İzmir, 2023 yılının ilk 10 ayında 11 𝐦𝐢𝐥𝐲𝐚𝐫 411 𝐌𝐢𝐥𝐲𝐨𝐧 𝐔𝐒𝐃'lik ihracat gerçekleştirdi. Kümülatif olarak baktığımızda İzmir'in bu sene toplam ihracatı 11 𝐌𝐢𝐥𝐲𝐚𝐫 478 𝐌𝐢𝐥𝐲𝐨𝐧 𝐔𝐒𝐃.

İzmir ̳her̳ ̳ay̳ yaklaşık 1 𝐌𝐢𝐥𝐲𝐚𝐫 147 𝐌𝐢𝐥𝐲𝐨𝐧 𝐔𝐒𝐃'lik ihracat gerçekleştiriyor.

2022 yılının aynı döneminde yapılan toplam ihracat ürünlerinin değeriyle karşılaştırdığımızda:

-Bu sene değer bazında yaklaşık %0,3 'lük bir artış söz konusu. 

-En fazla ihracatı yapılan 𝐢𝐥𝐤 3 ü𝐫ü𝐧 sırasıyla:

1- 𝐊𝐢𝐦𝐲𝐞𝐯𝐢 𝐌𝐚𝐝𝐝𝐞𝐥𝐞𝐫 𝐯𝐞 𝐌𝐚𝐦𝐮𝐥𝐥𝐞𝐫𝐢

2- 𝐇𝐚𝐳ı𝐫 𝐠𝐢𝐲𝐢𝐦 𝐯𝐞 𝐊𝐨𝐧𝐟𝐞𝐤𝐬𝐢𝐲𝐨𝐧

3- Ç𝐞𝐥𝐢𝐤

2023 ihracatında dikkatimi çeken ihracat artışı ise neredeyse 3 𝐤𝐚𝐭ı𝐧𝐚 çı𝐤𝐚𝐧;

- 𝐙𝐞𝐲𝐭𝐢𝐧 𝐯𝐞 𝐙𝐞𝐲𝐭𝐢𝐧𝐲𝐚𝐠ı ihracatı.

- % 210,7'𝐥ı𝐤 𝐛𝐢𝐫 𝐚𝐫𝐭ı𝐬 𝐬ö𝐳 𝐤𝐨𝐧𝐮𝐬𝐮.

Bu rekor artışın nedeni 2022-23 sezonunda, dünyanın zeytincilik sektöründe önde gelen #İspanya, #İtalya gibi ülkelerinde #rekoltenin #yangın, #kuraklık, #hastalık gibi sebeplerden düşmesi etkili oldu. İspanya yılda yaklaşık 1,5 milyon tonla dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi. Ancak #kuraklık sebebiyle bu rakamlar geçtiğimiz yıl 600-700 bin ton arasıydı.

Geçtiğimiz son iki yılda #Avrupa’nın güneyinde ve batısında #zeytin üretimi azalınca, uluslararası pazarda zeytinyağı talebi arttı ve Türkiye'nin Zeytin ve Zeytin yağı #ihracatında rekoru getirdi.

- Ç𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐨 𝐂𝐚𝐦 𝐒𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢𝐤 𝐯𝐞 𝐓𝐨𝐩𝐫𝐚𝐤 Ü𝐫ü𝐧𝐥𝐞𝐫𝐢 𝐢𝐡𝐫𝐚𝐜𝐚𝐭ı𝐧𝐝𝐚  -%29,2

- 𝐌ü𝐜𝐞𝐯𝐡𝐞𝐫'𝐝𝐞 -%24,8

- 𝐇𝐮𝐛𝐮𝐛𝐚𝐭, 𝐁𝐚𝐤𝐥𝐢𝐲𝐚𝐭, 𝐘𝐚ğ𝐥ı 𝐓𝐨𝐡𝐮𝐦𝐥𝐚𝐫 𝐯𝐞 𝐌𝐚𝐦𝐮𝐥𝐥𝐞𝐫𝐢  -%20,2 düşüş gözleniyor.

Türkiye'de Çimento sektörü yaklaşık yüzde 6 büyüme yaşadığı 2021 yılından sonra 2022 yılına, iç piyasada düşüş ve ihracatta artış ile başlamıştı. Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri ihracatındaki 2022 yılında yaşanan küresel krizlerle başlayan düşüş trendi devam ediyor.

Mücevher'de ise farklı bir durum söz konusu. 2023’ün ilk yarısında alınan ekonomik önlemler nedeniyle ham maddeye erişim zorlukları, maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ihracatçılar altın ithal etmek yerine Dahilde İşleme Rejimi'ne ağırlık verdiler. Tutar olarak ihracat geliri düşmüş gibi görünse de altın ithal edilmeden işçilik ihracatı yapılmış oldu.

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatında ise iç piyasayı canlandırmak için bazı ürünlerin ihracatına getirilen kota sınırları etkili oldu. Bazı ürünlerde ise bu sene yüksek rekolteler bekleniyordu.

Genel olarak #İzmir'in ihracatı düzenli olarak beklentilere #paralel seyretse de özellikle Zeytin ve Zeytinyağı ihracatı'nda başarılan 2 kattan fazla artış büyük bir başarıyı ortaya koyuyor.

Yapılan ihracat ürünlerinin alt kırılımlarına, ihracat yapılan #ülkelere daha sonra farklı bir yazımda değineceğim. Tebrikler İzmir.