ECSA, FuelsEurope, eFuel Alliance, EWABA, HydrogenEurope ve Methanol Enstitüsü gibi denizcilik dernekleri denizcilik sektörü ile yakıt üreticileri arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçlayan bir endüstri girişimi olan yeni bir Temiz Deniz Yakıtları Platformu kurdu.

Dernek temsilcileri 12 Eylül'de ilk toplantılarını gerçekleştirerek yeni platformun hedefleri ve çalışma prensipleri üzerinde mutabakata vardılar ve altyapı eksiklikleri gibi temel konuları ele aldılar.

Avrupa Rekabetçiliğinin Geleceğine ilişkin kısa süre önce yayınlanan Draghi raporu, denizciliği karbonsuzlaştırılması en zor sektörlerden biri olarak tanımlarken, 2031 ile 2050 yılları arasında yıllık yaklaşık 40 milyar yatırım yapılması gerektiğini belirtiyor.

Rapor, AB'nin kurulu kapasitesinin ve planlanan üretiminin sınırlı olduğunu vurguluyor. Denizcilik sektörü ile yakıt üreticileri arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçlayan aşağıdan yukarıya bir endüstri girişimi olan yeni Temiz Denizcilik Yakıtları Platformu, AB'nin temiz yakıtlar için bir tedarik zinciri oluşturmaya başlaması gerektiğini, aksi takdirde hedeflerine ulaşmanın maliyetinin önemli olacağını söylüyor. Grup, Fit for 55 paketinin uygulanmasını ve 2050 yılına kadar net sıfır ekonomiye geçişi göz önünde bulundurarak ortak zorlukları ve olası çözümleri belirlemeyi amaçlıyor.

Bakan Bayraktar: Yeni doğal gaz üretim üssü 2026'da faaliyete başlayacak Bakan Bayraktar: Yeni doğal gaz üretim üssü 2026'da faaliyete başlayacak

Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA), sekretarya görevini üstlenen Avrupalı armatörlerle düzenli toplantılar gerçekleştirecek.  

eFuel Alliance Genel Müdürü Ralf Diemer, “Yenilenebilir deniz yakıtlarının hızlı ve güvenilir bir şekilde tedarik edilmesinin önünde çok sayıda zorluk bulunmaktadır. Diğer sektör temsilcileriyle düzenli görüş alışverişinde bulunarak ve Avrupa düzenleyici çerçevesini optimize etmek için somut önerilerde bulunarak, bu girişimle denizcilik sektörü ve diğer taşımacılık sektörleri için acil ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Metanol Enstitüsü CEO'su Greg Dolan, “Enerji dönüşümü kademeli bir yolculuktur, bir gecede gerçekleşecek bir değişim değildir. Etkili bir karbonsuzlaştırma için sağlam bir düzenleyici çerçeve ve ilgili tüm paydaşlar arasında işbirliği gerektirir. Bu geçişin karmaşıklığı içinde 100 üyemizle birlikte çalışırken, Temiz Yakıtlar Denizcilik Platformu daha temiz yakıtlara ve yenilikçi teknolojilere geçişimizi hızlandırmada çok önemli bir rol oynayacaktır. Kolektif uzmanlığımızı ve çabalarımızı birleştirerek, yalnızca emisyon azaltımına yönelik acil ihtiyacı ele almakla kalmıyor, aynı zamanda daha esnek ve sürdürülebilir bir denizcilik endüstrisinin temellerini atıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi