İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi haziran ayı olağan meclis toplantısında konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, deniz taşımacılığının Türkiye’nin ana sektörlerinden biri olması gerektiğini belirtip, "Taşımacılık sektörüne yönelik karbon vergisinin gündemde olduğu bir dönemde, yeşil liman uygulamaları artmalı ve deniz ticaret filomuzun yeşil dönüşümü sağlanmalıdır” dedi.
Haziran ayı olağan meclis toplantısı, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nde Meclis Başkan Yardımcısı Ümit Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı, DTO İzmir Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı ve DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilik sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kabotaj Bayramı'nın önemine değinildi
Mecliste konuşan Öztürk, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın önemini değinerek, "Denizlerimizde egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın ilan edildiği 1926 yılının üzerinden tam 97 yıl geçti. Yaklaşık 100 yıllık bu zaman diliminde Türk denizciliğimiz çok yol kat etti. Türk sahipli gemi filosu 1700 adede, toplam tonaj 41 milyon Dedweyte çıktı. Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olan Anadolu’nun lojistik değeri, ülkemizin üretim gücü ve stratejik konumdaki modern limanlarımızla beraber artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
'Yeşil liman uygulamaları artmalı'
Deniz taşımacılığının Türkiye’nin tali değil ana sektörlerinden biri olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Denizcilikte gelişmiş ülkelerin izlediği milli gemi filosunu destekleyip büyütmek, kabotaj taşımacılığını geliştirmek, ülke limanlarının aktarma merkezi kabiliyetini artırmak durumundayız. Taşımacılık sektörüne yönelik karbon vergisinin gündemde olduğu bir dönemde, yeşil liman uygulamaları artmalı ve deniz ticaret filomuzun yeşil dönüşümü sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.
Elleçlenen konteynerda 2 Milyon TEU hedefi
Öztürk, Mayıs ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarında artış olduğunu değinerek, “Ancak ocak - mayıs döneminde elleçlenen konteyner 4 milyon 993 bin TEU ile geçen yılın yüzde 6 gerisinde bulunuyor. Bu dönemde İzmir Aliağa limanlarında 649 bin 860 TEU, TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 125 bin 159 TEU konteyner olmak üzere toplam 775 bin TEU konteyner elleçlendi. Bu dönem içinde 2 milyon TEU üzerinde 2023’ü kapatacağız gibi görünüyor" dedi.
Kruvaziyer turizminde Egeport limanı birinci sırada
Öztürk, kruvaziyer turizminde ocak-mayıs döneminde ilişkin verileri de paylaştı. Öztürk, "Bu dönemler arasında kruvaziyer turizminde 279 gemi ile 300 bin yolcuya ulaşıldı. İzmir Limanı'na 6, Dikili’ye 9 ve Çeşme’ye 20 gemi yanaştı. Kruvaziyer turizminde 124 gemiyle Kuşadası Egeport Limanı birinci sırada yer alıyor. 2023 yılında 1000 gemi ve 1.5 milyon yolcu hedefinin yakalanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
7DENİZ