Güney Kore'de 8 tersane bölümünden oluşan işçi sendikaları, ücret paketleri üzerinde bir ücret anlaşmasına varılamaması üzerine HD Hyundai Heavy Industries, HD Hyundai Samho ve Hanwha Ocean gibi tersanelerde iki-beş saatlik ortak bir kısmi grev başlattı.

Grev hakkını henüz elde etmemiş olan HD Hyundai Mipo, HJ Shipbuilding & Construction ve greve gitmeye karar veren ancak başlangıçta sahada protesto gösterileri düzenleyecek olan Samsung Heavy Industries dışında HSG Sungdong ve K Shipbuilding gibi diğer tersaneler de grevden etkileniyor.

Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor

Gemi yapımcıları sendikaları, sendikalıların temel maaşlarında artış, ücret tepe sistemi, emeklilik yaşlarının uzatılarak daha fazla yeni işe alım talep ediyor.

Güney Kore son yıllarda artan gemi inşa sözleşmeleriyle daha da kötüleşen önemli bir işgücü açığı yaşıyor. Hükümet, kalifiye işçi vizeleri için yıllık limiti artırarak ve çevre ülkelerle eğitim ve işe alım anlaşmaları yaparak bu durumu hafifletmeye çalışıyor.

Ülkenin 3 büyük gemi yapımcısı önümüzdeki 3 ila 4 yıl için iş yüklerini biriktirmiş ve kullanım oranlarının arttığını görmüş durumda ancak grevin tırmanması halinde üretimin aksayabileceği ve teslimat programlarının gecikebileceği endişeleri dile getiriliyor. 

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde 9 Eylül'de yeni grevlerin yapılması planlanıyor.

Güney Kore tersanelerinde daha önce de işçi grevleri yaşanmıştı. 2022 yılında gemi inşa sektöründeki önemli işçi sendikaları ücret talepleri ve çalışma koşulları nedeniyle grev kararı almıştı. Grev, önemli sanayi tesislerinde ve limanlarda faaliyetleri durduran kamyoncu grevinin ardından ülkenin o yılki ikinci önemli endüstriyel anlaşmazlığıydı.

Kaynak: splash247.com

Editör: Haber Merkezi