Tüm dünyayı etkileyen ekonomik çalkantı ve enerji krizi gündemdeki yerlerini korurken, komşu Yunanistan’ın armatörleri krizi fırsata çevirmek için kolları sıvadı. Yunanistan’da muhafazakar hükümete yakın duran Kathimerini gazetesinde yer alan yeni bir habere göre, Yunan armatörlerin yılbaşından ağustos ayının ilk haftasına kadar gerçekleştirdikleri kullanılmış gemi alımları 4 milyar dolara yaklaşarak toplam uluslararası ikincil piyasa alımlarında başı çekti.

 

Yunan denizcilik şirketlerinin ikinci el gemi alımına yatırdıkları miktar, ikinci en büyük uluslararası alıcı olan Çinli denizcilik şirketlerinin yatırımlarını bir buçuk milyar dolar ile arkada bıraktı. Son dönemde Yunanistanlı armatörler 183 okyanus tipi gemi satın almak için 3,87 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi. ‘Allied Shipbroking’ verilerine göre, komşu ülke yatırımcıları son aylarda 88 kuru dökme yük gemisi, 89 tanker, 3 konteyner gemisi ve 2 LNG gemisi satın aldı.

 

Kathimerini’ye göre, Yunanlıların aynı dönemde ikinci el gemilerin en büyük satıcıları olduğu ve 149 gemiyi elden çıkararak 3,28 milyar ABD doları elde ettikleri görülüyor. Bu dönemde Yunanistan'a yapılan satışlar arasında 73 yük gemisi, 49 tanker, 17 konteyner gemisi ve altı LNG taşıyıcısı bulunuyor. Satışlarda Yunanistan'dan sonra ikinci sırada Japonya, üçüncü sırada ise Çin yer alıyor.

 

Clarkson Araştırma Hizmetleri’nin verilerine göre, 2021 yılında kullanılmış tonaj hacmi 140 milyon dwt'nin (ve 48 milyar doların üzerinde bir değerin) üzerine çıkarak rekor kırdı. Yılın geneline ilişkin görünümü değerlendiren Clarkson Araştırma Hizmetleri, yılın ilk yarısından kısa bir süre sonra faaliyetlerin yavaşladığını ve denizcilik piyasalarına ilişkin belirsizliğin artmış gibi göründüğünü, ancak genel olarak 2022'nin ikinci el gemi alım satım faaliyetleri açısından güçlü bir yıl olduğunu belirtiyor. Yatırım için en aktif ulusal armatörleri yorumlayan lider gemi brokerliği, 'alıcılar ve satıcılar açısından, Yunan armatörlerin 2022'de şu ana kadar listelerin başında yer aldığını, Çinli armatörlerin ise ikinci en büyük alıcı olduğunu' belirtiyor.

 

7DENİZ 

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

Editör: Haber Merkezi