İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın aralık ayı meclis toplantısı 14 Aralık Perşembe günü gerçekleşti. Toplantıya, İstanbul Valisi Davut Gül, Vali Yardımcıları Ünal Kılıçarslan, Şevket Atlı, Sahil Güvenlik ve Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu, İldeki Kamu Kurumlarını Müdürleri, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca ile meclis üyeleri katıldı.

İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında, 19 Kasım’da Karadeniz Ereğli’de mendireğe çarparak batan Kafkametler gemisinin hayatını kaybeden mürettebatı için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ise Oda’nın kasım ayı faaliyetlerinin yer aldığı bir video izletildi.

“Kafkametler’in üzüntüsünü derinden yaşıyoruz”

Video sunumun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran konuşmasında “Bir yılın daha sonuna gelirken ekonomik sıkıntılar, doğal felaketler ve jeopolitik gerginliklerin damgasını vurduğu bir yılı geride bırakıyoruz” dedi.

Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye iç çatışmaları, Rusya- Ukrayna savaşı derken bir de İsrail-Filistin çatışmaları ile karşı karşıyayız. Rusya-Ukrayna savaşı yakın bir tarihte sonlanacakmış gibi görünmüyor. 7 Ekim’de başlayan Filistin-İsrail çatışması Gazze’de giderek boyutları artan, binlerle ifade edilen sivil insanların öldürüldüğü, büyük insanlık dramlarının yaşandığı gerilime dönüştü. Orta Doğu’yu yangın yerine çeviren bu ürkütücü gidişatın durdurulması, barış ve sükûnetin bir an önce tesis edilmesi büyük önem taşıyor. Ülkemizde ise 6 Şubat günü cumhuriyet tarihimizin en büyük ve yıkıcı depremini yaşadık. 50 bini aşkın insanımızı kaybettik, binlerce bina oturulamaz hale geldi. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, depreme maruz kalan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Tam yılı tamamlıyoruz derken çok üzücü bir afet haberini de geçen ay sonunda aldık. Türk bayraklı kuru yük gemimizin Zonguldak Ereğli ilçesinde batmasından büyük üzüntü duyduk. Arama kurtarma çalışmalarında 5 denizcimizin vefat haberini alırken henüz bulunamayan 7 mürettebatımızın üzüntüsünü çok derinden yaşıyoruz.

Pazartesi günü Karadeniz Ereğli’ye bir ziyaret gerçekleştirdik. Bu esnada edindiğimiz bilgilere göre, kayıp denizcilerimize ulaşabilmek için mümkün olan tüm çaba gösteriliyor. Dilerim ki bir an evvel bu çalışmalar bir neticeye varır. Bu vesileyle elim kazada yaşamlarını yitiren denizcilerimize Allah'tan rahmet, kederli aileleri, yakınları ve geminin sahibi şirkete bir kez daha sabır ve baş sağlığı diliyorum. Allah, hepimizi her türlü afetten korusun.”

“Çin’de yavaşlama eğilimi artmış gözüküyor”

Son gelen verilerin küresel ekonomide yavaşlama eğiliminin durduğuna, buna karşı enflasyondaki düşüşün daha net bir şekilde görüldüğüne işaret ettiğini belirten Tamer Kıran, “ABD, euro bölgesi, Hindistan gibi büyük ekonomiler büyüme verilerinde pozitif sinyaller verirken, Çin’de yavaşlama eğilimi artmış gözüküyor. Ülkemiz açısından özellikle euro bölgesinin pozitif sinyal vermesini önümüzdeki süreçte ülkemiz açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlamalıyız. Bu gelişmeleri, hemen olmasa da gelecek yılın ortalarından itibaren küresel ekonominin daha pozitif bir sürece girme ihtimalini artırmış olması dolayısıyla ihracatımız ve büyümemiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz.”

Türk ekonomisinde özellikle finansal piyasalarda olumlu gelişmelerin izlendiğini belirten Tamer Kıran şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın rezervleri hızlı bir artışla 140 milyar doları aşarken gerek hisse senedi piyasasına gerek bono tahvil piyasalarına yabancı yatırımcı girişleri de başlamış durumda. Önemli bir risk göstergesi olan CDS oranları 800’lü rakamlardan bugün itibarıyla 295'lere inmiş durumda. Merkez Bankası’nın sıkı para politikası adımlarıyla yükselen faizler kredi arz ve talebini aşağı çekmeye devam ediyor. Haliyle bu gelişmenin büyüme üzerine negatif etkisi olacağını bekliyoruz. Mevduat faizlerindeki yükselişin devam ediyor olması da önümüzdeki aylarda iç talebi azaltıcı etkide bulunmaya devam edecektir. Bu çerçevede iç talepte daha yavaş bir büyümeye hazırlıklı olmak, buna karşın büyümeyi dengelemek için dış talebi, ihracatı arttıracak önlemleri daha hızlı devreye sokmanın önemi artmış bulunuyor. Türkiye ekonomisinde, üçüncü çeyrekte, beklentilerin üzerinde %5.9’a ulaşan bir büyüme hızı kaydettik. Dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının üçüncü çeyreğe göre bir miktar gerilese de yine %5’ler civarında geleceğini ve yılı %5’e yakın bir oranda tamamlayacağımızı tahmin ediyoruz.”

