Ekol Denizcilik – Akademi Denizcilik, GSS Denizcilik Anonim Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Sertkaya, DTO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında, denizcilik okullarında yaşanan sorunları dile getirdi. Okullarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ile öğrencilerin iş imkanının artacağını Sertkaya ifade etti.

 

Yusuf Sertkaya: “Denizcilik alanında eğitim veren mesleki ve teknik Anadolu Liselerini ziyarete gittik. Bu ziyaretler sonucunda yaşanan sorunları not ettik. Denizcilik eğitimi veren mesleki ve teknik liselerde, yabancı dil eğitiminin yetersiz olduğunu görüyoruz. İngilizce uluslararası gemilerde çalışma fırsatı sağladığı için dil eğitiminin yetersizliğinin istihdamda sıkıntı oluşturuyor. Denizcilik Liselerine, hazırlık sınıfı konularak hem iyi bir altyapı oluşturulacak hem de eğitim süresi böylelikle hazırlıkla beraber 1+4 yani 5 yıla çıkacağından, öğrencinin olgunluk yaşına ulaşmada katkı sağlayıp YDS sınavlarında başarılı olmalarına da yardımcı olacaktır. YDS sınavları ile ilgili komisyonumuzun çekinceleri vardır, bununla ilgili bir sunum da yapılacaktır.

 

 

‘Gemilerde tonaj yükseldiği için öğrencilerimiz iş bulmakta zorlanıyor’

Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı

 

Adrese dayalı okula kayıt sistemi de denizcilik okullarında kalitenin düşmesine neden olmuştur. Denizcilik eğitimi alacak olan öğrencilerin merkezi sınav, mülakat ve sağlık testinden geçirilmesi gerekmektedir. Denizcilik okullarından mezun olan öğrencilerimiz, Sınırlı Vardiya Zabiti ve Sınırlı Makine Zabiti pozisyonlarında çalışıyor. Günümüz gemilerinde tonajlar hızla yükseldiği için öğrencilerimiz iş bulmakta sıkıntı yaşamaktadır. Ülkemizde Zabit açığının ilerleyen yıllarda hızlıca artacağını düşünüyoruz. Denizcilik müfredatının STCW’ye uygun hâle getirilmesi gerekmektedir. Denizcilik Liselerinden mezun olan öğrenciler kendi branşları olan MYU’da devam etmek istediklerinde kendilerine ek puan verilmemiştir.

 

‘Başarılı olan öğrenciler denizcilik sektörüne kazandırılmış olacak’

 

Çözüm olarak ise Denizcilik Meslek Liselerinde okuyan öğrencilerimizin Üniversitelerin ön lisans ve lisans seviyesinde bulunan bölümlerine devam etmek istemeleri hâlinde öğrencilerimize ek puan verilmesi, Denizcilik Liselerine olan ilgiyi arttıracaktır. Başarılı olan öğrenciler de denizcilik sektörüne kazandırılmış olacak. Öğrencilerimiz bölgesel simülatörden yararlanmalıdır. Denizcilik Liselerindeki, Müdür ve Müdür Yardımcılarının; denizcilik kökenli seçilmesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin staj bulma sorunu yaşıyor. İŞKUR’la ortak çalışarak öğrencilerimizin staj problemlerini çözebiliriz. Okul adlarında denizcilik ibaresinin bulunmaması, öğrencilerin okulları tercih etmemesine neden olmaktadır. Okullara muhakkak denizcilik ibaresinin eklenmesi gerekmektedir. Mesleki İngilizce eğitimi için kursların açılması lazım” şeklinde konuştu.

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi