Denizcilik sektörünün önde gelen kuruluşlarından BIMCO, denizcilik sektöründe güvenli ve çevreye duyarlı uygulamaların hayata geçirilmesini hızlandırmak amacıyla bir Gemi Geri Dönüşüm İttifakı kurdu.

Bu girişim, Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü için Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi'nin (HKC) yakında yürürlüğe gireceği beklentisiyle başlatıldı. Hong Kong Sözleşmesi'nin temel amacı, gemilerin operasyonel ömürlerinin sonunda geri dönüştürülürken insan sağlığı, güvenliği ve çevre için gereksiz riskler oluşturmamasını sağlamak.

HKC, gemi geri dönüşümünün tüm çevresel ve güvenlik yönlerini ele alan kapsamlı bir “beşikten mezara” yaklaşımı benimsiyor. Bu, ilgili atıkların güvenli ve çevreye duyarlı bir şekilde sorumlu yönetimini ve bertarafını da içeriyor. Sözleşme ayrıca gemi sahipleri, gemi inşa tersaneleri, gemi geri dönüşüm tesisleri, bayrak devletleri, liman devletleri ve geri dönüşüm devletleri gibi çeşitli paydaşlara belirli sorumluluklar ve yükümlülükler getiriyor.

HKC'nin Haziran 2025'te yürürlüğe girecek olmasıyla birlikte, sektör tahminleri önümüzdeki 10 yıl içinde 15.000'den fazla geminin geri dönüştürüleceğini ortaya koyuyor ve bu da özellikle Hindistan, Bangladeş ve Pakistan gibi büyük geri dönüşüm ülkelerinde uyumlu geri dönüşüm tesislerine duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

Gazipaşalı balıkçılar tekneleri için çözüm bekliyor Gazipaşalı balıkçılar tekneleri için çözüm bekliyor

BIMCO Genel Sekreteri ve CEO'su David Loosley, "Gemilerimizin insanlar ve çevre için sorumlu ve güvenli bir şekilde geri dönüştürülmesini başarmak için tüm paydaşların katılımına ve hızlanmasına ihtiyacımız var. Gemi Geri Dönüşüm İttifakı paydaşları bir araya getirecek, düzenleyicilere tavsiyelerde bulunacak ve halk arasında farkındalık yaratacaktır" dedi.

İttifakın kapsamı sadece sektörel koordinasyonun ötesine uzanıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Basel Konvansiyonu (BC) Sekretaryası da dahil olmak üzere kilit uluslararası kuruluşlarla irtibat kurulmasında önemli bir rol oynayacak. Bu iş birliği, bu sözleşmeler arasındaki etkileşimin yasal yönlerini netleştirmeyi ve gemi geri dönüşüm sürecinde atık yönetimi gerekliliklerinin uygulanmasını desteklemeyi amaçlıyor.

İttifakın başkanı ve GMS'nin İcracı Olmayan Direktörü Dr. Nikos Mikelis, "Gemi Geri Dönüşüm İttifakı gibi bir girişimin başlatılmasının ve hayata geçirilmesinin tam zamanı. Uluslararası gemi geri dönüşüm endüstrisinin görüşlerini formüle ve temsil edebilecek ve bunu ilgili diğer tüm paydaşlarla birleştirebilecek bir ittifaka ihtiyacımız var" diye konuştu.

İttifakın kurucu üyeleri, Bangladeş, Türkiye, Pakistan ve Hindistan'dan gemi geri dönüşüm derneklerinin yanı sıra küresel nakit alıcılar ve gemi geri dönüşüm hizmeti şirketleri de dahil olmak üzere sektörün çeşitli kesimlerini temsil ederek, ittifakın gemi geri dönüşüm endüstrisinin karşılaştığı karmaşık zorlukları etkili bir şekilde ele alabilmesini sağlıyor.

HKC'nin yakında yürürlüğe girecek olması ve çevresel sürdürülebilirlik konusuna giderek daha fazla odaklanılması nedeniyle bu iş birliğinin daha güvenli, daha temiz ve daha sorumlu bir denizcilik sektörüne doğru atılmış önemli bir adım olduğu düşünülüyor.