İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından, Marmaray çalışmaları sırasında İmparator I. Thedosoius tarafından 4. yüzyılda yaptırıldığı için Thedosoius Limanı olarak adlandırılan liman ortaya çıkarılmıştı. Çalışmalar sırasında bulunan 37 gemi batığı arasında bulunan tıpkısı yapılan Yenikapı 12 isimli gemi Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

 

 

Yenikapı 12’nin rekonstrüksiyonu Rahmi Koç tersanesinde yapıldı

 

Milliyetin haberine göre Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ve Dr. Işıl Özsait Kocabaş başkanlığındaki ekip tarafından ortaya çıkarılan Yenikapı 12, içinde bulunan sikkeye göre 9. yüzyıla tarihlenmişti. Kıyılar arasında deniz ticareti yaptığı düşünülen Yenikapı 12’nin rekonstrüksiyonu (yeniden aslına uygun yapımı), Avrupa Birliği’nin sağladığı finansal destekle Rahmi Koç Tersanesi’nde yapıldı.

 

 

Daha çok ziyaretçiye hizmet edecek

 

7 metre uzunluğunda 2.3 metre genişlikteki Yenikapı 12, İstanbul Arkeoloji müzesinde yaklaşık 1 yıl sergilendikten sonra Rahmi M. Koç Müzesi’ne getirildi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, müzeye kazandırılan geminin tarihi önemine değindi. Prof. Dr. Ufuk Kocabaş ise, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde 400 bin ziyaretçinin merakla ilgilendiği geminin yeni yerinde daha çok ziyaretçiye hizmet edeceğini söyledi. İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal ise, gemi kalıntılarının ortaya çıkmasıyla İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel başarısını dünyaya kanıtladığını vurguladı.

 

 

Yenikapı 12’nin yapımında 5 ağaç cinsi kullanıldı

 

Yenikapı 12’nin yapımında beş ağaç cinsi kullanıldı. Dış kaplamalar kestane; postalar ve yelken yatağı dişbudak; ahşap çivilerde kırmızı meşe; döşeklerde meşe ve ceviz, omurga ve kavelalar gürgen; çapa tahtası ve iç kaplamalar meşe ağaçlarından işlendi.
 

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden 'Evyap Limanı' açıklaması Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden 'Evyap Limanı' açıklaması

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi