Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu (NTSB) salı günü yaptığı açıklamada, tek bir ayar vidasının yanlış takılmasının Kanada bandıralı, 736 fit uzunluğundaki Atlantic Huron'da tahrik kontrolünün kaybına yol açarak geminin 6.8 knot hızla bir iskeleye çarpmasına neden  olduğunu belirtti. 

 

NTSB, 5 Temmuz 2020'de Sault Sainte Marie Michigan'daki kendinden boşaltmalı dökme yük gemisinin iskeleye çarpması sonucu yaşanan ve 2,2 milyon dolarlık hasara neden olan deniz kazası ile ilgili raporunu yayınladı.

 

NTSB'ye göre, kilitlere yaklaşırken ve yavaşlamaya çalışırken, kaptan tarafından emredildiği üzere, geminin yavaşlamak veya geriye doğru hareket etmek yerine artan hızda ilerlemesi ile sonuçlanan, geminin kontrol edilebilir piçli pervane sistemini içeren bir itme problemi vardı. NTSB, kontrol edilebilir bir piç pervanesinde, kanatların pozisyonunda sabitlenmediğini, ancak göbeğe dönmelerine ve böylece eğimi değiştirmelerine izin verecek şekilde sabitlendiğini söyledi.

 

Vida, bir dizi mekaniz arıza başlattı  

 

NTSB araştırmacıları, sorunu, eğimi kontrol eden kontrol edilebilir hatveli pervane makinesinin bir parçasına takılan küçük bir ayar vidasına kadar izledi. Gemi bakım kayıtları, ayar vidasının en son kazadan dört yıldan daha uzun bir süre önce bir tersane döneminde çıkarıldığını ve yeniden takıldığını gösteriyor. Kaza sonrası tespit vidası incelendiğinde, teknisyenler, üreticinin gerektirdiği herhangi bir vida dişi kilitleme sıvısının uygulandığına dair hiçbir kanıt bulamadı. Sonuç olarak, ayar vidası geri adım atmayı başardı ve geminin tam tersini yapması gerektiğinde geminin ileri doğru hareket etmesine neden olan bir dizi mekanik arıza başlattı ve yine de geminin köprüsünde bir kıç eğimi gösterdi.

 

Danimarka deniz kirliliğini önlemek için scrubber tahliyesini yasakladı Danimarka deniz kirliliğini önlemek için scrubber tahliyesini yasakladı

NTSB araştırmacıları ayrıca, itme sorununun başlaması ile motoru durdurma emri arasında bir gecikme olduğunu kaydetti.

 

NTSB araştırmacıları, kaza anında şirketin Atlantic Huron'daki güvenlik yönetim sistemi prosedürlerinin, pervane hatve kontrolü kaybına nasıl yanıt verileceğini ele alan bir politika içermediğini buldu. Bir güvenlik yönetim sisteminin bir parçası, olası acil durum gemi durumlarını ele almalı ve bunlara yanıt vermenin yollarını belirlemelidir. Şirket, pervane eğim kontrolünün kaybına ilişkin bir SMS gemisine özgü bir politika sunarsa, bu politika konusunda eğitimli ve bu politika hakkında bilgi sahibi olan mürettebat, hızlı hareket etmeye daha iyi hazırlanır ve bu kazada ana motoru durdurmaya daha yatkın olabilirdi.

 

Raporda, "Operasyonun kritik bir aşamasında tahrik kontrolünün kaybedilmesi, mürettebatın olası kazaları azaltmak için hızlı hareket etmesini gerektiriyor. Benzersiz kanat kontrolleri nedeniyle, kontrol edilebilir piçli pervanelere sahip gemiler, motor kaybı ve perde kontrolü kaybı için özel prosedürlere sahip olmalıdır. Bu acil durum prosedürleri mürettebat tarafından hem köprüde hem de makine dairesinde iyi anlaşılmalı ve uygulanmalıdır" dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi