Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği WISTA Türkiye, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 18 Mayıs Dünya Denizci Kadınlar Günü düzenlediği WISTA Geleneksel Gala Yemeği’nde sektörün çeşitli alanlarında yer alan kadınlarla bir araya geldi. Kozyatağı Hilton’da düzenlenen etkinliğe, sektörde yer alan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve denizci kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

 

TÜRKİYE’DE DENİZCİ KADINLARIN YÜZDESİ FAZLA

 

WISTA Geleneksel Gala Yemeği’nin açılış konuşmasını WISTA Türkiye Derneği Başkanı Nazlı Selek yaptı. Konuşmasına 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak başlayan Selek, WISTA Malezya’nın da dahil olmasıyla birlikte toplam 56 ülkede 4 bini aşkın üyesiyle aktif olan bir dernek olarak kadınların ve gençlerin hizmetinde olduklarını söyledi. WISTA’nın 18 Mayıs’ın Dünya Denizci Kadınlar Günü olarak kabul edilmesindeki rolünün çok büyük olduğunu aktaran Selek, “IMO ile yapılan işbirliği anlaşması sonucu, denizcilikteki kadınlarla ilgili bir rapor yayınlandı. Raporda Türkiye’de özellikle yönetici pozisyonundaki kadınların yüzdesinin yüksekliği hepimizi gururlandırdı” dedi.

 

 

KADINLARA ENGELLERDEN ARINMIŞ BİR ORTAM YARATMAK İSTİYORUZ

 

18 Mayıs Denizci Kadınlar Günü’nün temasının eğitim, görünürlük ve tanınma olarak açıklandığını dile getiren Selek, “Yani denizciliğin her alanında çalışan kadınlar için engellerden arınmış bir çalışma ortamı yaratmak ana hedef olarak tanımlandı. Biz Türkiye’de bu anlamda sektördeki tüm kadınlarımızın görünür olduğunu, eğitimli olduğunu ve kabul edildiğini biliyoruz. Amacımız bunun sürdürülebilir olması ve her alanda kadınların istihdam şartlarının da erkeklerle aynı seviyeye getirilmesi. Özellikle ücret eşitsizliğinin asla gündemde olmadığı bir çalışma hayatını amaçlıyoruz. Türkiye’nin bu konuda dünyaya örnek olabilecek bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

 

Nazlı Selek’in konuşmasının ardından TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu’nun video mesajı yayınlandı.

 

KIRAN: KADINLARIN SAYISININ ARTMASI SEVİNDİRİCİ

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran ise, WISTA Türkiye’nin güçlü ve çok değerli bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti. Günümüzde daha önce tamamen erkekler tarafından yapılmış birçok işte kadınların da ön plana çıktığını ifade eden Kıran, “Erkekler için bile en zor mesleklerden biri sayılan ve denizcilikteki gemiler başta olmak üzere birçok alanda fiilen çalışan kadınlarımızın sayısının gittikçe artmasını fevkalade sevindirici bir gelişme olarak görüyorum” dedi.

 

 

KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILMADIĞI ÜLKENİN KALKINMASI MÜMKÜN DEĞİL

 

Dünyanın baş döndürücü bir hızla gelişip değiştiği bir dönemin içinden geçildiğini dile getiren Kıran, “Artık önünüzde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, kuralların yeniden yazıldığı bir dünya bizi bekliyor. Bu hızlı değişimden denizcilik sektörü de önemli ölçüde payını alıyor. Deniz taşımacılığı, yeni teknolojileri, yeni yakıtlar, kısacası denizcilik yeni baştan kurgulanıyor. Teknolojik olarak hızla gelişen, dijitalleşen denizcilik sektöründe gelecek, kendi kendini idare edebilen otonom, yapay zeka ile donatılmış gemiler artık denizlerdeki yerini almaya başlayacak. Artık donanım, teknolojiye hakimiyet en önemli güç haline gelecektir. Kadınların iş gücüne katılmadığı bir ülkenin kalkınmasından bahsetmek mümkün değildir. Kas gücünün değil, aklın, fikrin ve düşüncenin öne çıktığı bir dönemden geçerken eğitimli, özgüveni yüksek kadınlarımıza her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Sizin denizlerle çevrili çok önemli coğrafi konumu dikkate alındığında deniz yolu taşımacılığı, limanlar, tersaneler, deniz turizmi, denizcilik sektörü çok geniş bir alanda istihdam sağlıyor. Bu konuda kadın erkek bağlamında cinsiyet temelli ayrımcılıktan ziyade toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci içerisinde kadınların liyakatli yönetici ve personel yönleriyle ele alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan kadınların bilgi ve beceri ile sektörümüzde gelecekte daha güçlü bir şekilde yerlerini alacaklarına inancım tamdır.

 

Kıran’a konuşmasının ardından plaket verildi. Ayrıca, kız öğrencilere burs sağlanması amacıyla düzenlenen geceye destek olan sponsorlara da plaketleri takdim edildi.

 

Gece, Ata Marin Orkestrası’nın müzik dinletisiyle devam etti.

 

 

 

Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı Türk P&I Sigorta'nın finansal değerlendirme notu arttı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi