Yaf Diesel, Wuxi Brightsky Electronic Şirketi tarafından gemiler için geliştirilen su arıtma sistemi (Ballast Water Management System) Ballast Arıtma Sistemi semineri düzenledi. Holiday Otel’in salonunda yapılan Seminere KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, YAF Diesel Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Kanıcı’nın yanı sıra çok sayıda armator ve denizci yoğun ilgi gösterdi.

Wuxi Brightsky Electronic Şirketi mühendislerinden, Yüksek Mühendis Chang Hyung Bae ve ardından Mekatronik Mühendisi Ding Yao, Balast Suyu Arıtım Sistemi ile ilgili konuştular.

 

İlk pilot tesis Güney Kore’de

İlk söz alan sistemin geliştiricisi Mühendis Hyung Bae, 10 yıldır bu sektörde olduklarının altını çizerek, ilk pilot tesislerini 2006 yılında Güney Kore’de yaptıklarını belirtti. Ardından 2010 yılında Çin’de çevre testleri yaptıklarını aktaran Hyung Bae, Çin’de ilk onayı aldıklarını dile getirdi.

Wuxi Brightsky Electronic ismini verdikleri sistemi ilk olarak 1995 yılında Çin’de kurduklarını aktaran Hyung Bae, aynı zamanda Çin’in Ulusal Yüksek Teknoloji şirketi ile de çalıştıklarını belirterek 2009 yılında ise Balast Suyu Arıtma Sistemleri çalışmasına geçtiklerini söyledi.

Kimyasal sistem istemedik

Sistemi geliştirmek için hergün çalışmak zorunda olduklarını dile getiren Hyung Bae, şöyle devam etti: “Sistemimizi ilk olarak ortaya çıkardığımızda iki endişemiz vardı. İlki fiziksel sistemdi. Kimyasal sistem istemedik. Kimyasal sistemlerin çok fazla ekipmana ihtiyacı var. Bu nedenle UV teknolojisi kullanmak istedik. Kendini ıspatlamış bir teknoloji olmasından dolayı, UV sistemini tercih etti. UV modelinde işlem yapıldıktan sonra su balast tankına gidiyor. İki temel fonksiyonu var. Biri UV performansını arttırmak, ikincisi sıcak nokta çevirmeci. İlk olarak yüksek sıcaklığa çıkarıp mikroorganizmalara zarar veriyor. Ultrasonun ana fonksiyonu temizlik yapması. Mikroorganizmaları temizliyor.”

Çok olumlu sonuçlar aldık

Filtre sistemlerinde kısa bir süre sonra tıkanmaların yaşandığını ve mikroorganizmaların filtrenin yüzeyine yapıştığına işaret eden Hyung Bae, “Ne kadar geriye doğru yıkama yapılsa da çıkartılamıyor. Bizim sistemimizde hidrosiklonun üç tane yolu var. İlk tersine doğru bir yol. İkinci yolda yer çekimini de kullanarak suyu döner bir şekilde aşağıya doğru itiyoruz. Tortu bir kısımda toplanıyor. Temiz su tekrar yukarı çıkıyor. Yüzde 90’a kadar su ile sedimenti ayrıştırmış oluyoruz. Hidrosiklon Performans testlerimizden de son derece olumlu sonuçlar aldık” diye konuştu.

Uluslararası düzeyde çok sayıda sertifika ve patent aldık

Uluslararası düzeyde çok sayıda onay sertifikası aldıklarının altını çizen Hyung Bae, “Birçok ülkeden patent aldık. Kontrol sistemimiz çok iyi. Sistemimize güveniliyor. Bize gelen geri dönüşlerde sediment tortu kontrolünün çok iyi olduğu söyleniyor. Bazı gemilerde yeterince yer yok. Bizde sistemimizi kullanacak yeterli alan bulamayınca konteyner kuruyoruz” dedi.

Hyung Bae’nin ardından Mekatronik Mühendisi Ding Yao da kısa bir sunum yaptıktan sonra seminerin soru cevap ile devam etti. Seminerin ardından kokteyle geçildi.

7 DENİZ 

Ünoks 30. yılını kutladı Ünoks 30. yılını kutladı

Editör: Haber Merkezi