Rus devlet şirketi Gazprom, Türkiye hükümetinin Türk Akımı için mühendislik çalışmalarına izin verdiğini duyurdu.
Gazprom, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Türk Akımının deniz altından ilerleyecek kesimine ilişkin mühendislik çalışmalarının yürütülmesine izin verdiğini bildirdi.
Gazpromʹdan yapılan resmi açıklamaya göre, izin belgesi, boru hattını oluşturacak hatlardan ilki için Türkiyeʹnin münhasır ekonomik bölgesinde ve karasularında mühendislik çalışması yapılmasını öngörüyor.
4 HATTAN OLUŞACAK
Türk Akımıʹnın deniz altından ilerleyecek kesiminin her birinin 15,75 milyar metreküp kapasiteli dört hattan oluşacağı ifade edildi. Açıklamada, boru hattının 660 kilometre boyunca Güney Akım için öngörülen güzergahı takip edeceği, daha sonra da 250 kilometre boyunca Türkiyeʹnin Avrupa kıtasındaki topraklarına doğru ilerleyeceği bildirildi.
İLK HAT TAMAMEN TÜRKİYEʹYE VERİLECEK
İlk hattan sağlanacak doğalgazın ise bütünüyle büyümekte olan Türkiye piyasasının kullanımına sunulması öngörülüyor.
Gazprom, ayrıca, Türk tarafının Güney Akım projesinin Türkiye kesimi için elde edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi sonuçlarının yeni boru hattı için de kullanılabileceğini teyit ettiğini açıkladı.
Rus gazını Avrupaʹya taşıyacak Güney Akım Projesiʹnin iptal edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Avrupaʹya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını geçen aralık ayında açıklamıştı.
Türk Akımı Projesiʹnin 63 milyar metreküp kapasiteli olacağı duyurulmuştu. Bu miktarın 47 milyar metreküplük kısmı Avrupaʹya iletilirken geri kalan 16 milyar metreküpün Türkiyeʹnin iç piyasasında tüketilmesi öngörülüyor.
7DENİZ