Ülkemizde sağlık altyapısı konusunda tedaviye ulaşmada bir sorun yaşanmadığını belirten Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkan Yardımcısı Başaran Bayrak, yüzer hastane konusunun kamunun öncelikleri arasında olmaması gerektiğini vurgulayarak, bu projeye gelene kadar farklı alanlarda birçok eksiğin tamamlanması gerektiğini vurguladı.

 

Yüzer hastanelerin, gerek pandemi sürecinde gerekse normal zamanlarda ihtiyaç halinde ve olası bir deprem sonrasında kullanılması çok verimli olacak bir olur diyen Başran Bayrak, “Tabi ki buna kaynak ayırmak gerekiyor ancak yüzer hastane gemisine gelene kadar o kadar çok kaynak ayrılması gereken yerler var ki… Bu öncelikli midir? İlk başta bunu konuşmak lazım. Çünkü bu fantezi bir ihtiyaçtır. Bunu değerlendirecek olan, kaynak ayıracak olan kamudur. Bu gemi yapıldıktan sonra belki hiç işe yaramayacak ya da bir kere yarayacak ama çok faydalı olacak. Bunu bilemeyiz. Ne zaman işe yarayacağı belli olmaz. Yangın uçağı gibidir. Yangın olmazsa o uçaklar işe yaramaz.  Ne zaman ki tüm hastaneler devre dışı kalacak o zaman bu yüzer hastaneye ihtiyaç duyulacak. Amerikan’ın, İngiltere’nin elinde böyle bir hastane var. Bizim böyle bir hastaneye ihtiyacımız var mı diye sorsalar ben Türkiye’yi çok seven bir insan olarak olsun derim ama önceliğimiz bu değil derim aynı zamanda. Buna gelene kadar o kadar çok başka şeye ihtiyacımız var ki, daha önce onları dikkate alalım derim” şeklinde konuştu.

 

Enerji gemilerindeki gibi bu işi de özel sektöre bırakmak lazım

 

Bundan 15 yıl önce biri bana mobil santral yapılacak deseydi ütopik bir proje derdim diyen Bayrak, “Bunu özel sektör yaptı. Bu hastane projesini de aslında özel sektöre bırakmak lazım. Özel sektör yapsın, işletsin. Bundan 20 yıl evvel Dubaili bir firma bizden yüzer otopark istemişti. Şehir sıkışmış ve böyle bir ihtiyaç doğmuş. Bunu İstanbul için düşündüm. Bir yüzer otopark yapsak, Karaköy’de veya başka bir yerde rıhtıma yanaştırsak, dışardan yadırganmayacak bir görüntüsü de olsa. Hatta içine AVM gibi bir tasarım da yapsak. Bunu yap işlet deseler buna yatırım yapılır. Kışın İstanbul’da kullanılır yazın da trafiğin yoğun olduğu, park sorununun yaşandığı tatil yörelerinde hizmet verebilir. Yani ihtiyaçların değişkenlik gösterdiği durumlarda kullanılabilir. Biz bir deniz ülkesiyiz. Yüzer hastane böyle büyük bir ülkede olursa çok iyi olur ama bir taraftan da vicdanen de diyorum ki buna gelene kadar o kadar çok yatırım yapılması gereken alan var. Altyapısı olmayan, hala kanalizasyonunu denize, nehirlere akıtan şehirlerimiz var. O daha önemli değil mi acaba?  Önceliklerimizi iyi düşünmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

"Türkiye olarak her çeşit gemiyi inşa edebiliriz"

 

Türk gemi inşa sanayisinin bu gemiyi yapabilecek kapasitede olduğunu belirten Bayrak ,”Hastane karada bir binadır sonuçta. Gemi de deniz binasıdır. Öyle bakmak lazım konuya. Biz Türkiye gemi inşa sanayisi olarak her türlü gemiyi stabilitesiyle, emniyetiyle inşa edebilecek kapasitedeyiz. Dünyanın tüm ülkelerinde dizayn dahil kendimizi ispatlamış durumdayız.  Bunun için bir proje yapılmalı. Bu projede ihtiyaçlar belirlenmeli, ameliyathaneler, hasta odaları vs. muhtemelen bu hastane acil müdahale hastanesi olacaktır, uzun süreli bir yataklı hastane olmayacaktır.  Genelde acil durumlarda kullanılacağı için planın da ve dizaynın da ona göre yapılması gerekir. Böylece ihtiyaçlar belirlenir bir dizayn firmasının önüne koyulur. O dizayn firması bu ihtiyaçlara göre bir proje çizer. Bu geminin hareketi için gerekli tahrik ekipmanlarını yer kaybetmemek için tutmaya gerek yok. Römorkörle de çekilebilir. Artık çok güçlü römorkörlerimiz var. Açık denize çıksa bile bunu aynı şekilde yapabilirsiniz. Böyle bir geminin Türkiye’de yapılmasında kapasite olarak hiçbir çekincem yok. Başta da söylediğim gibi önemli olan bunun bir ihtiyaç olup olmadığı ve önceliğinin tartışılması gerekir” vurgusunu yaptı.

Sivil toplum örgütleri önayak olabilir

Sanmar, Fransız limanına kompakt liman römorkörü teslim etti Sanmar, Fransız limanına kompakt liman römorkörü teslim etti

Başran Bayrak, "Bu gemi yapılırsa eğer sadece ülkemiz için değil komşu ülkeler içinde hizmet verebilir.  Bir ara Yunanistan’da büyük yangınlar oldu, insanlar tedavi için hastanelerde yer bulamadılar. O gibi durumlarda bu gemiler çok faydalı olabilir. Sadece pandemi olarak düşünmemek lazım, deprem, sel, fırtına vs. daha farklı felaketler için de kullanılabilir bu gemiler. Amerika’daki örneğinde Mercy adındaki hastane gemi daha çok gelişmemiş ülkeleri ziyaret ederek hastaları tedavi etmekte.  Oradaki çalışma sivil toplum örgütlerinin destek olduğu bir organizasyon. Kaynaklarını kamudan kullanmıyor, sivil toplum örgütleri finansal destek sağlıyor. Hatta bazı durumlarda gönüllü doktorlar, sağlık çalışanları var. Oradaki çalışma sistemi mümkün olduğunca gönüllülük esasına dayanıyor. Türkiye’de faaliyet gösteren çok önemli sivil toplum kuruluşları var. Onlar da devlete yük olmadan inşallah böyle bir organizasyonu hayata geçirirler” dedi.

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ - TEMMUZ-AĞUSTOS SAYISI

Editör: Haber Merkezi