Türk Armatörler Birliği (TAB) Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen “Seragazı Emisyonu Kuralları ve Yeni Uygulamalarıyla Gemi İşletmeciliği ve Gemiler Değişimin Eşiğinde… Çok Az Bir Süre kaldı, Hazır mısınız?” webinarı düzenlendi. Zoom üzerinden düzenlenen webinara denizcilik sektörü yoğun ilgi gösterdi.

 

Moderatörlüğünü TAB Bilimsel Komiteleri (TABBK) Gemi İşletmeciliği Komite Direktörü ve TAB Mükemmeliyet Merkezi İcra Kurulu Üyesi Ekonomist Harun Şişmanyazıcı’nın yaptığı webinarda ilk sözü Türk Armatörler Birliği Başkanı Ahmet Bedri İnce aldı. Webinarın seragazı ve yakıt konusuna çözüm bulunabilmesi açısından önemire vurgu yapan İnce, “Hangi noktaya kadar verimli bir çalışma yapabiliriz. Sertifikalandırma hususunda da bu gemilerimizi sektör olarak nereye kadar götürebiliriz? Bunların tespitinin yapılması Türk armatörlere bu hususta bilgi verilmesi çok önemlidir” dedi.

 

Webinar’ın açılış konuşmasını TAB YK Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç yaptı. Denizcilik dünyasında çok sayıda yenilik geleceğine işaret eden Ergenç,  “Deniz taşımacılığı, gemi teknolojileri, yeni yakıtlar, kısacası denizcilik yeniden kurgulanıyor. Yeni bir düzen kurgulandı ve değişiyor. Çok az vaktimiz kaldı ve geç kalmamak lazım. Özetle yeni dünya düzeniyle birlikte yeni denizcilik dünya düzeni geldi geliyor” dedi.

 

 

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

‘Zor bir süreç bizleri bekliyor’

 

Bu sürecin 2010 yıllarında eko gemiler ile başladığını dile getiren Ergenç, bunların sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti. Gemi inşa ve teknolojileri konusunda Japonya öncü olduğunu ve Çin, Kore ve bazı Avrupa ülkelerinin bu konudaki Ar-Ge çalışmalarını destekleyerek 10 yıldır çalıştıklarını ifade eden Ergenç, “Son zamanlarda değişen kurallarda her şeyin silbaştan yapıldığını görüyorum. Bu kurallara uyabilecek miyiz, dayanabilecek miyiz, ayakta kalabilecek miyiz? Gerçekten zor bir süreç. Zaten zor olan denizcilikte zor bir süreç bizleri bekliyor” diye konuştu.

 

Kriterleri karşılayan gemi üretimi yok

 

Şu an için bu kriterleri karşılayan hiç gemi ve teknoloji olmadığını dile getiren Ergenç, “Şu anda paranız ve krediniz olsa dahi bir gemi sipariş etmek isteseniz henüz bu kriterlere uyan gemi inşa eden bir  tersane yok. Öyle bir teknoloji yok. Ar-ge çalışmaları var ama bu kriterlere uyan gemi henüz üretilmiyor” dedi. Şu anki teknoloji ile üretilen gemilerin az sipariş edildiğini ifade eden Ergenç, sipariş verilmesinini önererek, 2025-26’da başlaması beklenen yeni kurallara gemilerin uygun olamayacağını kaydetti.

 

Ortak akılla en kısa zamanda çalışma başlamalı

 

Önümüzdeki yıllarda bu karmaşık konuların belirginleşeceğini aktaran Ergenç, “İşimiz gerçekten çok zor. Gemilerimizin kategorize edilecek. Gelecekte limanlarda karbon vergisi ödeyeceğiz. Bunu yakalamak için güç sınırlaması, hız sınırlamasına gidilecek. Kısacası atı alan Üsküdar’ı geçti, geçiyor da. Burada yapılması gereken sektör olarak derhal bir komisyon kurmaktır. Başta İMEAK DTO olmak üzere, Armatörler Birliği, denizcilik STK’ları, üniversitelerimiz, ilgili bakanlıklar, tüm paydaşlarla beraber bir komisyon kurup harekete geçmeliyiz. Japon sektörünü ve sistemini inceledim ve topyekün birlikte hareket ederek 2010’da başladı. Biz geç bile kaldık. Benzer bir çalışmayı yapmamız lazım. Birinci aşamada bilgilendirme, nereye gidiyoruz? ne yapıyoruz? İkinci aşamada bir komisyon kurup mevcut gemilere ne tarz bir değişiklik neler yapabiliriz bunu araştırmalıyız. Üçüncü aşamada ise komisyonda teknolojik olarak yeni yakıtlar yeni makinalar, ekipmanlarla ilgili Ar-ge yapılmasıdır. Ülke olarak bu yarışta olmamız lazım. Bizim de IMO’nun fonlarından pay almamız gerek. Tabi bütün sektör olarak devletle birlikte stratejik bir politika haline getirerek ortak akıl, moral ve motivasyonla en kısa zamanda çalışmaya başlamayı öneriyorum. Başka bir çözüm yolumuz veya başka bir çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

 

‘Miladi bir değişikliğe hazır olmaya çalışmalıyız’  

 

“Son derece karmaşık bir yıl ve yıllara girdiğimizi düşünüyorum” diyen Ergenç, “Kısacası bildiklerimizin hepsini unutacağız. Bilmediklerimiz ve yeni teknolojilere sektör olarak hazır olmamız lazım. Dünya baş döndürücü bir hızla gelişiyor değişiyor. Bundan sonrada aynı hızda değişecek. Sektör olarak burada elimizden geleni bir komisyon kurularak en kısa zamanda çalışmayı öneriyorum. Yeni denizcilik dünya düzeni kurgulandı ve uygulamaya geçildi. Peki Türk denizcilik sektörü olarak hazır mıyız? Biz daha başlamadık ki yeni başlıyoruz. Dolayısıyla çok geç kalmadan harekete geçmemiz lazım. Miladi bir değişikliğe hazır olmaya çalışmalıyız. Hem de çok hızlı ve birlik beraberlik içinde dayanışma ruhuyla ekip ruhuyla bu treni ucundan yakalayabiliriz. Özetle yeni denizcilik dünya düzenine hoşgeldiniz” şeklinde konuştu.

 

Ergenç, konuşmasının sonunda dökme yük piyasalarında güzel bir seyir içine girildiğini belirterek, navlun piyasalarının bu yıl ve önümüzdeki yıl iyi geçeceğini düşündüğünü aktardı.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi