İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı meclis üyeleri ve şube başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantının ana gündem maddesi yaklaşık 10 gündür turizm bölgelerindeki yangın felaketi oldu. Toplantıya katılan Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin, DTO Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı ve Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, yangın felaketiyle ilgili durumu ve yaşananları meclis üyelerine aktardı. Yangın bölgelerindeki sıkıntıları dile getiren şube başkanları tamamen söndürüldükten sonraki süreçte yaraların sarılması konusunda İMEAK DTO’dan destek istedi.

 

Ahmet Çetin: Manavgat’ta 37 mahalle tahliye edildi

 

İlk söz alan Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin, Manavgat’taki yangın ile ilgili bilgi verdi. Manavgat’ta 28 Temmuz’da 4 ayrı noktada başlayan yangının 8’inci gününde 4 ilçe ve 12 mahallede hala devam ettiğini belirten Çetin, Antalya tarihindeki en büyük yangında 50 bin hektarlık alanın etkilendiğini söyledi. Şu ana kadar 54 mahallenin etkilendiğini ve 37 mahallenin ise tahliye edildiğini dile getiren Çetin, ayrıca 31 bin hektarlık meyve bahçesi ve seralardan oluşan tarım alanının da zarar gördüğünü belirtti. Çetin, şöyle devam etti; “Çoğu evlerden oluşan 2800 yapı etkilendi. Çok sayıda büyükbaş - küçükbaş ve binlerce yaban hayvanının da öldüğü yangında kayıplar her geçen gün artıyor. Resmi açıklamalara göre, 555 vatandaşımız etkilendi. 538 kişinin tedavileri yapıldı. Maalesef 7 vatandaşımız hayatını kaybetti. Net olmamakla birlikte 5 binin üzerinde büyükbaşk ve 2 bin civarında küçükbaş hayvan telef oldu. Yangın kontrol altına alınıyor ancak gece saatlerinde tekrar başlıyor.”

 

 

Halil Bağlı: Yangın söndürüldükten sonra meclisimizin desteğini bekliyoruz

 

DTO Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı da kentte yaşananları ve son durumu aktardı. Konuşmasına İMAEK DTO’nun ciddi desteğini aldıklarını belirterek başlayan Bağlı, Marmaris’te yaşanan felaketin İçmeler Bölgesi’nden başladığını dağların etrafından Hisarönü Körfezi’ne kadar yandığını söyledi. O bölgedeki ağaçların tamamının yandığını dile getiren Bağlı, şöyle devam etti; “5 köyün tamamı yandı. Yeşil hiçbir alan kalmadı. Her yer kül simsiyah. 5 gün boyunca bölgemizde ciddi travmalar yaşandı. Marmaris'te 15 bin hektarlık alan yanmış vaziyette. Burada bir koordinasyon boşluğu yaşadık. Bölgemize gönderilen Kıyam botuyla yangına müdahale eden tomalara su takviyesi yaptık. Bölgemize gönderilerin römorkörlerle destek sunduk. Marmaris’te yaklaşık 10 bin kişiyi tahliye ettik. İçmeler bölgesindeki her iki yol kapandı. İnsanları teknelerle Marmaris’e taşıdık. Yangının yoğun olduğu yerleşim yerleri ve köyleri denizden tahliye ediyoruz. Bir diğer konu belli bölgelerden dağıtım ağlarımız var. Bu alanlara herkes bir şeyler getiriyor. Bunların birçoğu hovardaca kullanıldı. Esas olarak yangın bittikten sonra resim netleşecek. Bundan sonraki süreçte yardımları daha akılcı ve insanlara faydalı olacak şeklide kullanalım. Çok büyük felaket yaşadık. Önümüzdeki günlerde yardımlar konusunda meclisimizin desteğini bekliyoruz.”

 

 

Orhan Dinç: Bodrum’da çok iyi organize olduk

 

Bağlı’nın ardından DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç söz aldı. Yaşanan bu felaketi çaresizce izlemenin büyük üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben de 5 gündür gece gündüz neredeyse 24 saat ayaktayız. Mümkün olduğunca vatandaşlarımızla, kurum ve kuruluşlarımızla, 7/24 yangınla ilgili farklı bölgelerden gelen ihbarlara, koşuyoruz. Bu atmosferde birlik beraberliğimizin bozulmadığını görmek gurur verici. Bundan 5 gün önce İçmeler’deki tersane bölgesinde ciddi bir yangın başladı ancak vatandaşların çabalarıyla yat imalat sanayimize 50 yıldır faaliyet gösteren bölgemizi kurtardık. Sonrasında Bodrum ve Misal bölgesinde aynı anda 4-5 ayrı yerde çıktı. Karadan ulaşım kesilince denizden tahliye istenildi. Denizcilerimiz sorgusuz sualsiz yardıma koştu. Yaklaşık bin 500 vatandaşımızı teknelerle tahliye ettik ve belediyenin de desteğiyle otellere dağıttık. Bodrum’da bir koordinasyon eksikliği yok. Bütün malzemelerimiz tek yerde toplanıyor. Çok iyi organize olduk. Valilik, kaymakamlık, STK’lar, odalar ve çok sayıda gönüllü ile hep birlikte çalışıyoruz.

 

 

‘Bittikten sonra yaralarımızı saracağız’

IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı IMO Genel Sekreteri: Denizcilere yönelik haksız muamele arttı

 

Ören’den ciddi bir alarm geldi. Bodrum’dan yaklaşık olarak 15 adet tekne ile çıktık. Daha sonra bize vatandaşların çıkarma gemisiyle tahliye edileceği ve geri dönmemiz gerektiği söylendi. Ama hiçbir denizcimiz geri dönmek istemedi. Vatandaşlarımızın ihtiyacı olabilir diye gittik ilk etapta 50 kişiyi tekneye aldık. Daha sonra vatandaşlarımızı kurtarma gemilerimize yönlendirdik. Ardından teknelerimizi geriye çektik. Kıyıkışlacık’ta yaklaşık olarak 500’e yakın vatandaşı tahliye ettik. İlk gün Ören’den bizler ve askeri gemilerle yapılan tahliyede 700 kişinin Bodruma geldi. Tahliye işleminde detaylı çalışıyoruz. Hangi teknede kaç kişi, kaç çocuk, kalacakları yerden binecekleri otobüslere kadar hepsini organize ettik. Denizde âdeta bir karargah kurduk. Ve hiçbir vatandaşımız sokakta, parkta, bahçede yatmadı. Felaket bir dönemden geçiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bitecek. Bittikten sonrada yaralarımızı saracağız.”

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi