2024 yılında ABD'den yapılan tahıl ihracatının, mısır sevkiyatlarındaki toparlanmanın etkisiyle 2023 yılına kıyasla %12 artacağı öngörülüyor. 2024'ün ilk 7 ayında sevkiyatlar yıllık bazda %6 arttı ve eylül ayında yapılacak mısır ve soya fasulyesi hasadından sonra daha da artması bekleniyor. Mississippi Nehri'ndeki su seviyelerinin normal seviyelerde olması hasatların limanlara taşınmasını kolaylaştıracak.

ABD dünyanın en büyük ikinci tahıl ihracatçısı ve ihracatının %81'i deniz yoluyla yapılıyor. Ancak küresel ihracattaki payı, genellikle daha düşük fiyatlarla ihracat yapan Brezilya ve Arjantin gibi Güney Yarımküre ihracatçılarının rekabeti nedeniyle 2021'de %24'ten 2023'te %18'e düştü.

Tahıl ithalatı tarafında ise Çin, küresel sevkiyatın %23'ünü ithal ederek dünyanın en büyüğü konumunda. Son üç yıldır ithalatını ABD'den uzaklaştırıyor. ABD, 2021 yılında Çin'e yapılan tahıl sevkiyatlarının %37'sini oluştururken, geçen yıl bu oran %23'e geriledi. Tahıl fiyatları önemli bir etken oldu, ancak Çin ayrıca 2022'de Brezilya'dan ve bu yıl Mayıs ayında Arjantin'den mısır sevkiyatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırdı.

BIMCO Analisti Filipe Gouveia'nın analizine göre, ABD'den mısır sevkiyatlarının toparlanması küresel tahıl arzını artırarak panamax, supramax ve handysize segmentlerindeki dökme yük gemilerini destekleyecek. Ancak, kuru yük talebinden elde edilen kazançlar sınırlı kalabilir. Panama Kanalı'ndaki normal koşullar altında, ABD'den Asya'daki ithalatçı pazarlara olan sefer mesafeleri Brezilya ve Arjantin'den daha kısa.

Ocak ve temmuz ayları arasında, ABD'nin tahıl sevkiyatları için sefer mesafeleri varış noktalarındaki değişiklik nedeniyle durgunlaştı. ABD, Meksika ve Kolombiya gibi kıyılarına yakın ülkelere tahıl sevkiyatını artırırken, Çin'e yaptığı sevkiyat yıllık bazda %19 düştü.

Bununla birlikte, Panama Kanalı'ndaki aksaklıklar, birkaç geminin Ümit Burnu etrafında yeniden yönlendirilmesi nedeniyle ABD tahıllarının seyir mesafeleri için yine de olumlu oldu. Sonuç olarak, genellikle Panama Kanalı'nı kullanan Doğu Asya'ya yapılan sevkiyatların sefer mesafeleri yıllık bazda %5 arttı. Bazı yükler karayoluyla Batı Yakası'ndaki limanlara yönlendirilmeseydi kazançlar daha fazla olacaktı.

Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor Titanik'i inşa eden Harland & Wolff'a kayyum atanıyor

2024 yılında şu ana kadar Panama Kanalı'ndaki transit kısıtlamaları kademeli olarak hafifledi ve en yoğun ihracat sezonu öncesinde iyileşmesi bekleniyor. Normal koşullara dönüş, ABD tahıl sevkiyatları için sefer mesafelerini kısaltacak ve daha güçlü hacimden elde edilen kazançları sınırlayacaktır. Ancak Asya'ya sevkiyatların toparlanması halinde bu etki sınırlı kalabilir.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi