Rusya Federasyonu’nun Rum Yönetimi ile savunma anlaşması imzalamaya hazır olduğu, Yunanistan’ın da Doğu Akdeniz’e bir fırkateyn göndermeye niyetli olduğu bildirildi.
Simerini haberi “Moskova Savunma Anlaşmasına Hazır... Lefkoşa’daki Rus Büyükelçi’nin Flaş Açıklaması... Bölgede Daha Yoğun Rus Varlığını Haber Veriyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in dün Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lİllikas ile görüşmesinin ardından Rusya’nın Güney Kıbrıs ile askeri anlaşma imzalamak istediğini söylediğini yazan gazete, Osatchiy’in, görüşme sonrasında bir gazetecinin bu yöndeki sorusuna verdiği cevabı şöyle aktardı:
OSATCHIY: “OLABİLDİĞİNCE ÇOK ANLAŞMA İMZALAMAK İSTİYORUZ”
“Elbette, Kıbrıs ile olabildiğince çok anlaşma imzalamak istiyoruz. Şu anda Rusya’nın bölgedeki rolü yenileniyor. Rusya önemli bir rol oynuyor ve Sayın Putin’in de söylediği gibi, (bu rol) gelecekte daha da güçlü olacak. Bölgedeki durum karmaşık. Rusya gerilimin azalması için elinden gelen her şeyi yapacak.”
Habere göre Osatchiy, Lillikas ile görüşmeleri sırasında gerek uluslararası gerek ikili nitelikte birçok konuyu ele aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bu görüş alış verişinin büyükelçilik açısından çok ilgi çekici olduğunu ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini arzuladığımızı vurgulamak isterim. Özellikle durumun bu kadar karmaşık olduğu bu bölgede bu yönde çalışacağız. Bildiğiniz gibi Rusya bu durumun kolaylaştırılması için her şeyi yapıyor. Kıbrıs ve Rusya’nın, ilişkilerini daha da geliştirmeleri için birçok olanak bulunduğu genel izlenimine sahibiz ve Sayın Lillikas’la bu izlenimlerimizi görüştük.”
LİLLİKAS’TAN ANASTASİADİS’E “RUSYA İLE SON DÖNEMDE ZEDELENEN İLİŞKİLER SÜRATLE İYİLEŞTİRİLMELİ”
Yorgos Lillikas ise Anastasiadis hükümetinden, iki ülke arasında müşterek çıkarlar yaratacak bir dizi anlaşma imzalayarak, son dönemde zedelenen Rum-Rus ilişkilerini mümkün olan en kısa sürede iyileştirmesini istedi, şunları söyledi:
“Bize göre bu anlaşmalar arasında, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rusya’ya her türlü askeri kolaylığı sağlayacağı bir savunma işbirliği anlaşması imzalanmalı. Ancak çıkarları örtüştürerek, dengeli dış politika uygulayarak ve karşılıklı çıkarlar yaratarak ittifaklar kurabilir ve milli çıkarlarımızı güçlendirebiliriz.”
YELTSİN KLERİDES’E S-300’LERİ GÖNDERMEDEN ÖNCE AKDENİZ’İN TAMAMINI KAPSAYACAK HAVA SAVUNMA SİSTEMİ TAŞIYAN İKİ FIRKATEYNİ LİMASOL LİMANI’NA GÖNDERMEYİ TEKLİF ETMİŞ
Gazete Rusya’dan Koruma Kalkanı... Yannakis Omiru’nun S-300’lerle İlgili Tarihi Açıklaması” başlıklı haberinde, Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru’nun, Rum-Rus ilişkilerini kaleme aldığı bir makalesinde açıkladığı tarihi sırları haber yaptı.
Gazeteye göre Klerides hükümeti döneminin Savunma bakanı olarak, Rusya’dan S-300 hava savunma sistemlerini satın almasından önce sistemin denenmesi için Temmuz 1998’de Rusya’ya gittiğini, Rus mevkidaşı ile Moskova’daki görüşmeleri sırasında Sergiev’in kendisinden, Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides’e Yeltsin’in mesajını iletmesini istediğine dikkat çekti.
Omiru makalesinde Yeltsin’in mesajını şöyle aktardı:
“Füzeleri göndermeden bir hafta önce Limasol Limanı’na iki fırkateyn göndermeye hazırız. Fırkateynler yalnız Kıbrıs’ı değil Akdeniz’in tamamını kapsayacak hava savunma sistemlerine sahip olacak. Türkler saldırmaya cesaret etsin bakalım.”
Yeltsin’in bu mesajını derhal Klerides’e ilettiğini anlatan Omiru, Klerides’in askeri çatışma çıkmasından korkarak bu teklifi kabul etmediğine işaret etti.
Gazete Omiru’nun söylediklerini şöyle aktardı:
KLERİDES ASKERİ ÇATIŞMA HATTA BİR DÜNYA SAVAŞI ÇIKMASINDAN KORKTU
“Klerides –askeri bir çatışma hatta bir dünya savaşı çıkmasından korktu ancak füzelerin (S-300) gelişi, 1998 Kasımı’nda Atina’da gerçekleşen Kıbrıs-Yunan heyetleri arasındaki görüşmede Yunan hükümetinin, özellikle de Başbakanı Kostas Simitis’in inisiyatif almasından sonra iptal edildi.
O görüşmede tansiyon öyle bir yükseldi ki, bir ara toplantının havaya uçmasından (yarıda kesilmesinden) korktum. Simitis füzelerin Kıbrıs’a konuşlandırılması konusunu gündeme getirdi ancak Klerides’in, önerisini yazılı vermesi talebini reddetti. Bilindiği gibi Klerides daha sonra, füzelerin Ada’ya konuşlandırılmaması sorumluluğunu üstlendi.
Moskova S-300 füzelerinin Kıbrıs’a getirilmesine ve konuşlandırılmasına koruma sağlamakta kesinlikle kararlıydı. O dönemde Ada’da 120 Rus teknik personel bulunuyordu, bu personel, sistemin kurulmasından sonraki bir yıl Ada’da kalmaya devam edecekti.”
Simerini RİK’in Atina muhabirine dayanarak, Yunan hükümetinin bölgeye bir fırkateyn göndermek niyetinde olduğunu, bu konunun Atina’da tartışılıyor olmasına karşın Rum Yönetimi tarafından teyit edilmediğini yazdı.
YUNANİSTAN DOĞU AKDENİZ’E BİR FIRKATEYN DAHA GÖNDERME NİYETİNDE
Alithia “Yunanistan: Doğu Akdeniz’e Bir Fırkateyn Daha Gönderiyor” başlıklı haberinde Yunanistan’ın bölgeye fırkateyn göndermeyi ciddi ciddi düşündüğünü yazdı.
Gazeteye göre UNIFIL misyonu çerçevesinde Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir karakol gemisi halen bölge bulunuyor. Atina, UNIFIL aracılığıyla bölgedeki varlığını bir fırkateyn daha göndererek artırmayı tartışıyor.
Fileleftheros Osatchiy-Lillikas görüşmesiyle ilgili haberi “Rusya Kıbrıs İle Savunma Anlaşması Yapmak İstiyor... ‘Moskova’nın Bölgedeki Rolü Yenileniyor” başlığı altında özetledi.
Fileleftheros “Barbaros Azgınca Devam Ediyor... Bakan ve Genel Müdür Sismolojik Araştırma Gemisinin Üzerinde Uçtu” başlıklı haberinde Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin son üç gün içerisinde 1, 2, 3 ve 9 numaralı parseller içerisinde toplam 330 deniz millik (620 km) yol kattettiğini yazdı.
RUM ULAŞTIRMA BAKANI VE ENERJİ DAİRESİ GENEL MÜDÜRÜ HELİKOPTER İLE BARBAROS’UN ÜZERİNDE UÇTU
Gazete Barbaros’un hareketlerinin artık göz temasıyla da izlendiğini çünkü 9’uncu parselde ENI-Kogas hesabına sondaj çalışması yapan Saipem 10000 sondaj gemisi ile Larnaka Limanı arasında hava köprüsü görevi gören İspanyol kütüğüne kayıtlı helikopterin birkaç kez Barbaros üzerinden geçtiğini yazdı.
Son seferinde de helikopterde Rum Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis ve Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelios Himonas’ın bulunduğunu yazan gazete Barbaros’un denize attığı sismolojik araştırma ekipmanını 6 kilometre mesafe ile peşinden çekerek sismik araştırma yapmakta olduğunu gözleriyle gördüklerini belirtti.
BARBAROS’UN TARADIĞI BÖLGEDE NORVEÇ ŞİRKETİ ÖNEMLİ BULGULARA ULAŞMIŞTI
Habere göre Barbaros Kuzey-Güney istikametinde birbirine paralel 3 kilometrelik bölge veya şeritleri tarayan ve daha sonra da doğu-batı istikametinde benzer şeritler halinde tarayarak deniz dibinin jeolojisinin haritasını çıkarıyor. Barbaros’un taradığı bölgelerden bazılarında, Norveç PGS şirketi tarafından Rum Yönetimi hesabına yapılan veri incelemelerinde önemli bulgulara ulaşılmıştı.
BARBAROS’A BİR DE DENİZALTI EŞLİK EDİYOR
Gazete haberinin “Türk Denizaltısı da Kıbrıs MEB’inde” başlığıyla ayırdığı bölümünde bir haftadan fazla iki savaş gemisinin eşlik ettiği Barbaros’a çok yakın mesafede Türk donanmasına bağlı bir de denizaltı bulunduğunu yazdı.
Denizaltının, ilk andan beri Barbaros’a eşlik etmekte olduğunu ancak varlığının bilinmediğini yazan gazete “yetkili bir askeri kaynağa” dayanarak bunun, gerek Türkiye’nin gerekse deniz kuvvetleri bulunan başka ülkelerin rutin uygulaması olduğunu, fırkateyn ve korvet misyonlarına her zaman bir de denizaltı eşlik ettiğini belirtti.
Gazete denizaltının Barbaros’un gezdiği bölgedeki varlığının geçen hafta Baf’tan havalandıktan sonra düşen küçük uçağı bulmak için gerçekleştirilen aramalara katılan gemiler tarafından teyit edildiğini yazdı. (Gündem Kıbrıs)
7deniz
Editör: TE Bilisim