerimize ve yöneticilerimize rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluk diliyorum. 40 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

 

IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı

Odamızın 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü görkemli bir gala yemeği ile kuruluş tarihimiz olan 26 Ağustos akşamı kutlamak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi