2020-2022 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel gösterge hedefleriyle uyumlu eylem ve projeler belirlendi. Turizm alanında Kültür ve Turizm ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının sorumluluğunda, ekonomik dengelenme, sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeyle nitelikli insan gücü ve güçlü toplum hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilecek projelere de YEP'te yer verildi. Bu kapsamda, turizme erişilebilirliği artırmak amacıyla ulaşım altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor. Kültür ve Turizm ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının bu amaçla bir protokol imzalaması bekleniyor.

YENİKAPI KRUVAZİYER LİMANI

Ayrıca, YEP kapsamında İstanbul Yenikapı Kruvaziyer Limanı etüt projesinin de yapılarak yap-işlet-devret (YİD) modeliyle 2022'ye kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Yıllık cirosu 35 milyar doları bulan, 28 milyon yolcunun seyahat ettiği dünya kruvaziyer turizminden alınan payın artırılmasında, altyapı çalışmaları ve yeni limanların yapılması kritik önem taşıyor. Yenikapı Kruvaziyer Limanı Projesi'nin gerçekleştirilmesiyle Türkiye'de kruvaziyer sektörünün gelişmesi ve turizm gelirlerinin artırılmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor.

UZAK DOĞU İÇİN EK PLAN

Evyap Limanı'ndaki kazanın maliyeti 40 milyon dolar! Evyap Limanı'ndaki kazanın maliyeti 40 milyon dolar!

Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'nin içinde bulunduğu Uzak Doğu pazarıyla ilgili ek turizm planları oluşturulması da YEP çerçevesinde gerçekleştirilecek eylemler arasında bulunuyor. Pazar ve turizm çeşitliliğini artırma çalışmaları kapsamında bu ülkeleri hedefleyen Türkiye, 2018'i Çin'de Türk Kültür Yılı, 2019'u ise Japonya'da Türk Kültür Yılı ilan etmişti. Güney Kore'nin İstanbul Başkonsolosu Jessy Yeunju Jang, 2020'nin de Türkiye-Kore Turizm Yılı olması çağrısında bulunmuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçen hafta "Türkiye'nin 2023 Turizm Stratejisi"nin açıklandığı tanıtım toplantısında ülkenin tanıtımında Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi yükselen pazara odaklanılacağını vurgulamıştı.

Editör: Haber Merkezi