Mersin’de son günlerde ayrı bir sanayi odasının kurulması gündemde. Sanayicilerin bir bölümü bu durumu savunurken, bir bölümü ise güç kaybına yol açacağını düşünüyor.
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MESİAD) ildeki sanayicilerin bağımsız bir oda çatısı altında toplanmasına ilişkin önerisi iş dünyasını ikiye böldü. MESİAD çevreleri sanayileşme sürecinde inovasyon ve markalaşmanın öne çıkacağı yeni bir yapılanma için sanayi odası kurulmasının yararlı olacağını belirtirken, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) çevreleri ise tarım, turizm, lojistik gibi sektörleri de içine alan geniş bir üretim yelpazesi olan kentte odayı ayakta tutacak sanayi gelişiminin beklenmesi gerektiğini düşünüyor.
MESİAD Başkanı Mehmet Deniz, dernek olarak kentte sanayi odası kurulmasını istediklerini belirterek, “Mersin gelişen bir kent ve bir ticaret merkezi. Kentte dış ticarete yönelik sanayinin gelişeceğine yönelik beklentilerimiz var” dedi. Ticaret odasının yoğun işlemleri içerisinde sanayinin gelişiminin gecikeceğini ve tali yatırımlar haline dönüştüğünü aktaran Deniz, “İlin gelişimine katkı sağlayacak, öncelikle de tarım ve dış ticareti destekleyecek bir sanayinin gelişmesi gerekli. Bu gelişmeleri takip ve organize edecek bir kuruluşa ihtiyacımız var. Biz diyoruz ki sanayiciler ticaret ve sanayi odasının içinde yok olmasın, tacirlerin arasında kaybolmasın. Kendi ayakları üzerinde durabilen ve inovasyon ile markayı öne çıkarabilen bir yapı oluşsun. 2 yıla yakın süredir bunun üzerinde çalışıyoruz. Mersin TSO ve OSB ile de görüştük. Çok istekli görünmüyorlar ama olursa mutlaka bir fayda sağlayacak diye düşünüyoruz” diye konuştu. Mersin’de sanayi odasını kurabilecek kapasitede sanayicinin olduğunu söyleyen Deniz, “Yeterli sayıya ulaşıldı. Sanayiciler kendi aralarında toplanarak bir imza kampanyası ile sanayi odası kurulmasına yönelik taleplerini dile getirmeli. OSB ve Mersin TSO’nun bunun önünü açmasını istiyoruz. Birlikte bir sinerji yaratabiliriz. Sanayicilerin çoğu da bizi destekliyor. Ancak Mersin TSO’nun güçlü yapısından ötürü sanayicilerin ayrılması durumunda küçülme olabileceğini düşünenler de var. Bu nedenle çekimser davranan sanayiciler var. Ancak her sanayici kendisi için organize olmuş ve ona odaklanmış bir yapı ister” açıklamasını yaptı.
Yasa zorlaştı, Mersin için mümkün görünmüyor
Mersin TSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan ise bugüne kadar yönetime gelen bütün başkanların sanayi odası kurma üzerine çalışmalar yaptığını vurgulayarak, özetle şu ifadeleri kullandı: “Ancak sanayi odası kurulmasını şu anda Mersin için mümkün görmüyoruz. Bu konuda TOBB yasası zorlaştırıldı. Odalar bölünerek daha da küçülüyorlar ve bunu önlemek için de üye sayısını çoğaltarak biraz imkansız hale getirdiler. Bu nedenle Mersin için sanayi odası kurulması çok mümkün görünmüyor. Çünkü sanayi odasını kuracak kadar üye yok. TOBB’un yasasına göre en az bin üyenin imzası gerekiyor. Ancak üyelerin hepsi ticaret sanayi odasına kayıtlı olduğu için bunların sanayi odasına transferi oldukça zor görünüyor. Hem başkanımız hem de ben zaten sanayiciyiz. Mersin sadece sanayi kenti de değil. Şehrin tarım, turizm, lojistik gibi sektörleri de içine alan bir yelpazesi var. Hepsini bir araya toplayan nadir kentlerden biri.”
Gücü olmayan bir odanın manevra şansı da olmaz
Mersin Tarsus OSB Başkanı Sabri Tekli de, “Üretim zorlaştı ve kar marjları giderek düştü. Sanayiciler bazı işlerini engellere takılmadan halletmek istiyor. Şu an Mersin TSO başkanının bir sanayici olması sanayiciler için bir şans ancak ileride başkanın bir tüccar olması ile durum farklı bir boyut kazanır. Tüccar ile sanayici arasında çok ciddi farklar var. Üreticinin halinden ancak üretici anlar. Ancak ticaret ve sanayi odasının ayrılması nedeniyle yaşanacak güç kaybı da göz önünde bulundurulmalı. Sanayi odası kurulması konusu tüm kurum ve STK’larla tartışılmalı. Şu an Mersin’de yaklaşık 2 bin sanayici var. Bu verilerin odanın kurulması ve çalışmasında sağlayacağı faydalar hesaplanmalı. Gücü olmayan bir odanın manevra şansı da olmaz” dedi.
Başkanlar şartların olgunlaşmasından yana
ʹŞartlar sağlanırsa öncü oluruzʹ
Mersin TSO Başkanı Şerafettin Aşut: Oda olarak hareket noktamız verimlilik ve kaliteli hizmet üretmek. Bu anlamda ayrı bir sanayi odası kurulacaksa bu sonucu verip vermeyeceğinin bilimsel açıdan ölçülmesi gerekiyor. Eğer bilim bize ayrı bir sanayi odası kurmanın olumlu sonuçları vereceğini gösteriyorsa, emin olun ilk adımı her zaman olduğu gibi Mersin TSO atacaktır. Ancak yasanın açık ifadesi ve Mersin’in gelişen sanayi yapılanması bunun bugün için mümkün olmadığını gösteriyor. Mersin TSO olarak ayrı bir sanayi odasına karşı değiliz. Ama ben istiyorum demekle olmuyor. Önce yasanın kriterlerini sağlamak gerekiyor. Ayrı bir sanayi odası kuran bir çok ilin bu ayrışmadan kaynaklanan yüzlerce şikayeti ve sıkıntısı oldu. Keşke yasadaki o kriterleri yerine getirmiş olsak ve bu odayı kursak. Bu konuda kapıları açarız ve öncü oluruz. Bizim Mersin olarak ilk işimiz ve hedefimiz öncelikle 10’dan fazla çalışanı olan 1000 sanayi işletmesi yaratmak olmalı. Bu sağlandıktan sonra kentin sanayisi zaten kendi kendine bir sanayi odası oluşturur. Yasanın öngördüğü kriterler sağlanmadan ortaya atılan boş öneriler Mersin iş dünyasının birliğini, beraberliğini ve gücünü bölme ve yok etme çabasından başka bir şey değil.
ʹBirliktelik oluşturulursa verimli olurʹ
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir: Türkiye’de sanayisi gelişmiş şehirlerde ticaret ve sanayi odaları ayrı. Sanayinin gelişimi için ayrı bir sanayi odası kurulması bu anlamda önemli. Üretici ile ticaret yapan firmaların sorunları farklılık arz eder. Ancak Mersin’de sanayi odasının kurulması için gerekli şartların oluşması lazım. Yalnızca birkaç kişinin isteği ile sanayi odası kurulması mümkün değil. Sanayiciler bir birliktelik oluşturduğu takdirde bir oda kurulması çok daha verimli olacak. (Dünya)
7DENİZ