Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, ABDʹnin doğalgaz üretimi ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının çok hızlı şekilde yükseldiğini belirterek, ˮTahminlerimize göre, gelecek 5 yılda küresel LNG ihracatındaki artışın yüzde 75ʹini ABD sağlayacak. ABDʹnin global LNG piyasasındaki payı, bu artışla birlikte yüzde 4ʹten yüzde 20ʹye yükselecek. Bunun ticaret, fiyatlar, enerji güvenliği ve jeopolitiği açısından önemli sonuçları olacak.ˮ dedi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol,Washington’da düzenlenen Dünya Doğalgaz Konferansıʹnda, IEAʹnın küresel doğalgaz piyasasını değerlendiren yıllık raporuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Küresel doğalgaz piyasasını gelecek yıllarda 3 önemli faktörün şekillendireceğini anlatan Birol, bunları Çin’in dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı haline gelmesi, ABDʹnin doğalgaz üretimi, LNG ihracatındaki hızlı artış ve imalat sektörünün doğalgaz talebinde lider konumuna yerleşmesi olarak sıraladı.
Global doğalgaz tüketiminin 2023ʹe kadar özellikle Çinʹden gelen talebin etkisiyle yıllık ortalama yüzde 1.6 artacağına işaret eden Birol, ˮÇinʹin doğalgaz tüketimi gelecek 5 yılda küresel talebin yüzde 40ʹını oluşturacak. Bu genel olarak Çin hükümetinin mavi gökyüzü politikasından kaynaklanıyor.ˮ değerlendirmesini yaptı.
ABDʹnin LNG piyasasındaki payı
ABDʹnin doğalgaz üretimi ve LNG ihracatının da son yıllarda çok hızlı yükseldiğini dile getiren Birol, küresel doğalgaz üretimindeki mevcut artışın yarısına yakınının ABDʹden geldiğini vurguladı.
Birol, ˮTahminlerimize göre, gelecek 5 yılda küresel LNG ihracatındaki artışın yüzde 75ʹini ABD sağlayacak. ABDʹnin global LNG piyasasındaki payı, bu artışla birlikte yüzde 4ʹten yüzde 20ʹye yükselecek. Bunun ticaret, fiyatlar, enerji güvenliği ve jeopolitiği açısından önemli sonuçları olacak.ˮ diye konuştu.
Son olarak, doğalgaza yönelik talepte yaklaşık 10 yıldır lider konumunda bulunan elektrik sektörünün yerini imalat sektörüne bırakacağına dikkati çeken Birol, gelecek 5 yılda doğalgaz tüketimindeki artışın yüzde 40ʹının imalat sektöründen kaynaklanacağını bilgisini verdi.
ˮTicari anlaşmazlıkların LNG ihracatını etkilemesini beklemiyorumˮ
IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
ABD, Çin, Avrupa Birliği ve Kanada arasındaki ticari gerilimlerle ilgili soruların yönetildiği Birol, ˮBenim beklentim ticaret alanındaki anlaşmazlıkların LNG ihracatını önemli derecede etkilemeyeceği yönünde.ˮ ifadesini kulandı.
Birol, öte yandan, doğalgaz şirketlerinin dikkat etmesi gereken iki önemli faktörün fiyat ve metan gazı salınımı olduğunu belirterek, doğalgaz piyasalarına yönelik olumlu görünümün bu iki konuda başarı sağlanmazsa bulutlanabileceğini söyledi.
Doğalgaz fiyatlarının kayda değer yükselmesinin piyasa payının düşmesine neden olabileceğini ifade eden Birol, özellikle yükselen ve gelişen ülkelerin diğer enerji kaynaklarına yönelmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
Birol, ayrıca doğalgaz üretimi nedeniyle yılda 76 milyon ton metan gazının atmosfere karıştığına dikkati çekerek, bu miktarın yarısının hiçbir yeni teknolojiye ihtiyaç olmadan önlenebileceğini sözlerine ekledi.
7DENİZ