Panama yaptırım uygulanan gemilerle ilgili harekete geçti Panama yaptırım uygulanan gemilerle ilgili harekete geçti

DNV tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 500 kişiden oluşan bir anket grubunun üçte ikisinden fazlası, endüstriyel varlıklarının siber saldırılara karşı her zamankinden daha savunmasız olduğuna ve siber güvenliğin şu anda şirketlerinin karşı karşıya olduğu en büyük risk olduğunu düşünüyor.

Her ne kadar %70'ten fazlası bu görüşleri dile getirse de, anket aynı zamanda %61'inin dijitalleşmenin denizcilikte daha fazla inovasyonu ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini kolaylaştırması halinde daha fazla siber riskin kabul edilmesi gerektiğine inandığını ortaya koydu. Raporda, denizcilik sektörünün daha fazla riski kabul etme konusundaki istekliliğinin enerji, imalat ve sağlık gibi diğer kritik altyapı sektörlerine kıyasla oldukça yüksek olduğu belirtildi.

Küresel denizciliğin tüm tedarik zinciri artık verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından önemli faydalar sağlayan daha fazla dijital teknolojiye tabi. Yüksek bant genişliğine sahip uydu iletişimi, gemi ile kıyı arasında gerçek zamanlı dijital iletişim ve daha önce manuel olarak gerçekleştirilen birçok işlevin otomasyonunu sağlayan en çarpıcı gelişmelerden biri.

Belki de en önemlisi, gemi-sahil iletişimindeki yeni dönem, denizdeki çalışma hayatlarında daha fazla dijital sistem ve yeni operasyonel teknolojilerle yüzleşen denizcilere destek sağlıyor. Kişisel anlamda da evrensel olarak ya da her gemide olmasa da, aileleri ve arkadaşlarıyla olan iletişimleri dönüşüme uğradı.

Ancak siber gelişmeler saldırı riskini artırıyor. Denizcilik profesyonellerinin çoğu sektörün kontrol altında olduğuna inanıyor. Her 10 kişiden 8'inden fazlası (%83) kuruluşlarının iyi bir siber güvenlik duruşuna sahip olduğunu söylüyor ve her 10 kişiden 7'si kuruluşlarının bir saldırıdan sonra normal işlerine hızla devam edeceğinden emin.

Yaklaşık dörtte üçü, kuruluşlarının bu yıl siber güvenlik harcamalarını geçen yıla kıyasla artırdığını ortaya koyuyor. Varlıkların devre dışı kalması, operasyonel kesinti, verilerin çalınması, fiziksel yaralanma, can kaybı veya karaya oturma gibi durumlara hazırlıklı olmak için yedekleme sistemleri de geliştiriliyor.

DNV Maritime CEO'su Knut Ørbeck-Nilssen raporla ilgili olarak şunları söyledi “Denizcilik sektöründe, dijital dönüşüm ve karbonsuzlaştırma hedeflerimizi, çalışanlarımızı, gemilerimizi ve güvendiğimiz sistemleri güvence altına almaya yönelik kararlı bir taahhütle eşleştirmeliyiz. Siber saldırılar günümüzde denizcilik sektörünün güvenliğine yönelik giderek büyüyen bir tehdit oluşturmaktadır. Yenilik yapabilir, ilerleyebilir ve işletmelerimizin ve toplumlarımızın dayanıklılığını sağlamada öncü olabiliriz, ancak siber riski gerçekten yönetirsek.”

Kaynak: seatrade-maritime.com