İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde yapıldı. DTO İzmir Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun da birtakım görüşmeler yapıldığını belirttiği İzmir Alsancak Limanı'nın satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Varlık Fonu'na 2017 yılında devredilen İzmir Alsancak Limanı'nın satışı konusunun son dönemde Türkiye gündemine geldiğini belirten Yusuf Öztürk, "İzmir bir liman şehridir. Efes'in denizle bağlantısı kesilince Efes bitti. İzmir'de limanın olmaması demek İzmir'in bitmesi demektir. İzmir Limanı çok eskinden önemliydi. İzmir Alsancak Limanı, Osmanlı'nın dışa açılan kapısıydı. İzmir'in Alsancak limanı dahil 16 limanı var. Türkiye'nin yüzde 15 konteyner hareketini yapıyor. 220 destinasyona direkt bağlantısı var. İzmir Alsancak Limanı içine kadar giren demiryolu ile bağlantısı olması çok önemli. Ton başına yüklerin yüzde 16'sı İzmir limanlarında gerçekleştiriyor. İzmir Alsancak Limanı'nın kapasitesi 1 milyon TEU" diye konuştu.

'2018 yılındaki rakamlarını arar durumda'

İzmir Alsancak Limanı'nın rıhtım uzunluğu ve geri saha açısından Ege'nin birincisi, Türkiye'nin ikincisi durumunda olduğunu vurgulayan Öztürk, "Her türlü yüke, yolcuya, araca hizmet edebilen bir liman. Sadece bir konuda ihtisaslaşmış liman değil. İzmir Alsancak Limanı, 2018 yılındaki rakamlarını arar durumuna geldiğini görüyoruz. İzmir limanı her geçen gün kan kaybediyor. Böyle giderse bir sene sonra da da kan kaybedecek. Limanı 3 kategoride incelemek gerekir. Yolcu mu, yük mü, marina ve alışveriş merkezinin olduğu bir şekilde mi kullanılacak, bu belirlenmeli. İzmir limanını nasıl kullanacağımızı karar vermeliyiz. Yük, yolcu, araç taşımacılığı yanı sıra RO-RO taşımacılığında da çok önemli bir liman" ifadelerini kullandı.

'Deprem ve afetlere karşı limanlar güçlendirilmeli'

Liman kenti İzmir'in deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri özelinde cazibesinin artırılabilmesi için bazı alanlarda müdahalelerin yapılmasının ihtiyaç olduğunun altını çizen Öztürk, "Bunların hepsi yatırım ve bunların hepsi gerçekleştirilmesi gerekir. Limanın verimini artırarak canlandırılmalı. Rıhtım düzenlemeleri yapılmalı. Ekipman eksiklerin tamamlanmalı. Antrepo binası yeniden düzenlenmeli. Deprem veya benzeri afetlere karşı limanların güçlendirilmesi çok önemli. 1954'ten bu yana rıhtımlarda pek düzenleme olmadı. Kemalpaşa Lojistik Merkezi bir an önce tamamlanması lazım. Çandarlı limanı biraz bekleyeceğiz ama Çandarlı Limanı'nın Çin'in Kuşak Yol Projesi'ne dahil edilmesi aynı zamanda bölgede üretimin yüksek miktarlara ulaştığı RES imalat ve lojistik entegrasyonu sağlanmalı.  Yurtiçi taşımaların limanlarımız vasıtasıyla denize döndürülmeli. RO-RO taşımacılığı artması ve teşvik edilmesi çok önemli" diye konuştu.

Ülke menfaatlerine göre hareket edilmeli

Avrupalı armatörlerden temiz yakıt talebi: Yüzde 40'ı yerel üretimle karşılansın Avrupalı armatörlerden temiz yakıt talebi: Yüzde 40'ı yerel üretimle karşılansın

İzmir Alsancak Limanı'nın ne yapılacağı konusunda bilgi sahibi olup olmadığı sorulması üzerine ise Öztürk, “Ne yapılacağı ile ilgili bilgimiz yok. Devletin menfaatlerine en iyi devlet karar verir. Bu tür konularda siyaseti hiçbir zaman devreye sokmamak gerekir. Ülkenin menfaatleri ön plandadır. Buna göre hareket edilmeli" diye yanıt verdi.

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi