Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre Yunanistan Hükümeti, İyon Denizi'ndeki karasularının genişletilmesini öngören tasarıyı onay için parlamentoya gönderdi.

 


Dendias, tasarının parlamentoya sunulmasını 'uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukuku temelinde Yunanistan'ın mutlak hakkını kullanması için tarihi bir an' olarak niteledi.

 


Dendias, 'Bölgede güvenlik ve refahın sağlanması için Yunanistan'ın komşu ülkelerle anlaşma sağlama stratejisi izlediği bu tasarıyla birlikte teyit ediliyor' ifadelerini kullandı.

 


Ağustos 2020'de Yunan parlamentosunda konuşan Başbakan Miçotakis, daha önce İtalya ile aralarında İyon Denizi'nde Yunan karasularını genişletmeye yönelik yasa tasarısı sunacaklarını açıklamıştı.

 


Miçotakis, Yunanistan'ın, parlamentoya sunacağı yasa tasarısıyla batı karasularını 6'dan 12 deniz miline genişleteceğini belirtmişti.

 

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi nedir ?

 


1982 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor.

 

Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi


Türkiye'nin taraf olmadığı sözleşmeyi 1995 yılında yürürlüğe koyan Yunanistan, Ege'de karasularını 12 deniz miline çıkarma kararları olduğunu açıklamıştı.

 

Türkiye'ye gerekli destek verilecektir

 


Bunun üzerine 8 Haziran 1995'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Yunanistan’ın Ege’de karasularını 6 milin ötesine çıkarmasının savaş sebebi sayılacağını, bu konuda Türkiye'ye gerekli tüm desteğin verileceğini açıklamıştı.

 

27 Aralık'ta Yunanistan'da İyon Denizi'ndeki karasularının 6 milden 12 mile çıkarılmasıyla ilgili kararname Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi