Dünya denizcilerinin buluşma noktası haline gelen 16. Expomaritt Exposhipping Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı ikinci gününde de yoğun ilgiyle devam ediyor. Denizcilik sektöründen firmaların yer aldığı fuarı pandemiye rağmen yerli ve yabancı binlerce kişi ziyaret etti. Armatörlerden, gemi inşacılara, gemi tedarikçilerden yan sanayicilere, sektör basın yayın kuruluşları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda sektörün önde gelen firmaların göz dolduran stantlarıyla yerlerini aldı.

Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı

 

16. Expomaritt Exposhipping Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı’nın en dikkat çekici stantlarından biri Lenta Marine oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin Teknopark’taki bir girişimi sonucunda kurulan firma geliştirdikleri yerli ve milli sualtı araçlarını sergiledi.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden üç arkadaş olarak Teknopark girişimi kurduklarını ve insansız sualtı araçları ürettiklerini belirten Enes Gazi Korkmaz, “Projemizi oluşturup TÜBİTAK 1512 Genç Girişimci Programı’na başvurduk. Bu programdan hibe kazandık ve Teknopark’ta yaklaşık bir sene önce bir kuluçka şirketi kurduk.  Şu an prototiplerimiz tamamlandı. Ve ilk bu kadar büyük bir etkinlikte tanıtma fırsatı bulduk” dedi.

 

 

‘Sektörde, yerli ve milli robot kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz’

 

Yerli ve milli olarak geliştirdikleri sualtı araçlarının birçok alanda kullanılabildiğini dile getiren Korkmaz, “Suyun altında yapılan işler katma değeri en yüksek olan işlerdir. Su altında çok farklı sorunlar yaşanabiliyor. Bu fuara 8 motorlu bir prototipimiz ile katıldık. Bu ürün daha önce saha testlerini başarılı bir şekilde tamamladı. Bu araç gemi inşa sektöründe karine kontrollerinde, tersanelerde havuzlama işlemlerinde, dalgıçlık işlerinde, arama kurtarma faaliyetlerinde, balık çiftliklerinde kullanılıyor. Biz sektörde yerli ürün olarak robot kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de birkaç firma kullanıyor ama onların kullandığı araçlar çok daha büyükler ve kurulum gerektiriyorlar. Bizim aracımız onlara göre çok daha küçük ve hareket kabiliyeti de çok fazla. Tek kişiyle taşınabiliyor ve operasyonu kontrol etmesi çok kolay” diye konuştu.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi