Dünyanın metanolle çalışan ilk konteyner gemisi yavaş ama emin adımlarla Güney Kore'den Eylül ayında vaftiz edileceği nihai varış noktası olan Kopenhag'a doğru ilerliyor.

ABD'de yıkılan köprüyü yenilemenin maliyeti 1,9 milyar dolar ABD'de yıkılan köprüyü yenilemenin maliyeti 1,9 milyar dolar

Hyundai Mipo Tersanesi tarafından inşa edilen 2100 TEU'luk konteyner gemisi, Kore'den Singapur ve Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya ulaşmadan önce dünyanın en işlek nakliye rotalarından birini izleyerek, geminin öncü ilk yolculuğunun son durağı olan Rotterdam Limanı'na vardı.

Rotterdam Limanı aynı zamanda geminin dördüncü yakıt ikmal durağı. Konteyner gemisine OCI Global tarafından yeşil metanol ikmali yapıldı ve ilk yolculuğunun son ayağı için OCI HyFuels yeşil metanolü kullanıldı.

Gemi 16 Temmuz'da Güney Kore'nin Ulsan Limanı'nda ilk yakıt ikmalini yaptı ve 27 Temmuz'da Singapur'a uğrayarak Hong Lam Marine'in tankeri MT Agility aracılığıyla bir parti daha yeşil metanol aldı.

Gemi bir hafta önce de dünyanın en hızlı deniz geçişi olan Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonra Mısır'ın Doğu Port Said limanında yakıt ikmali molası vermişti.

Bu son operasyon aynı zamanda Avrupa'daki ilk yeşil metanol yakıt ikmali operasyonu olma özelliğini taşıyor. Yakıt ikmali, Avrupa'nın en büyük limanı ve bunker merkezi olan Rotterdam Limanı için Avrupa denizciliğinin ve tedarik zincirlerinin gelecekte karbonsuzlaştırılmasında önemli bir kilometre taşına işaret ediyor.

"OCI Global ve Rotterdam Limanı, bir dizi karbonsuzlaştırma girişiminde birlikte çalışarak uzun süredir devam eden bir ortaklığa sahiptir. OCI Global, Rotterdam Limanı'nın tek amonyak ithalat terminalini işletmekte olup, gelecekte denizcilik yakıtı olarak kullanılacak amonyak da dahil olmak üzere, amonyağa yönelik talebin azalması zor sektörler için daha temiz bir yakıt olarak artması beklentisiyle, üretim kapasitesini üç katına çıkaracak şekilde genişletme sürecindedir."

Bu yılın başlarında OCI, önümüzdeki yıl Rotterdam Limanı'nda konuşlandırılacak olan yeşil metanolle çalışan dünyanın ilk çift yakıtlı bunker mavnasını geliştirmek için Unibarge ile ortaklığını da duyurdu.

Güney Kore'nin Ulsan kentinden Danimarka'nın Kopenhag kentine yapılacak 21.500 km'lik yolculuk, şirket 2024'ten itibaren yeni, büyük, okyanusa giden metanol özellikli gemilerden oluşan bir filo teslim almaya hazırlanırken, Maersk denizcilerine yeni motorları kullanma ve yakıt olarak metanol kullanma konusunda gerçek bir operasyonel deneyim sağlayacak.

OCI Global'in yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıt markası OCI HyFuels, dünyada denizcilik sektörüne ticari olarak hazır düşük karbonlu yakıt sağlayan ilk şirkettir. Şirket, Haziran 2023'te Maersk ile geminin ilk seferinin tamamı için yeşil metanol sağlamak üzere bir anlaşma yaptı.

Şirket, geminin yolculuğunu, gelecekteki yeşil metanolle çalışan gemiler için bir çerçeve oluşturmaya yardımcı olacak küresel limanlar arasında yakıt ikmali kılavuzları geliştirmek ve paylaşmak için bir fırsat olarak görüyor.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi