Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş. yönetimi de aldığı önlemler hakkında bir açıklama yayınladı.

 

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş. yönetiminden alınan önlemlere ilişkin yapılan açıklama şöyle:

 

Yalova Tersanelerimizde Alınan Önlemler

Tersanelerimiz yurtdışına iş yaptığından, daha Covid-19 virüsü ülkemizde görülmemişken farkındalık oluşmuş; iki aydan uzun süredir çok yoğun dikkat ve özen gösterilmiştir. Bu tutum artarak devam etmektedir.

 

Resmî kurumlar ile toplantılar düzenlenmiş, alınacak tedbirler hakkında tespitler yapılmış; tersanelerde üst ve orta düzey yöneticilerin bilgilendirilmesi sağlanmıştır.

 

Tersanelerimizde, iki aylık geçen zamanda Covid-19 ile mücadele eylem planı kapsamında uygulanan tedbirler;

 

Konteyner gemileri büyüyor, sektör trendlerine hakim oluyor Konteyner gemileri büyüyor, sektör trendlerine hakim oluyor
  • Bilgilendirme ve Eğitim,
  • Hijyen ve Dezenfektasyon,
  • Gemilerle İlgili Özel Tedbirler,
  • Yoğunluğu ve Teması Azaltacak Tedbirler başlıkları altında pek çok işlemlerdir.

 

Başlangıçta yurtdışı risk yüksek görülürken artık risk sadece yurtdışı kaynaklı değildir; virüsün yurt içinde yayılmasına karşı, kendi inisiyatifimizdeki önlemleri belirlemek ve uygulamak üzere kamu kurumları ve uzmanlar ile çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Gelişmelere göre; Sağlık Bakanlığımızın direktifleri ile her türlü ek tedbirleri almaya hazır olduğumuzu, basınımızın değerli katkıları ile kamuoyunun bilgilerine sunarız. 24 Mart 2020

 

Ş. Fazıl UZUN

Yönetim Kurulu Başkanı

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri San. ve Tic. A.Ş.

EK: Tedbirlerin detaylı listesi

TERSANELERDE ALINAN TEDBİRLERİN DETAYLI LİSTESİ

  • Bilgilendirme ve Eğitim Tedbirleri:

Sağlık Bakanlığımızın 14 kuralı kapsamında çalışanların bilinçlenmesi sağlanmıştır.

Kolay görünen yerlere konu ile ilgili afişler asılmıştır.

Tersane iç iletişim kanallarında (e-bülten vb.) bilgilendirici ve eğitici yayın yapılmaktadır.

Alt işveren şirketlere, elektronik posta ile konu ile ilgili detay bilgilendirme, eğitim, korunma ve diğer uygulamalar konularında yazı hazırlanmış ve gönderilmiştir.

  • Hijyen ve Dezenfektasyon Tedbirleri:

Ofisler, tuvaletler, tüm binalar, yemekhaneler, soyunma yerleri ve benzeri alanlar ile çalışanların toplu bulunduğu tüm mahaller ve kara ve deniz personel taşıma araçları günde 1 ila 3 kere uzman ekiplerce dezenfekte edilmektedir.

Ortak kullanılan alanlara el dezenfektanları yerleştirilmiştir, banyo ve tuvaletlere bolca sıvı sabun ve beyaz sabun sağlanmaktadır. Ofislere kolonya ve el dezenfektanı dağıtımı yapılmıştır.

Çay ocaklarında ambalajlı küp şeker ve tek kullanımlık karton bardak kullanılmaktadır.

Salata, sirke, yağ, tuz, baharat servisi durdurulmuştur. Yerine meyve, ambalajlı turşu, tek kullanımlık paketli baharat verilmektedir.

Yemekhanede; çatal, kaşık, içme suyu paketli verilmektedir.

Çay ocakları ve yemekhanede servis personeli sağlık kontrolleri sıklaştırılmış, eldiven, maske kullanmaları daha sıkı denetlenmektedir. Görevli olmayanların girmemeleri sağlanmıştır.

Temizlik görevlileri dokunulan her yeri sürekli, alkol/dezenfektan/seyreltik çamaşır suyu ile silmektedir.