“Deniz Şehitleri Anıtı” talebi

Tamer Kıran, İstanbul Valisi Davut Gül’e, İstanbul’da faaliyet gösteren deniz turizmi araçları ve yolcu motorlarının bağlama-barınma, yolcu indirme-bindirme yerlerinin belirlenmesi, İstanbul’da denizyolu yolcu taşımacılığında kullanılan iskelelerden hem kira bedeli hem de yüksek bedelli ecrimisil tahakkuku yapılması konularındaki sorunları iletti. Kıran, “Ülkemiz denizcilik anlamında çok şehitler vermiştir. Şehitlerimizi anma adına Deniz Şehitleri Anıtı yapma projemiz vardı. Bir yer tahsisi konusunda yol da kat etmiştik ama bir türlü sonuca ulaşamadık” diyerek Vali Gül’den yer tahsisi için destek talep etti.

“Denizcilik alanında güçleneceğiz”

Tamer Kıran’ın ardından kürsüye İstanbul Valisi Davut Gül çıktı. Gül, “Geçen ay Zonguldak’ta deniz kazasında hayatını kaydeden denizcilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Allah, bir daha devletimize ve milletimize bu gibi acılar yaşatmasın” dedi.

Vali Gül’ün konuşması şöyle:

Güney Marmara'da müsilaj yayılıyor, yüzeye 5 metre kaldı Güney Marmara'da müsilaj yayılıyor, yüzeye 5 metre kaldı

“İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak bütün alanlarda çalışan bir meclisin olduğunu görüyoruz. Sizler, sadece kendi işinizi yapmıyorsunuz, İstanbul'la ilgili meselelerde olabildiğince katkı sunuyorsunuz. Verdikleriniz destekler için bütün meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Cumhuriyetimiz yüz yaşına girdi ve daha da güçlendi. Türkiye Yüzyılı'na, ikinci yüzyıla başladık. Denizcilik alanında da gelişeceğiz ve güçleneceğiz. Bunu yaparken hepinizin katkılarına ihtiyacımız var. Devletimiz daha büyük tersaneler yapacak, sizler çok daha uzaklara gideceksiniz. İstanbul’umuz balıkçılık, tersanecilik ve denizcilik alanında önemli bir konumda. Sizlerin önünü açabilmek için mesai arkadaşlarımızla bugün burada bir araya geldik. Valilik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Emlak ile birlikte alacağımız karalar ile üzerimize düşeni ve koordinasyon noktasında gereğini yapacağız. Sizler güçlü olursanız, ülkemiz güçlü olur. Telefonumuz sizlere 7 gün 24 saat açık. Hepinize yaptığınız çalışmalarda başarılar diliyorum.”

Gül’ün konuşmasının ardından Tamer Kıran ve Başaran Bayrak tarafından İstanbul Valisi Davut Gül’e gemi resminin bulunduğu bir tablo hediye edildi.

"Kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz"

Toplantıda Vali Yardımcısı Şevket Atlı da söz aldı. Atlı konuşmasında, 2 hafta önce Bölge Liman Başkanı, Deniz Limanları Şube Müdürü, İBB Deniz Hizmetleri Şube Müdürü ve Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığından konunun uzmanlarıyla birlikte Galataport’tan Sarıyer ve Kadıköy’e kadar alandaki kıyı yapılarını yerinde gördüklerini söyleyerek, “Temel sorun alanlarını, kıyı tesisi işletme izni olmayan alanlar var, hepsini yerinde gördük. Kıyılarda kaçak tonozlar var. Değnekçi dediğimiz kişilerin denizdeki versiyonu. Ortada yer sorunu var, görüyoruz. Buna çözüm üretemezsen piyasa kendisi çözüm üretiyor. Sahadaki çalışmalar ve tespit ettiğimiz konularla ilgili rapor hazırlıyoruz. Odamızdan da görüş alacağız. Kapsamlı bir rapor halinde tüm paydaşlarla son şeklini vererek mevcut sorunlara çözümler bulacağız” dedi.

