Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ve Follow the Money'den araştırmacı gazetecilerin tarafından yürütülen yeni bir soruşturmaya ait rapor yayınlandı. Rapor, yaklaşık 230 geminin satışını ve bu gemilerin satıldıktan sonra nasıl hızla isim ve bayrak değiştirdiklerini ve daha sonra Rusya için petrol taşımaya başladıklarını, Avrupa denizciliğinde çok iyi bilinen bazı isimlerin, özellikle de gölge filoda yer alan satışların yarısından fazlasını oluşturan Yunanistan'dan söz ediyor.

Avrupa Birliği'nin 2023 yılında uygulamaya koyacağı yaptırımlar kapsamında Rus kuruluşlara doğrudan petrol tankeri satışı yasak. Ancak yaptırımlara katılmayan ülkelerden şirketlere yapılan dolaylı satışlar yasa dışı değil. Follow the Money ve medya ortakları, bu kuralların 2023 sonunda yürürlüğe girmesinin ardından gölge filoya satılan Avrupalı sahiplere ait en az 32 tanker tespit etti.

Ortak soruşturmada, “Rus petrolünü taşıyan gölge tanker filosunun üçte birinden fazlası, daha önce Batılı ülkelerin armatörlerine ait olan gemilerden oluşuyor. Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşı nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulayan aynı ülkeler” deniliyor.

Yaptırımlardan etkilenen gemilerin sayısı geçen yılın sonlarında 1.000'i aşarken, S&P Global Market Intelligence'ın verileri bu gemilerin 800'den fazlasının onaylanmış sigortası olmadığını gösteriyor. Ayrıca, yaptırım uygulanan gemilerin ortalama yaşı olan 21 yıl, küresel ortalamadan yaklaşık 8 yıl daha yaşlı olup, gölge filo olarak adlandırılan bu genişlemenin çok sayıda maliyetli çevresel felakete yol açabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. 

Broker BRS'ye göre, yavaşlamaya rağmen gölge filo ayda yaklaşık 10 tankerle büyümeye devam ediyor.

Broker Gibson'ın tahminlerine göre, geçen yıl neredeyse her üç eski tankerden ikisi İran, Venezuela veya Rusya yükü taşıdı.

San Marino, Guyana, Sierra Leone, Comoro Adaları, Gine Bissau ve en önemlisi Gine, Clarksons Research'ün Dünya Filo Monitörü'nde derlenen son verilerde olağanüstü filo büyümesiyle öne çıkan bayrak devletleri olup, istatistikler Batı'daki yetkililerin büyüyen gölge filoyu çökertmek için mücadele etmek zorunda oldukları köstebek oyununu vurguluyor.

Filosu son 12 ayda %663 oranında büyüyerek 1,1 milyon gt'a ulaşan San Marino'nun büyümesi Avrupa çevrelerinde soru işaretlerine yol açacağa benziyor.

Güney Amerika'daki Guyana da son aylarda manşetlerde yer alıyor. Filosu geçtiğimiz yıl %576 oranında büyüyerek 3,3 milyon gt'a ulaştı. Filo, 40 yaşın üzerinde olan ortalama yaşıyla da dikkat çekiyor. 

Ancak, gölge filonun büyümesine paralel olarak bayrak devletlerinin en fazla mantar gibi çoğaldığı yer Afrika. Sierre Leone %105, Comoro Adaları %104, Gine Bissau %340 ve en sıra dışı olanı da Gine'nin bayrak devleti son 12 ayda %99,094 oranında büyüdü. 

Clarksons verilerine göre, gölge filo bağlantıları nedeniyle haberlerde sıkça yer alan bir diğer bayrak olan Barbados'un filosu geçtiğimiz yıl %177 oranında büyüdü. Baskı altındaki Londra merkezli Barbados gemi sicili, ocak ayı sonuna kadar toplam 46 gemiden İngiltere yaptırımlarının bir sonucu olarak ülkenin bayrağını çekmelerini isteyeceğini açıkladı.

Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Letonya, Litvanya, Polonya ve İsveç devlet ya da hükümet başkanları tarafından geçtiğimiz ay yapılan ortak açıklamada, “Rusya'nın sözde gölge filosunu kullanması, Baltık Denizi bölgesinde ve küresel ölçekte deniz ve çevre güvenliği için özel bir tehdit oluşturmaktadır. Bu kınanması gereken uygulama aynı zamanda denizaltı altyapısının bütünlüğünü tehdit etmekte, denize dökülen kimyasal mühimmatla bağlantılı riskleri arttırmakta ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasadışı saldırı savaşının finansmanını önemli ölçüde desteklemektedir" denilmişti.

Kepez'de karaya oturan tanker kurtarıldı Kepez'de karaya oturan tanker kurtarıldı

Kaynak: splash247.com