Personele, kâğıt mendil / ıslak mendil/ beyaz sabun / cep dezenfektanı gibi malzeme dağıtılmaktadır.

  • Gemilerle İlgili Özel Tedbirler:

Gelen tüm gemilerin sağlık denetimleri ve risk değerlendirmeleri, Yalova Sahil Sağlık Denetim Merkezi tarafından yapılmakta, “pratika” verilmeden kılavuz kaptan bile gemiye çıkmamakta, gemi tersaneye yanaşmamaktadır. Gelen gemiler Sağlık Bakanlığımızın ilan ettiği yasaklı ülkelerdeki limanlara uğramışlarsa, (Sağlık Denetim Merkezi risk değerlendirmesine göre) 14 gün süreyi tamamlamak üzere demir alanında bekletilmektedir. Gemi personeli ateş takibi gemi kaptanınca yapılmaktadır.

Gemilerde, güverte üzerinde ve kapalı çalışma mahallerinde dezenfektasyon yapılmaktadır.

 

  • Yoğunluğu ve Teması Azaltacak Tedbirler:

Güvenlik personeli ve iş sağlığı personeli iş birliği ile; tersane girişlerinde personelin ateşi ölçülerek, sağlıklı ise çalışmasına müsaade edilmektedir.

Yemekhanede kapasitenin yarısı kullanılarak ve birkaç grup halinde dönüşümlü yemek yenmesi sayesinde, yoğunluk ve temas azaltılmaktadır.

Yeni personel alımı ve İşe giriş eğitimleri ile zorunlu haller hariç eğitim ve toplantılar ertelenmiştir. Staj programlarına ara verilmiştir.

  • Yoğunluğu ve Teması Azaltacak Tedbirler (devamı) :

Tersanelere denizden ulaşımda kullanılan hızlı botlara ve kara servis araçlarına binişte de ateş ölçümü yapılmaktadır.

 

Tersanelerimiz evden çalışmaya uygun olan personelini, uzaktan çalışmak üzere evlerine göndermiştir.

 

60 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı olan ve hamile personele izin verilmiştir. (65 yaşa kadar Yönetici ve kritik personel hariç)

 

Çay saatlerinde toplu oturulmasına izin verilmemektedir.

 

Mescitlerde toplu ibadete izin verilmemektedir

 

Ziyaretçi girişleri, görüşmeler kısıtlanmıştır. Kişisel kargo teslimatı yasaklanmıştır.

 

Yurtdışından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere Sağlık Bakanlığı ve işletmenin kuralları tebliğ edilmektedir.

 

Personelimiz, gün boyunca; iş güvenlik uzmanları, amirleri ve tersane sağlık personeli tarafından sürekli kontrol edilmektedir. Öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, sürekli hapşırma vb. olan personele acil müdahale edilmektedir.

 

Servis varış saatleri zamana yayılarak, girişte ve soyunma odalarında seyrelme sağlanmıştır. Mesai çıkışında da soyunma odalarına küçük gruplar halinde girilmesi düzenlenmiştir.

 

Çalışan sayısı yüksek olan bazı tersaneler ek önlem olarak, tesis girişlerine püskürtmeli hijyen tüneli sistemi kurmaktadır.

 

Çalışanların bir kısmına geniş alanda birbirlerinden uzak yiyebilecekleri şekilde kumanya dağıtımına geçilmiştir. Böylece yemekhanede yoğunluk azaltılmıştır.

 

Yemek sırasında konuşulmaması istenmiştir.

 

Çalışan sayısı yüksek olan tersanelerimizde, tersane sahasına girişte termal kamera ile tüm personelin ateş kontrolü yapılmaktadır.

 

Denizden servis yapan yolcu motorları büyük motorlarla değiştirilerek daha seyrek oturma imkânı sağlanmıştır, gemiler dezenfekte edilmektedir.

 

Cumartesi ve Pazar günü çalışmaları kaldırılmış/azaltılmıştır; genel olarak kapasite kullanım oranı düşürülmüştür.

 

Editör: Haber Merkezi