Şevket Atlı

“En büyük iki sorundan birini çözdük”

Toplantıda bazı Oda başkanları da söz alarak icraatlarını ve taleplerini dile getirdi.

İlk olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç kürsüye geldi. Dinç, yıllardır yılan hikâyesine dönen Ören yat çekek imalat kısmının çekek bölümünün açılışının yapıldığını belirterek “Bodrum bölgesinde bağlama ve kışlama alanlarında yaşadığımız en büyük iki sorundan birini çözmüş olduk. Bin 200 teknenin kışlama yapabileceği çekek alanının açılışını yaptık. Basit bağlama alanlarıyla ilgili çalışmalarımız var. Bodrum en çok ilgi gören yerlerden biri. Deniz trafiğinin yoğun olması sorunları da beraberinde getiriyor. Şubattaki deprem felaketiyle rezervasyonlar arka arkaya iptal edildi. Temmuz ortasından itibaren mavi yolculuğumuz, günü birlik tekneler hareketlendi" dedi.

Dinç, "Bodrum yıllardır su sorunu olan bir bölge, pandemiyle beraber iki katı nüfus artışımız oldu. Pandemiyle beraber yazın yakaladığımız nüfusu kış nüfusu olarak yaşıyoruz. Son yağmurlarla barajlar doluluğu yakaladı ama su kaynakları sorununu çözmek için adım atılmazsa gelecek yaz sorun artarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

Orhan Dinç

“Deprem etkiledi ama birinci günden itibaren limanlarımız çalışıyor”

İMEAK DTO İskenderun Şubesi Başkanı Kemal Kutlu da, Orhan Dinç’in ardından yaptığı konuşmada “İskenderun’da liman bazında baktığımızda Limak’ın 260 metrelik gemileri yanaştırabilme kapasitesi vardı, depremden dolayı tamiratları bitti" diye konuştu. Kutlu konuşmasını "Şu anda 500 metrelik konteyner gemileri alıyorlar. Mersin Limanı üzerindeki ağırlığı da almış oldular. Balıkçı barınağımız inşaat halinde. Odamız yeni yere geçti. Deprem etkiledi ama birinci günden itibaren limanlarımız çalışıyor" sözleriyle tamamladı.

Kemal Kutlu

“Koyların korunarak gelecek nesillere aktarılması lazım”

İMEAK DTO Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay da Kutlu’nun ardından kürsüye gelerek şunları söyledi:
“Maalesef bölgemizde çok fazla sayıda marina bağlama alanı, hatta koyların kiralanması gibi sorunlarımız var. Göcek’te hâlihazırda 7 tane, Fethiye içinde de olmak üzere marinalarımız mevcut. Bu ihtiyaç ama marinalar yapılırken koylarımızda kiralama söz konusu. İlk defa sadece koy olarak bildiğimiz yerlere de tekne bağlama alanları ve marina yapma projeleri var. Bu konuda üzgünüz. Artık gidecek yerimizin kalmadığı bir durum söz konusu olabilir. Bu kiralamalar böyle devam ederse ticari teknelerimizin geleceği alanlar kalmayacak. Koyların korunarak gelecek nesillere aktarılması bizim için en temel şey. Fethiye’de kruvaziyer iskele projemiz var. Hızlı bir süreç gelişiyor. Fethiye’de 24. yılını bitiren bir çekek yeri projemiz var. Allah bize de nasip etsin.”

İlkay Tugay

“İzmir’de kan kaybı çok yüksek”

İMEAK DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ise İzmir’de deniz ticareti açısından işlerin iyi gitmediğini belirterek, “Alsancak Limanı’nın ne şekilde değerlendirileceği kurumların düşüncesinde, ne yapılacağını bilmiyoruz. Kan kaybı çok yüksek. İzmir Limanı’nın 900 bin TEU’ya çıktığını biliyoruz, bugün 300 bin TEU’ları yakalarsa iyi. 2.6 milyon ton dökme elleçleme söz konusu” dedi. Öztürk, “Kruvaziyer ve deniz turizmi İzmir’in de ortak konusu. Kruvaziyerde Türkiye’nin gelişmesini sağlıyoruz. Bu dönem 1,5 milyon yolcuya eriştik. Seneye bu rakam çok daha artacak” diye konuştu.

Yusuf Öztürk

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın aralık ayı toplantısında meclis üyeleri de söz alarak görüşlerini dile getirdi.

Görüşlerin ardından Oda’nın 2024 Yılı Genel Bütçesi, meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Haber: Özlem Çoban/7DENİZ

Editör: Haber Merkezi