KOSDER Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Hılkın'ın moderatörlüğünde yapılan programda; Türk Loydu Başkanı, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Oral Erdoğan, küresel ekonomideki değişimlerin denizcilik endüstrisine etkilerine dair önemli bilgiler aktarırken, Navis Danışmanlık Koordinatörü Engin Koçak da ISTFIX verileri ışığında koster navlunlarındaki gelişmeleri anlattı.

Programda ilk sözü alan Engin Koçak, denizcilerin, nasıl yakıttan anlaması, nasıl makineden veya gemideki herhangi bir işten birazcık anlaması gerekiyorsa ekonomiden de birazcık anlaması gerekiyor dedi. Koçak, “Ekonomik verilere baktığımız zaman negatif bir durum var. Euro Bölgesi İmalat PMI’ı 43.4’e geriledi. Bu çok ciddi bir düşüş. Şuanda bu kadar çok faizin arttığı ve enflasyonun olduğu bir yerde normal bir durum. Almanya resesyonu kırarsa tüm bölgeye yansır. Almanya’nın 3’üncü veya en geç 4’üncü çeyrekte resesyondan çıkacağı söyleniyor. AB istatistik kurumuna göre enflasyonda yavaş yavaş düşmeye başladı. Burada aslında verilen bir tedavi var. Bu tedaviyi sürekli uygulanmak zorunda. AB’de yıllık enflasyon düşüyor. Bununla beraber tüketici beklentileri düşüşte görünüyor. ABD büyümesi de 1.4’ten 2’ye doğru evriliyor. Avrupa merkez bankasında faiz artırma rotasında bir kayma yok. Demek ki tedaviye devam edecekler. ABD ISM Endeksi de 46 puanla son 3 yılın dibini görmüş durumda” ifadelerini kullandı.

Amerika normal döneme geçebilir

Yalova’da 6 ayda 292 milyon dolar ihracat Yalova’da 6 ayda 292 milyon dolar ihracat

Daha sonra söz alan Türk Loydu Başkanı, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Oral Erdoğan da ekonomik verileri değerlendirdi. Erdoğan, “Amerika’nın isteği küçük bir resesyonla durumu atlatmak ki, bu mümkün de görünüyor. Ondan sonra Amerika normal döneme geçebilir. Küresel ekonomi de bir daralma görünüyor. Bu da başta denizcilik olmak üzere tüm ulaştırma sektörünü etkiliyor. Büyük ihtimalle 2024’te   daralma sinyalleri var. Bunun önce sinyalleri ticarette görünebilir. Özellikle Baltık Kuru Yük Endeksi’nde bunun sinyallerini alıyoruz. 2023 yılında ekonomi yüzde 3.4 büyüyecek tahminini büyüyecek kabul edersek dünya ticaretinde yüzde 6.6 büyüme olacak demek. Böyle deniz taşımacılığında miktara açısından canlılık devam edecek ama 2024’te bu durum aynı şekilde devam etmeyecek gibi duruyor” şeklinde konuştu.

"Deniz taşımacılığında dalgalı seyir var"

Erdoğan, “Deniz taşımacılığı gelişimine genel olarak baktığımızda çok dalgalı bir hareket izliyoruz. Miktar olarak 2024’te taşımacılık artabilir ama değer olarak artmayacak gibi duruyor. Yavaşlamak olacak ama umarım negatife dönmez. Ayakta kalabilmek için sermaye birikiminin korunmasına yönelik önlemler alınmalı ve orayı atlatanlar 2025’e güçlü bir şekilde girebilirler. Yeni inşada siparişler de iddi sinyaller veriyor. Gemi filosu aşırı büyüdü, o filoya göre sipariş kaydı çok düşmüş durumda. 2024’te daha da düşmüş olacak. LNG, konteyner, Ro-Ro ve LPG’de bu siparişler düşmüş durumda. 2024’ün ortalarından itibaren dökme yük ve tankercilere yönelik gemi inşa cazip hale gelebilir. LNG ve konteyner yeni enerji etkin sistemler ve daha büyük gemiler düşünülürken bu normal olarak görülebilir” dedi.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi