Denizcilik sektörü, FuelEU düzenlemeleri yürürlüğe girmeden önce bile önemli zorluklarla ve potansiyel olarak yüksek maliyetli cezalarla karşı karşıya. Bağımsız bir gemi emisyonları analiz şirketi olan Norveç merkezli Siglar Carbon, FuelEU maliyetlerinin şimdiden sektörü etkilediği konusunda uyarıda bulundu. Siglar Carbon, gemi kira sözleşmesi ve havuzlama düzenlemelerinde FuelEU ile ilgili sözleşmelerdeki özel hükümlerin eksikliğinin pahalı sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.

Konteyner gemisi siparişleri yüzde 50'nin üzerinde arttı Konteyner gemisi siparişleri yüzde 50'nin üzerinde arttı

Analiz şirketinden yapılan açıklamada “2025 yılına kadar süreli kiralamada olan gemiler için, mevcut sözleşmeler muhtemelen FuelEU düzenlemelerini kapsayan hükümleri içermemekte. Sonuç olarak, 2025'in ilk yarısında biyoyakıt karışımı yapma zorunluluğu olmayacak ve gemi FuelEU uyum açığı biriktirecek” denildi.

Siglar Carbon, bir MR tipi tankerin Sarroch’tan Rotterdam’a olan bir Akdeniz-Kuzey Avrupa rotasında bu uyum açığının her seferde 15.556 euroluk bir maliyet oluşturduğunu ve bu açığın temmuz ayına kadar 140.000 eurodan fazla bir maliyet riski yaratabileceğini öngördüğünü belirtti. Orta ölçekli gemi sahiplerinin elinde yaklaşık 30 gemi bulunduğu düşünülürse, FuelEU nedeniyle hızla büyük maliyetlerle karşılaşılması muhtemel.

Siglar Carbon CEO’su Sigmund Kyvik, “Bu mesele göz ardı ediliyor, gemi sahipleri ve kiralayanların bu maliyetli kararların önüne geçmek için mevcut emisyonlarını ve maruziyetlerini anlamaları gerekiyor. Çünkü bu maliyetler önümüzdeki yıla kadar görünür olmayacak” dedi.


Sigmund Kyvik

Siglar Carbon baş hukuk müşaviri Dr. Sinem Oğiş ise şunları kaydetti: “Sözleşmelerin şimdiden EU ETS, FuelEU ve 2027´de yürürlüğe girecek uluslararası global karbon emisyon vergisini göz önünde bulundurularak hazırlanması gerekiyor. Aksi halde gemi sahipleri ve kiracılar birçok sorunla karşı karşıya kalacak.”

FuelEU havuzlama, gemi sahiplerine birden fazla gemi arasında sera gazı yoğunluğu hedeflerini dengeleme, havuzlama imkânı tanıyor. Ancak her gemi yılda yalnızca bir havuza katılabiliyor. Bu da uyum açığı veya fazlasını kimin yöneteceği ve geminin uyumunun havuzlanıp havuzlanamayacağı konusunda özel FuelEU havuzlama maddelerine olan ihtiyacı vurguluyor.

Siglar Carbon’un açıklamasında, “Her durumda, gemilerinizin FuelEU maruziyetini anlamak çok önemli. Aynı zamanda, karşı tarafların havuza uyum dengelerini doğru ve tarafsız bir şekilde değerlendirmek, avantajlı havuzlama fırsatlarını belirlemek için kilit bir unsur. 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan FuelEU Denizcilik Yönetmeliği, AB limanlarına uğrayan 5.000 GT'den büyük ticari gemilerin karbondioksit, metan ve azot oksit emisyonlarını içeren katı sera gazı yoğunluğu sınırlarına uymasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, gemilerin limanlarda hava kirliliğini azaltmak için kıyı elektrik kaynağı (OPS) kullanması ya da alternatif sıfır emisyon teknolojilerini devreye sokması gerekecek” ifadelerine yer verildi.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi