1890ʹda Japonya açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyniʹnde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak için, sualtı kazılarından elde edilen ˮErtuğrul Fırkateyni Batığından Çıkarılan Malzemeler, Ertuğrul Sergisiˮ açıldı.
Japonyaʹnın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan ertuğrul Fırkateyniʹnde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak için ˮErtuğrul Projesiˮ kapsamında, sualtı kazılarından elde edilen ˮErtuğrul Fırkateyni Batığından Çıkarılan Malzemeler, Ertuğrul Sergisiˮ açıldı.
Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı ile Mersin Deniz Ticaret Odası iş birliğinde oluşturulan sergi, Mersin Vali yardımcıları Cezmi Türkgöçer ve Ogün Bahadır, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan ve davetlilerin katılımıyla, Mersin Deniz Müzesiʹnde açıldı.
Ertuğrul Fırkateyni Sualtı Kazıları Başkanı Tufan Turanlı, açılışta yaptığı konuşmada, Ertuğrul Fırkateyniʹnin 12. sergisinin açıldığını söyledi.
Bu serginin diğer sergilerden başka bir özelliğinin olduğunu ve daimi bir sergi olduğunu ifade eden Tufanlı, şöyle konuştu:
ˮMersinʹin kardeş kenti Kushimotoʹnun gönderimi sayesinde 340 eser bundan sonra daimi olarak Mersinʹde sergilenecek. Hepinizin bildiği gibi Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890 tarihinde yakalandığı fırtına sonucu battığı anda ufak parçalara dağıldı. Bundan sonra gemiden çıkan toplar, tüfekler, değerli malzemeler dalgıçların çıkarımıyla İstanbulʹa gönderildi. Yani belki birçok insanın düşündüğü gibi koskoca 78 metrelik gemiden arda kalan fazla bir şey yok. Fakat buna rağmen 11 yıldır süren dalışlar ve kazılar sürecinde 8 bin 300ʹe yakın eser çıkardık. Bunlardan denizcilerimizin anısını güzel bir şekilde tanımlayan, anlatan 340 eser bugünden itibaren Mersinʹde daimi yerini aldı.ˮ
Konuşmaların ardından Ertuğrul Sergisi, Daimi Ertuğrul Sergi Salonu ve Daimi Deniz Okulları Mersin Yılları Sergi Salonuʹnun açılışı gerçekleştirildi.
7DENİZ