Şiddetli kuraklık, Mississippi Nehri'ndeki su seviyelerinin düşmesine neden oldu ve  gemiler karaya oturdu. Ticaretin akışını sürdürmek için, ABD Ordusu Mühendisler Birliği şu anda Vicksburg, Mississippi yakınlarındaki nehirdeki alüvyonu çıkarmak için bir tarama gemisi kullanıyor. Birliğin navigasyon şefi yerel basına, düşük su seviyesinin büyük bir mali etkiye neden olabileceğini söyledi.

Bu, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele eden denizcilik sektörünü etkileyen, sayıları giderek artan aksaklıkların yalnızca bir kısmıdır.

Geçtiğimiz yaz Panama Kanalı'nda yaşanan kuraklık, yetkililerin kanaldan geçen günlük gemi sayısını azaltmasına neden oldu ve bu da tedarik zincirlerini vuran ciddi yedeklemelere yol açtı. Eylül ayının sonunda da tekrar yaptılar. RTI International tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2019 yılındaki benzer bir azalmanın küresel nakliyeye maliyeti 370 milyon dolara kadar çıktı.

Aynı yıl, Mississippi Nehri'ndeki rekor düzeyde düşük su seviyeleri, tarım ürünlerinin taşınmasını aksattı ve yaklaşık 1 milyar dolarlık kayba neden oldu.

Ekim 2021'de Kanada'nın Vancouver Adası açıklarında nadir görülen, sözde "bomba kasırgası" sırasında 109 konteyner denize düştü.

Dünyanın en büyük ikinci konteyner gemisi şirketi olan Maersk'te bunların hepsi unutulmuş değil.

“İklim değişikliğinin denizcilik sektörü ve genel olarak tüketici için büyük bir tehdit oluşturduğuna kesinlikle inanıyoruz. Maersk'in Kuzey Amerika başkanı Narin Phol, "Kesinlikle bir aksama görüyoruz, her zaman meydana gelen bir aksama var" dedi.

Ticareti yapılan malların yaklaşık %90'ı su üzerinden taşınmaktadır ve talebin artmasıyla birlikte deniz ticaret hacminin 2050 yılına kadar üç katına çıkması beklenmektedir. Bu değişim, gemi taşımacılığının tropikal fırtınalar, iç su baskını, deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve aşırı sıcaklık nedeniyle artan risklerle karşı karşıya kalması nedeniyle ortaya çıkıyor.

Narin Phol yaptığı açıklamada, “Limanda bir darbe olursa ancak yükü buraya boşaltamazsak, tedarik zincirinde aşağı yönde ve ayrıca yukarı yönde bir etki olacağını hayal edin. Yani her şey birbiriyle bağlantılı” ifadelerini kullandı.

Çevresel Savunma Fonu tarafından incelenen RTI araştırmasına göre, iklim değişikliğinin yalnızca limanlar üzerindeki etkileri, hasardan aksamaya kadar denizcilik endüstrisine 2050 yılına kadar yıllık 10 milyar dolara, 2100 yılına kadar ise yılda 25 milyar dolara kadar mal olabilir.

Tüm ulaştırma sektörleri arasında denizcilik, iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız olanlardan biridir. İster denizde, ister nehirlerde, ister kanallarda, hatta limana girerken olsun…  Ancak lojistik aynı zamanda karbon emisyonlarını azaltmada en yavaş olanlardan biridir.

Eylül ayında Maersk, geleneksel gemilerden daha az karbondioksit yayan yeşil metanolle çalışan ilk konteyner gemisini görücüye çıkardı. Bunun gibi yirmi dört gemi daha geliyor ama yakıt hem pahalı hem de kıt.

İlaç kargoları Güney Afrika'da kayıp konteynerlerden karaya vuruyor İlaç kargoları Güney Afrika'da kayıp konteynerlerden karaya vuruyor

“Teknolojinin hazır olduğunu söyleyebiliriz orada. Ancak büyük bir değişime ihtiyaç var ve çok zaman alacak” dedi denizcilik endüstrisi için motorlar üreten küresel bir teknoloji ve enerji şirketi olan Wartsila'nın CEO'su Hakan Agnevall.

“Yeni yakıtlara hazır motorlarımız olsa bile yakıtın üretilmesi gerekiyor, ciddi yatırımların yapılması gerekiyor, yeşil yakıtlar olması gerekiyor” diyen Agnevall, "Bu, yeşil enerjiyle üretilmesi gerektiği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Nakliye, küresel sera gazı emisyonlarının kabaca %3'ünü oluşturuyor ancak uluslararası endüstrinin nihayet 2050 yılına kadar net sıfır hedefini kabul etmesi geçtiğimiz temmuz ayına kadar sürdü.

“Aslında bu, ülkelerin beş yıl önce gitmek istedikleri noktaya kıyasla büyük bir adım, ancak bu büyük adıma rağmen öyle değil. Belirlenen hedefler bizi Paris Anlaşması'na getirmeyecek, bizi 1,5 dereceye getirmeyecek [Agnevall, Celsius], yani doğru yönde atılmış bir adım ama yeterli değil” dedi.

Bu arada sektör hem dayanıklılığa hem de planlamaya daha fazla odaklanıyor. Maersk, gemi tasarımını değiştiriyor ve hava durumu izleme sistemlerini geliştiriyor. Wartsila, olası aksaklıklar ve felaketlerle başa çıkmak için hava durumu tahminlerini, iklim verilerini ve lojistik verilerini birleştirmek için dijital çözümler kullanarak yapay zekaya yöneliyor.

"Bu sadece yönlendirmeyle ilgili değil diyen Agnevall, sözlerini şöyle tamamladı:
“Aynı zamanda artan belirsizlikle birlikte elimizden gelenin en iyisini yapmak için dijital araçlardan gerçekten yararlandığımızdan emin olmak için bağlantı noktalarıyla birlikte nasıl plan yaptığınızdır.”

Kaynak: www.hellenicshippingnews.com

Editör: Haber Merkezi