Sektördeki kadın yöneticilerin armasıyla ilgili görüşlerini paylaşan Wista Türkiye Başkanı Nazlı Selek, “Bizim öncelikli amacımız sesimizi duyurmak. Açıkçası bizler sesimizi ne kadar duyurur ve ne kadar iyi görevlere gelirsek genç nesle de o kadar cesaret verebiliriz. Bu cesareti vermek için elimizden geleni yapmayı istiyoruz. Wista International’a genç kadınlarımızı alarak young Wista Projesi’ne başlamamız da bunun bir adımı. Gençlerimize yolun en başındayken çalışıp emek vermenin önemini gösterecek ve onlara elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” dedi.

“Birlikteysek güçlüyüz”

 

Beşiktaş-Düzgit sinerjisi Park Shipyard’ı yarattı  Beşiktaş-Düzgit sinerjisi Park Shipyard’ı yarattı 

Dünyadaki WISTA dernekleri arasında Türkiye’nin çok aktif olduğunu söyleyen Selek, “Wista International’da bizim çok aktif olduğumuzu düşünüyor. Bugün 154 üyeye eriştik ki bu rakam çok iyi. 250-300 arasında üyeye sahip Yunanistan ilk sıranın sahibi. Wista International’ı hem aktif yapımız hem de ürettiğimiz projeler, faaliyetler, kız öğrencilerimize sunduğumuz burslar ve pandamı şartlarında yaptığımız organizasyonlar onları çok etkiledi. Bana aktarılan kulis bilgilerine göre benim Wista International’ın yedi yönetim kurulu üyesinden biri seçilmem de yaptığım konuşmada “birlikteysek güçlüyüz” vurgusu ile Türkiye Wista’nın aktifliği etkili olmuş. Çalışacak, üretecek Wista International’ı bir yerden başka bir yere taşıyacak insanlar istiyorlar ve bunda da çok haklılar” şeklinde konuştu.

Yunanistan ve Kıbrıs bizi çok destekledi

 

WISTA International’ın yedi yönetim kurulu üyesinden biri olması sürecini anlatan Selek, “Yunanistan, Kıbrıs çok destekledi. Türkiye’de yaptıklarımızı, başarılarımızı takip ediyorlardı, bunun da bize şüphesiz çok artısı oldu. Diğer taraftan ben Wista Türkiye’nin kurucularından biriyim. Hukuk bürosu olarak da Wista’nın kuruluşunu biz yapmıştık. Özetle, bilinir, görünür olmak, organizasyonlara katılmak, bir bütünün parçası olduğunu bilmek ve bunu yansıtmak çok önemli. Benim adaylığım da tüm bunların getirisi oldu diye düşünüyorum. Aslında 2017’de de aday olmuştum ama o dönem Güney Amerika’yı temsil eden hiç kimse yönetimde değildi ve o bölgeyi temsil eden aday seçilmişti. Bu sene Asya’dan hiç aday yoktu. Avrupa’dan çok vardı. İsveç ve Türkiye 26 ve 24 oy alarak seçildik. Sonrasında çok güzel mesajlar aldık. Tebrik etmeye gelen herkes hem yaptığım konuşmayı çok sevdiklerini hem de enerjimizi çok iyi bulduklarını söylediler” dedi.

Erkek üyelerimiz de var

 

“Derneğimize üye olmanın zor bir prosedürü yok. Üyelik için bir referans istemekteyiz. Yani üyelerimizden birinin üye olmak isteyen adaya referans olması gerekiyor” diyerek Wista Türkiye’ye üyelik süreci hakkında bilgiler veren Selek, “Bunun dışında denizcilik sektörünün herhangi bir alanında çalışıyor olması yeterli. Üye olmak için bize mail atıyorlar. Biz de istediğimiz evrakları ve bir defaya mahsus giriş aidatı ile her ay ödenecek aidat tutarımızı söylüyoruz. Sonrasında, talep edilen evrakı ve ödemeyi yapan adayları, Wista üyesi olarak aramıza kabul ediyoruz. Bu arada erkek üyelerimiz de var. Mevzuat gereği erkek-kadın ayrımı yapamadığımız için herkese açığız. Bize destek olmak isteyen erkek üyelerimiz de var. Biz, ne kadar çok denizciye ulaşırsak o kadar güçlü olacağımıza inanıyoruz. Üyelerimizin uluslararası organizasyonlarda Wista Türkiye olarak orada yer almalarını önemsiyor ve bekliyoruz. Bu tür organizasyonlara katılımları hem Wista Türkiye’nin imajı için önemli hem de kendileri için çok faydalı” açıklamasını yaptı.

 

1994’ten bu yana sektördeyim

 

Hem kendisi hem de sektöre girişi hakkında bilgiler paylaşan Selek, “Esasen 1994 yılından beri denizcilik sektöründe çalışıyorum. Dördüncü sınıfta öğrenci iken bir P&I kulüp temsilcisi firmada öğrenci olarak başladım. Aslında hukuk kısmından önce deniz sigortası kısmında başlamıştım. Sabahtan öğlene çalışıp öğleden sonra okula gidiyordum. Sonra mezun oldum. Bulunduğum yerde stajımı yaptım. Şimdiki ortağım Sevilay Kuru’nun yanında staj yaptım. Sonra biz ortak olduk kendisiyle. 2000 yılında NSN Hukuk Bürosu’nu diğer ortağımız Mehmet Nedret Ünlü ile birlikte kurduk. Üç ortaklı bir firmayız. Önce sadece deniz hukuku alanında çalışıyorduk. Daha sonra buna taşımanın bütün alanları dahil oldu. Ondan sonra farklı alanlara da açıldık. Her tür ticari uyuşmazlık, iş hukuku vs. hepsi geldi. Yıllar içinde büyüdük. Bizim bebeğimiz NSN, güzel de büyüdü. Sonra Nuvara Uslu Erdönmez, Wista’yı duymuş ve bizim ofisi ziyarete geldi. Kuruluş için yardım istedi, beraber kurabilir miyiz dedi. Tabii ki dedik. Şirket kuruluşu da yaptığımız için dernek kuruluşunu memnuniyetle organize ettik. Kendimiz kurucu üye olduk. İlk başkanımız Nuvara Uslu Dönmez oldu. Çok şahane çalışmalar yaptı. Sonra WISTA International’da görev aldı. Hala üyemiz ve bize desteği her zaman devam ediyor. Sonra Halime Can Başkan olarak görev yaptı. 2015’te Wista’nın Türkiye’de yaptığı Genel Kurul hala konuşuluyor. 2019’da da bayrağı ben devraldım. 2022 Aralık’ta yeni arkadaşımıza devredeceğim. İnşallah o da Wista Türkiye’ye çok başka yerlere taşıyacak hamleler yapacak” dedi.

İnsanları bir araya getirmekten keyif alıyoruz

 

Wista Türkiye’nin önümüzdeki dönem projelerinden bahseden Selek, “Burs hep öne çıkıyor çünkü sosyal faaliyet olup da kadınları ve üyeleri bir araya getirdiği için hep o duyuluyor. Ancak kurulduğumuzdan bu yana seminerlerimiz, eğitimlerimiz de hep vardı. Hem üyelerimize hem sektörün geri kalanına bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Bu sene; üyelerimiz arasındaki network, genç ekibe mentörlük, diğer sivil toplum kuruluşları ile iletişimin arttırılması ve ortak projeler yapabilmeye ağırlık vermek istiyoruz. Artık kız öğrenci burs organizasyonumuz oturdu. Bundan sonra biraz daha sektör bazlı organizasyonlar yapmak istiyoruz. Seminerler ve eğitimler bunların başında gelecek. Bir de büyük bir organizasyonu beklemeden küçük küçük bir araya gelmeler, ortak proje geliştirmeler bunları da yapacağız. Herkes yüz yüze bir araya gelmek istiyor. Bizim İstanbul’daki en ufak bir organizasyonumuza Yunanistan en az 30 kişiyle katılıyor. Avrupa da çok ilgileniyor. Sadece Akdeniz’deki Wista’lardan oluşan Wista Med grubu var. Ben orada da görevliyim. 2023’te burada Wista Med toplantısı yapacağız. Aslında 2020 için planlamıştık ama pandemi sebebiyle olmadı. Önümüzdeki sene Posedonia olduğu için 2023’e ertelendi. Türkiye herkesin gelmekten çok keyif aldığı ve sevdiği bir ülke ve biz Wista Türkiye olarak da insanları bir araya getirmekten keyif alıyoruz. 2023’e kadar küçük küçük bir sürü organizasyon da yapacağız” açıklamasını yaptı.

 

Sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi konusunda görüşlerini bildiren Selek, “Kadınların birleştiriciliği midir artık bilmiyorum. Burada biraz kendimize pay çıkarmalıyım. Seçim zamanı ülkelerin Wista International Yönetim Kurulu’na girmek için yaptığı mücadeleyi gördüğümde anladım ki, aslında kendi ülkeleri için de çok ciddi bir farkındalık ve bilinirlik sağlıyorlar. Sektöre çok ciddi faydası oluyor. Önce oradan düşündüm. Sonrasında arkadaşlarla ne yapabiliriz diye konuştuk. Bir şeyler yapalım dedik. Fark ettik ki biz sektörün her alanından üyesi olan bir derneğiz. Bir Deniz Ticaret Odası değiliz tabii ama bir STK olarak sektörün her bir paydaşından üye barındıran bir yapıdayız. Ayrıca her kuruma eşit uzaklıktayız. Her koldan üyenizin olması demek herkesin sorunuyla objektif ilgilenmek de demek. Bu da beraberinde çözüm odaklı olmayı getiriyor. Öyle olunca da herkesi bir araya getirici bir özelliği STK’ya bahşediyor. Bugün herkes “Denizcilik Haftası” projesine destek olacağından bahsetti. Ben bu tarafsızlığın bunu beraberinde getirdiğini düşünüyorum. Bir de tabii adil yaklaşmamızın da etkisi var. İnşallah hep böyle yol almaya devam edeceğiz” dedi.

7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi