Dünyanın önde gelen akıllı lojistik sağlayıcısı, anlaşmayı ekonomik iş birliği için yeni bir dönem ve her iki ülke için de başarılı bir gelecek platformu olarak görüyor.

DP World son yirmi yılda, BAE - Türkiye ticaretinde önemli bir itici güç oldu. Firmanın Jebel Ali Limanı, 2020 yılında Türkiye ile BAE arasındaki toplam 8,9 milyar dolarlık ticaretin %93,25'ini oluştururken DP World Yarımca'ya yapılan önemli yatırımlar iki ülke arasındaki ticaret açığının kapanmasında etkili oluyor. Diğer yandan Türkiye'nin stratejik coğrafi konumu DP World'ün ticaretin sürekliliğini sağlama hedefine yönelik küresel çalışmalarında önemli bir yere sahip.

DP World Avrupa Bölge CEO’su Rashid Abdulla  konu hakkında şunları kaydetti: "BAE ve Türkiye arasındaki Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, işletmelerin yeni fırsatları keşfetmesi ve daha güçlü ortaklıklar kurması, operasyonları genişletmesi, maliyetleri azaltması ve yeni pazarlara girmesi için geniş kapsamlı bir çerçeve ve güçlü bir potansiyel sağlıyor.

Anlaşmanın gündeme geldiği 2019 yılında Türkiye, 9 milyar dolara yakın ikili ticaret değeriyle BAE'nin en büyük 10. ticaret ortağıydı. Bu rakam 2022'de 18,9 milyar dolara ulaştı. Bugün Türkiye, BAE'nin petrol dışı ürünlerde altıncı büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Atina ve Ningbo Zhoushan nakliye sıralamasında yükseliyor Atina ve Ningbo Zhoushan nakliye sıralamasında yükseliyor

İki ülkenin karşılıklı taşıdığı bu potansiyel, beklentilerin de gerçekleşme olasılığının güçlü olduğunu gösteriyor.

Teknoloji ve yenilikleri kullanarak, daha verimli ve devamlılığı olan tedarik zincirleri oluşturabiliriz, maliyetleri azaltabilir ve büyümeyi hızlandırabiliriz. Bu sadece BAE ve Türkiye'deki işletmelere fayda sağlamayacak, aynı zamanda Avrupa genelinde olumlu etkiler yaratacaktır. Türkiye'deki ortaklarımızla iş birliğimize devam ederek, büyük potansiyelini açığa çıkarmak için çalışmaya devam ediyoruz.”

BAE yetkililerinin tahminlerine göre, anlaşmanın Türkiye ve BAE arasındaki ticareti önümüzdeki beş yıl içinde 40 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor. Anlaşma’nın, tarımsal teknoloji, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi endüstrileri de kapsayacağı ve inşaat ve gayrimenkul projelerindeki devam eden iş birliğini kolaylaştıracağı öngörülüyor.

DP World Yarımca CEO'su Kris Adams şunları söyledi: “Avrupa bölgesinde teknolojik açıdan en gelişmiş tesislerden biri olan Yarımca terminalimiz aynı zamanda Asya, Avrupa ve Afrika'yı birleştiren ticaret koridorunun da ayrılmaz bir parçasıdır.

DP World, Türkiye'deki ekonomik büyümeyi destekleme ve daha güçlü ortaklıklar kurma konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Bu nedenle, dünya genelinde ticaretin sorunsuz şekilde devamlığını sağlayan bu gibi anlaşmaları memnuniyetle karşılıyoruz.”

Dünyanın önde gelen akıllı lojistik sağlayıcısı olarak, DP World, malların dünya genelinde nasıl taşındığını dönüştürmek için dijital çözümler ve teknolojilere yatırım yapmaktadır. Bu dönüşüm, özellikle DP World araştırmalarının, COVID-19'un tedarik zincirleri üzerindeki kalıcı etkisini ve şirketler için giderek belirsiz hale gelen jeopolitik ortamı vurgulamasıyla daha da gereklidir.

İzmit Körfezi'ndeki son teknoloji DP World Yarımca konteyner terminali, ülkedeki en büyük tesislerden biri olup 1.15 milyon TEU kapasitesiyle dünyanın en büyük konteyner gemilerinin yanaşabileceği az sayıdaki tesislerden biridir. Tesis, Türkiye'nin en büyük endüstriyel bölgesinin kalbinde yer almakta ve Türkiye'nin ihracatçılarına ve ithalatçılarına uçtan uca en iyi hizmeti sağlamayı hedeflemektedir. DP World’ün Yarımca terminali için yaptığı yatırım, bölgedeki hedeflerinin de önemli bir göstergesidir. Diğer yandan Türkiye’de 2022 yılında kurulan grubun diğer bir şirketi DP World Logistics müşterilerine uçtan uca lojistik ve tedarik zinciri çözümleri konusunda hizmet vermektedir.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi