ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) Rusya'ya destek sağladığı gerekçesiyle cuma günü yeni yaptırım listesini yayınladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş faaliyetlerini destekledikleri gerekçesiyle 400'den fazla kurum ve kişiye yaptırım uygulandığını, bunların arasında ABD'li yetkililerin Moskova'nın Batı yaptırımlarını delmesine ve ordusunu güçlendirmesine yardımcı olduğuna inandıkları Çinli firmaların da bulunduğunu bildirdi.

Washington, Pekin'i Rusya'nın savunma sanayi üssüne verdiği destek konusunda pek çok kez uyarmış ve Moskova'nın belirli teknolojileri askeri amaçlarla kullanma kabiliyetini kısıtlamayı amaçlayan yüzlerce yaptırım kararı almıştı.

Dışişleri Bakanlığı'nın 190 hedefe yönelik yaptırımlarını özetleyen bilgi notuna göre, yeni yaptırımlar Çin'de Rusya'ya takım tezgahları ve mikroelektronik sevkiyatı yapan şirketlere yönelik tedbirleri de içeriyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya için mühimmat ve diğer malzemelerin tedarik edilmesinde rol oynayan, Rus oligarkların ve diğerlerinin yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olan ve yaptırım uygulanan bir şirket için altın aklayan ulus ötesi ağları da hedef aldığını söyledi.

Açıklamada Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun şu sözlerine yer verildi: “Rusya ekonomisini Kremlin'in askeri sanayi kompleksine hizmet eden bir araca dönüştürdü. Dünyanın dört bir yanındaki şirketler, finans kurumları ve hükümetler Rusya'nın askeri-endüstriyel tedarik zincirlerini desteklemediklerinden emin olmalıdır.”

Biden yönetimi ayrıca, Varlık Listesi olarak bilinen ve hedeflenen şirketlere sevkiyat yapmadan önce malzemeleri lisans almaya zorlayan ABD ihracat kontrol listesine 123 kuruluş ekledi. Federal Register'da yayınlanan bir bildiriye göre, cuma günü eklenenler arasında Rusya'dan 63 ve Çin'den 42 kuruluş yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, X sosyal medya platformunda yayınladığı bir mesajla “ilave güçlü yaptırımlar” için ABD'ye teşekkür etti ve bunların Rusya'nın “Ukrayna'ya karşı saldırgan bir savaş yürütme” kabiliyetini daha da zayıflatacağını söyledi.

Zelenskiy, “Rusya saldırganlığını sürdürdüğü sürece saldırgan üzerindeki baskı sürekli olarak sürdürülmeli ve arttırılmalıdır” diye ekledi.

Rusya'nın Washington'daki büyükelçiliği yeni yaptırımlarla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

2014'te Ukrayna'dan Kırım'ı ele geçiren Rusya, 2022'de komşusuna yönelik geniş çaplı bir işgal başlatarak ABD'nin Moskova'ya yönelik bir dizi yeni ekonomik yaptırım uygulamasını tetikledi.

Savaş 6 Ağustos'ta Ukrayna'nın binlerce askerini sınırı geçerek Rusya'nın batı Kursk bölgesine göndermesiyle tırmandı. Kiev o tarihten bu yana savaş alanında bir dizi başarı elde ettiğini duyurdu ancak Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.

ABD Hazinesi bazı Rus finans teknolojileri, menkul kıymetler, gayrimenkul kredileri ve diğer finans şirketlerine yaptırım uygulayacağını açıkladı ancak Rusya'nın savaş çabalarını destekleyen işlemlere yardım ettikleri gerekçesiyle yabancı bankalara yaptırım uygulamaktan kaçındı. Hazine, aralık ayından bu yana bankaları Rusya'nın savaş ekonomisinde işlem yapmaya devam etmeleri halinde dolar bazlı finans sisteminden çıkarılabilecekleri konusunda uyarmıştı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaptırımların Rusya'nın enerji sektörünü boğmayı amaçladığı ve ABD'nin Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğuna inandığı Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Orta Asya ekonomilerindeki şirketlere yönelik hamleleri içerdiği belirtildi.

Türkiye'den isim ve şirketler de listede 

Yaptırım listesinde Hayri Tahirbeyoğlu ile Enutek Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Confienza Gida Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi, Hidropark Hidrolik Pnomatik San ve Tic Ltd Şirketi, Akdeniz Uluslararası Ticaret Dış Ticaret Limited Şirketi, Net Sistem Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi, Taha Savunma Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, META CNC Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Kayra Elektronik Limited Şirketi, Feva Dış Ticaret Limited Şirketleri de yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomik yaptırım politikası ve uygulamasından sorumlu direktörü Aaron Forsberg, “Bugünkü eylemler Rusya'yı canının yandığı yerden vuruyor, enerji projeleri yoluyla gelir elde etme kabiliyetini azaltıyor ve savaş makinesini beslemek için malzeme edinmesini engelliyor” dedi.Hedefler arasında, Dışişleri Bakanlığı'nın Rus şirketlerine 4 milyon dolarlık çift kullanımlı ürün tedarik ettiğini söylediği Çinli Dalian Machine Tool Group'un ithalat-ihracat kolu da bulunuyor.

Drewry'den Asya için yeni endeks: Kurlar düşüşte Drewry'den Asya için yeni endeks: Kurlar düşüşte

Hazine ayrıca Rusya'nın askeri sanayi üssüne tedarik sağladığını söylediği 20'den fazla Hong Kong ve Çin merkezli firmayı da hedef aldı.

Çin'in Washington'daki büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Çin, Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya silah sağlamadığını söylüyor ancak Çin ile Rusya arasındaki ticaretin normal olduğunu savunuyor.

ABD'nin son yaptırımları, Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Orlan insansız hava araçlarında kullanılan bileşenleri tedarik eden firmalara yönelik tedbirleri de içeriyor.

Washington ayrıca yaptırımlarla Rusya'nın gelecekteki enerji projelerini ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatını sekteye uğratmayı amaçladı. Bilgi notuna göre yaptırımların hedefinde Rusya'nın buz sınıfı tankerlere erişimini engelleyen Batı yaptırımlarından zaten etkilenmiş olan 21 milyar dolarlık Arctic LNG 2 projesi ve Rusya'da gelecekteki enerji projelerinde yer alan diğer şirketler vardı.

Yaptırımlar, ABD'nin yakın zamanda LNG sevkiyatı için dört tanker satın aldığını söylediği BAE merkezli White Fox Ship Management gibi sevkiyatlarda yer alan şirketleri de hedef aldı.

Kaynak: Reuters-7DENİZ

Editör: Haber Merkezi