Tuzla Liman Başkanlığı, Tahıl Koridoru nedeniyle oluşan yoğunluktan dolayı transit gemilerin Kartal demir bölgesine demirlemesini durdurarak, demirleme yapacak tüm gemilerin Tuzla Liman Başkanlığı’ndan ordino almalarına ilişkin yeni bir uygulama getirdi. Bu yeni uygulamaya göre, gemilerin ikmal işlemlerini Ahırkapı demir sahasında tamamlaması gerekirken, ikmali olmayan gemilerin ise Marmara Denizi’nde Drfite beklemesi gerektiği kaydedildi.

Transit geçiş yapan gemiler, ordinosuz geçiş yapabildikleri Kartal demirleme sahasında demirleyerek kumanya, tamir-bakım ve diğer tüm ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra seferlerini devam ederdi. Tuzla Liman Başkanlığı tarafından yoğunluktan dolayı getirilen bu yeni uygulama nedeniyle gemilerin Yalova demir sahasına yönlendirildiği ifade edildi. Bu durum armatöre ek maliyet olarak yansıdığı gibi Kartal demir sahasında iş yapan gemi acentelerinin işlerini zorlaştırarak mağduriyet yaratmış durumda. Ayrıca ordino verme sürelerinin uzaması nedeniyle gemilerin tersaneden istenilen saatte çıkamaması ve gemi tamir – bakım işlerinin aksamasına yol açtığına da vurgu yapılıyor.

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

Armatör ve acenteci mağdur

Kartal demirleme sahasında hizmet veren bir acente sahibi 7Deniz’e karşı karşıya kaldıklarını durumu anlattı. İsmini vermek istemeyen acente sahibi, Kartal demirleme sahasında 168 saat bekleyen ve her türlü ihtiyacı karşılanan gemilerin aynı zamanda ülkeye döviz de kazandırdığını belirterek, yeni uygulama ile döviz girdisinde ciddi kayıplar olduğunu aktardı. Ordino alma süresinin uzunluğunun geminin geçiş sırasını kaybetmesine yol açtığını dile getiren yetkili, “Bu nedenle gemi başına ekstra yüksek tutarlarda liman masrafı çıkıyor. Armatöre ek maliyet getirmenin yanında seferine geç kaldığı için ayrıca kayıp anlamına geliyor. Eğer ordino alıp işlemlerini yapmaya kalkarsa, hem seferini yapamıyor hem de gemisindeki ufak tefek tamir bakım işlerini yapamıyor. Ayrıca ekstra yakıt tüketimine de neden oluyor” dedi.

Gemiler hizmetlerini almaya devam etmeli

Geçtiğimiz günlerde üçüncü kez uzatılan Tahıl Koridoru’nun oluşturduğu yoğunluk nedeniyle daha farklı çözüm yolları aranması gerektiğinin altını çizen acente sahibi, şöyle devam etti; “Yoğunluk nedeniyle kısıtlamaya gitmek yerine alternatif güvenlik koşulları oluşturulabilir. Ekstra römorkörler veya demirleme sahası genişletilebilir. Biz alternatif arayışına girmek yerine direk kestirip attık. Gemiler buraya demir atamıyorlar, tersaneden çıkamıyorlar. Motorcusundan kumanyacısına herkes mağdur oldu. Bu gemiler günlük binlerce dolar para harcıyor burada. Ticareti engellemeyecek şekilde gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak gemilerin hizmetlerini almaya devam etmesini talep ediyoruz.”

İstihdamı olumsuz etkiliyor

Konuya ilişkin 7Deniz’e konuşan Kartal Acente Motorları Kooperatifi (Sınırlı Sorumlu İstanbul Kartal Gemi Servisi Deniz Motorları Taşıyıcıları Kooperatifi) Başkanı Erdoğan Güçlü, 16 üyesi olan kooperatifin bu durumdan çok etkilendiğine işaret ederek, sözlerine şunları ekledi; “Kimsenin bilgisi yokken aniden alınan bu karar çok yanlış. Önceden bilgi verilmesi ve gerekli altyapı çalışmalarının yapılması gerekiyordu. Ancak hiç bilgimiz olmadığı gibi bir anda karşı karşıya kaldığımız durum bizi çok olumsuz etkiledi. Bizim yaklaşık yerli ve yabancı olarak 500 armatör müşterimiz var. 2-3 gündür bize yansımaya başladı. Böyle devam ederse büyük mağduriyet yaşayacağız. Burada tekne kaptanlarından, esnafa, ofis çalışanlarına büyük bir istihdam sağlanıyor. Yani herkes ekmek yiyor. Bu aynı zamanda istihdamı da çok olumsuz etkiliyor. Çünkü gemi gelmezse kimse çalışamayacak.”

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi