1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla Beşiktaş Meydanı'nda tören düzenlendi.
Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önündeki törene, İstanbul Valisi Davut Gül, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, önceki dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, UAB Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Yönetim Kurulu Üyeleri, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, UAB Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Salih Tan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu Ünüvar, denizcilik sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan törende, Davut Gül, Adil Karaismailoğlu, Durmuş Ünüvar ve Tümamiral Rafet Oktar birer konuşma yaptı.
Törende konuşan Tamer Kıran, denizciler için 1 Temmuz tarihinin, 1926 yılından itibaren çok özel bir anlam ve yere sahip olduğunu belirterek, 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkındaki Kanun”un bu tarihte yürürlüğe girmesiyle Türk gemileriyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kabotaj imtiyazı tanındığını kaydetti. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle denizcilik alanında ekonomik büyümenin önü açılarak bu alanda çalışacak Türk vatandaşlarının haklarının korunduğunu belirten Tamer Kıran, Kabotaj kanunundan 10 yıl sonra, 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile de Türkiye’nin denizlerinde egemenlik haklarındaki bütünlük çok daha anlamlı hale geldiğini söyledi.
Denizcilik sektörünün Türkiye'de gelişme hızı açısından örnek alınacak nitelikte, lider bir sektör olduğunu belirten, Türk sahipli ticaret filosundan tersanelere ve limanlara kadar her alanda elde edilen başarılara değinen Tamer Kıran, şunları söyledi:
“Her yıl coşkulu şekilde kutladığımız bu bayramda, denizlerimiz ve denizciliğimizle ilgili konuları ele alıyor ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Ancak günümüzde hızla gelişen teknolojinin sunduğu imkanlardan da istifade ederek deniz taşımacılığımızın ve limanlarımızın imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi, kısaca “Denizci Millet Denizci Ülke” ifadesiyle özetleyebileceğimiz vizyona ulaşmak için, yeni nesillerimize denizciliğin tanıtılması ve sevdirilmesi suretiyle milli bir denizcilik kültürü ve bilinci oluşturulması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda sadece yılda bir gün için değil yıl boyu sürdürülecek etkinliklerle denizciliğin ülkemizin gündeminde tutulmasını huzurlarınızda önemle vurgulamak isterim.”
Tamer Kıran, başta cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tarihe iz bırakan ve ebediyete irtihal eden tüm denizcileri rahmet ve minnetle andığını, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarını sunduğunu belirterek, tüm denizcilerin ve halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.
Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı konser verdi, Beşiktaş Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri sundu. Daha sonra protokol Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’ni ziyaret etti, Vali Davut Gül anı defterini imzaladı.
Tören, Deniz Şehitleri için denize çelenk bırakılması ve su gösterisi ile son buldu.
Törenin ardından Adil Karaismailoğlu, Durmuş Ünüvar ve beraberindekiler Deniz Ticaret Odası'nı ziyaret etti.