ISSA’nın 1955 yılından günümüze her sene başka bir ülkede yaptığı organizasyon, bu sene Kasım’da Türkiye’de gerçekleşecek. Hem bu organizasyon hakkında bilgi edinmek hem de gemi tedarikçiliği sektörünün ülkemiz ve dünyadaki seyrini konuşmak üzere TURSSA (Gemi Tedarikçileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Yorgo Saris ile bir araya geldik. 

Filomuzu 2024 yılı içerisinde genişleteceğiz Filomuzu 2024 yılı içerisinde genişleteceğiz

 

Öncelikle Kasım ayında gerçekleştireceğiniz büyük organizasyon hakkında konuşmayı arzu ederiz. Uluslararası Gemi Tedarikçileri Derneği’nin (ISSA) her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirdiği organizasyon, bu sene Türkiye’de gerçekleşecek. Konferans, paneller ve fuardan oluşacak bu organizasyonda, gemi tedarikçileri, armatörler ve gemi firmaları nasıl bir programla karşılaşacaklar?

Bu sene 63’üncüsü düzenlenecek olan bu uluslararası organizasyon, 1955 yılından itibaren her sene dünyanın denize yakın farklı ülkelerinde yapılıyor. Bu sene de derneğimiz ev sahipliğinde 23-24 Kasım 2018 tarihlerinde Wyndham Grand Levent Otelinde gerçekleşecek. Organizasyon temamız “Global Gemi Tedarikçiliği, Yarının Denizcilik Dünyasına Hazır mısınız?’’ olduğundan programımızı geleceğin denizcilik dünyası ve block chain, dijitalizasyon, gemi tedarikçiliğinin dijital geleceği, gemi tedarikçiliğinde drone kullanımının artışı gibi süregelen teknolojiler üzerine hazırladık. Hem denizcilik sektörünün önemli temsilcileri hem de iş dünyasının başarılı isimleri konuşmalar yapacak.

 

Global Gemi Tedarikçiliği, Yarının Denizcilik Dünyasına Hazır mısınız?” sorusu önemini açabilir misiniz? 

Artık teknoloji geleceğimizi şekillendiriyor. Teknoloji çağının getirdikleri ile ulaşım, iletişim, sağlık, güvenlik, bilgi, iş hayatı ile globalleşen dünya hızlı bir gelişim içerisinde. İşte tam da bu yüzden günümüzün gerektirdiği şekilde teknolojiyi baz almak kaçınılmaz oldu. Bu organizasyonu 2009 yılında yine TURSSA ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirmiştik. Dernek olarak ilk organizasyonumuzdu. Eksiklerimiz de vardı belki ama şimdi daha tecrübeli daha bilinçli olarak yol alıyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, ulaşım olarak eşsiz bir coğrafyaya sahip. Söz konusu bu coğrafi avantaj, ayrıca uçsuz sahil şeridiyle transit taşımacılığın da odak noktasıdır. İşte bu yüzden yerli/yabancı özellikle yabancı katılımcıların çok rağbet ettiği böyle önemli bir organizasyonda ülkemizin de tanıtımı yapılacaktır. Şunu da eklemek isterim ki Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli de açılış yapıp bizleri şereflendirecek. 

 

Ülkemizin boğazlardan geçen gemiler ve limanlar, tersanelere gelen gemilerin ne kadarına ikmal gerçekleştirebildiğimizi söyleyebiliriz. Bu alanda geçtiğimiz yıllarda vurguladığınız ciddi bir potansiyel mevcut. Lakin gördüğümüz kadarıyla hala tam anlamıyla bu potansiyeli değerlendiremiyoruz. Hem bu konudaki durumumuzu sizden öğrenmek isteriz. Hem de bu organizasyonun, bu alandaki gelişimimize nasıl katkı sağlayacağını konuşmak isteriz.

Ciddi bir potansiyel var ve maalesef sektör olarak hala boğazlardan geçen gemilerin 50 sine ulaşabiliyoruz. Bu anlamda da 400 milyon USD’lik bir girdi sağlamaktayız. Kalan 50 ile ilgili olarak sektör olarak eksiklerimizin giderilememesinden ve gereken önemin gösterilmemesinden kaynaklandığını üzülerek söylemeliyim.

Ülkemiz üç tarafının denizlerle çevrili olması ve jeopolitik konumu nedeniyle bu topluluklar arasındadır. Ancak ana sektör olması gereken denizciliğe, gereken önemin verilmediğini düşünüyorum. Şunu da söylemeliyim ki; uzun yıllar okullarımızda öğretilen “üç tarafı denizlerle çevrili olmak” tek başına bir avantaj sağlamıyor. Deniz ticareti kapsamında bakacaksak, bir ülkede kıyıların deniz ticareti rotalarına yakınlığına, ülkenin ticari gemi filosuna, ticari limanlarına, limanlardaki lojistik yapılanmaya, transit ve lokal yük potansiyeline bakmak gerekir. Türkiye, önemli denizlere kolay ulaşabilen, artan lokal ve transit yük potansiyeli olan, liman altyapısının güçlü fakat geri saha lojistik altyapısı geliştirilmesi gereken bir ülkedir.

Organizasyonlara gelen katılımcıların aslında ana hedefleri, kendi firmalarını tanıtıp, potansiyel müşteriler veya tedarikçilere ulaşmaktır. Tedarikçi yeni müşteri (armatör), armatör de yeni tedarikçilerle tanışma, yeni ticari bağlantılar kurma ve tanıtım yapmak istemektedir. Dolayısıyla katılımcı profili de çok önemlidir.

 

Bu pazarın dünya hacmi ve bu hacim içerisinde ülkelerin ortalama payları nedir? Nasıl bir pazar hacmi olan bir sektörü konuşuyoruz.

Dünyada bu konuda aslan payı, Singapur ve Hollanda ve Dubai’dedir. Bu ülkeler, stratejik konumlarının yanı sıra limanlarına daha kuruluş aşamalarında yaptığı “ikmal altyapıları” ile dünyada potansiyelini en iyi kullanan limanlar arasında örnektir. Bizim de asıl amacımız, Türk boğazlarını ve limanlarını Singapur, Hollanda ve Dubai gibi ana ikmal noktası haline getirmektir. Hacim büyük, dünya büyük. Herkes bu pastadan payını almakta. Ancak önemli olan, dünyanın kalbinde yer alan ülkemizin denizciliği ana sektör olarak benimsemesi ve eksiklerimizin giderilmesidir.

 

Son olarak global arenada ülkemizi temsil eden TURSSA hakkında okuyucularımızla hangi bilgileri paylaşmak istersiniz?

TURSSA 2014 yılında ISSA şemsiyesi altında kurulmuş, yıllar yılı bünyesine yeni üyeler ekleyerek sektörün en büyük firmalarının oluşturduğu bir dernektir. Derneğimiz Uluslararası Gemi Tedarikçileri ve Servis Sağlayıcıları Derneği’ne (ISSA) üyedir. Ben de 2017 yılının başından beri başkan yardımcısı ve sayman olarak görev yapmaktayım. Dernek olarak amacımız üye firmaların müşterek menfaatlerinin korunması ve ortak bir buluşma sağlanmasının teşvik edilmesi, bu firmalar arasında dayanışma sağlamak, mesleklerin icrasında kamu kurum ve kuruluşları ile diğer dernek özel veya tüzel kişilerle olan ilişkilerde karşılaşılan sorunların çözümlenmesidir. Üyelerimizin zaman zaman yaşadığı sorunlar sektörümüzü ilgilendirdiğinden bakanlık nezdinde ziyaretler gerçekleştirip çözüme ulaştırmaktayız. Bu yıl ki hedefimiz üyelerimizin de destekleriyle 63’üncüsünü gerçekleştireceğimiz konferans ve fuar organizasyonumuzu en iyi şekilde düzenlemektir.

 

RÖPORTAJ: İBRAHİM KOCAMIŞ

KAYNAK: 7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi