Yurdun dört bir yanında etkili olan şiddetli fırtına, birçok liman kentinde maddi hasara; Karadeniz Ereğli’de ise can kaybına neden oldu.

Dün sabah saatlerinde Kamerun bayraklı Pallada isimli gemi karaya oturdu ardından ise ikiye bölündü. Geminin mürettebatı kurtarıldı.

Yine Ereğli açıklarında Türk bayraklı Kafkametler gemisinden de kaza haberi geldi. Sabah saatlerinde irtibatın kesildiği geminin mendireğe çarpıp battığı belirlendi. 12 kişilik mürettebatı arama çalışmaları sürerken bir denizcinin cansız bedenine bir gün sonra ulaşılabildi.

Kıyı Emniyeti’nde kurtarma gemisi kaptanı olarak 36 yıl görev yapan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Asmalı, meydana gelen kazaları 7deniz.net’e değerlendirdi.

Kaptan Asmalı, benzer kazalarda acil durum planlaması gerektiğini belirterek, atılacak adımları “Önlem almak, hazırlık yapmak, müdahale etmek ve son olarak iyileştirme” olarak sıraladı.


Ömer Asmalı

“Bu havanın geleceği günler öncesinden belliydi”

Risk değerlendirmesi yapılması gerektiğinin de altını çizen Kaptan Asmalı, kaptanlara hava raporları verildiğini belirterek bu raporların 3 gün içinde tutma olasılığının yüzde 80 civarında olduğuna dikkat çekti.

“Gemi kaptanlarının önlem alması lazım” diyen Asmalı, “Bu havanın geleceği günler öncesinden belliydi. Önlem alındığını düşünmüyorum. Olayın bütününü görmeden bir şey söylemek yanlış olabilir ancak kazanın meydana gelmesinde çeşitli faktörleri var. Prosedürlere uymama, bilgi eksikliği, denetim eksikliği, eğitim eksikliği, gemilerin bakım eksikliği ve olağanüstü durumlar. Burada olağanüstü durum var gibi gözüküyor” dedi.

“Denizden müdahale çok zor, havadan müdahale gerekir”

İzmir Körfezi'ndeki kirlilikle ilgili belediyeye 1,8 milyon lira ceza İzmir Körfezi'ndeki kirlilikle ilgili belediyeye 1,8 milyon lira ceza

Bu tip kazaların daha önce de yaşandığını belirten Asmalı, “Hava kötüydü denebilir ancak gemi ve personel yönetiminin analiz edilmesi lazım. Denetleme nasıl yapılmıştır? Bu gemiler 35 yaşın üzerinde, eski gemiler. İlgili makamların irdelemesi lazım” ifadelerini kullandı.

Arama kurtarma faaliyetlerinin mevcut hava şartlarında etkili olmadığını söyleyen Asmalı, “O kadar kötü hava şartları içinde ancak havadan müdahale yapılabilir. Hem gece hem de gündüz yapılabilir. Denizden müdahale çok zor” dedi.

“Bu kazalara hazır değiliz”

“İmkanlar dâhilinde yapılması gerekenler yapıldı ama bu kazalara yeterince hazırlıklı değiliz” diyen Kaptan Asmalı, “Kazaların tekerrür etmemesi için önlem alınması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti çok daha fazlasını yapacak kabiliyete sahiptir” diye konuştu.

“Gemi trafik sistemi olmalı”

Gemi trafik sisteminin olduğu yerlerde daha az kaza meydana geldiğini söyleyen Asmalı, “İstanbul, İzmir, Çanakkale Boğazı, İzmit, Mersin ve KKTC’de bu sistem var. Bu sistemin Karadeniz'de de olması gerekir. Gemileri ikaz ederlerdi. Bu önlemdir” dedi.

Haber: Özlem Çoban / 7DENİZ

Editör: Haber Merkezi