Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği (WISTA) Türkiye, denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet yürüten STK temsilcileriyle bir araya geldi. WISTA Türkiye ev sahipliğinde Büyük Kulüp’te gerçekleşen toplantıya, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Başkanı Semih Dinçel, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı (KOSDER) Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı (TÜRDEF) Erkan Dereli, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED) Başkanı Ufuk Teker ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını WISTA Türkiye Başkanı Av. Nazlı Selek yaptı. WISTA Türkiye’nin farkındalık yaratmak, sektördeki kadınların dayanışması ve mentörlük amacıyla kurulduğunu aktaran Selek, bu kapsamda denizcilik fakültelerinde okuyan kız öğrencilere her sene burs vermeye çalıştıklarını ve cinsiyet ayrımcılığının yaşandığı noktalarda kadınlara destek olduklarını belirtti.

 

 

Sektörü kucaklayan bir dernek

 

Geçtiğimiz günlerde WISTA International Yönetim Kurulu’na seçilen Selek,  7 kişilik yönetim kuruluna tüm dünyadaki WISTA üyelerini kucakladığını ve temsil ettiğini kaydetti. Türkiye temsilen iki yıllık bir görev süresi olduğunu belirten Selek, WISTA Türkiye’nin üye sayısını arttırmak için çalışmaya başladıklarını kaydetti. WISTA Türkiye’nin sektörün her kuruluşunda üyesi olan tek dernek olduğuna işaret eden Selek, “Kadın derneği olarak sektörü kucaklayan bir derneğiz. Bütün sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirelim dedik. Hem birbirimizi tanıyalım, hem de bu iki sene içerisinde neler yapabiliriz, ortak projeler üretebilir miyiz diye görmek istedik. Hep birlikte hem uluslararası hem de ulusal neler yapabileceğimizi konuşabileceğimiz bir toplantı olsun istedik” dedi.

 

 

DTO’nun kadın çalışmalarına desteği devam edecek

 

İMEAK DTO olarak sektördeki kadınlara destek olmak amacıyla ellerinden gelini yaptıklarını ve özen gösterdiklerini belirten İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, aynı şekilde devam edeceklerini kaydetti. WISTA Türkiye de dahil olmak üzere pandemi sürecinde bütün derneklerle yakın ilişki içinde olduklarını belirten Kıran, “Sektör olarak sadece bir araya geldiğimizde bazı işler yapabiliriz. Birbirimizin arkasından işler çevirdiğimizde hiçbir şey yapamayız. Bürokrasinin en büyük özelliği farklı söylemler olduğunda konuyu rafa kaldırmak. Dolayısıyla biz bu ortamlarda o farklı sesleri tartışıp tek bir ses haline getirebilirsek bürokrasiye gittiğimizde çok daha fazla başarıya ulaşma ihtimalimiz var. Bu nedenle çok rica ediyorum sektörün sorunlarını kendi aramızda paylaşalım” dedi.

 

 

Tek elle alkışlamamak gerek

 

İMEAK DTO Başkanı Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ise, sektörün ve kadınların yaşadıkları sorunları çözecek mevkilerdeki kişilere aynı fikirle gitmenin çok önemli olduğunu belirten Kaptanoğlu, “İnsan haklarını, kadın haklarını, çocuk haklarını yani herkesin hakkını koruduğunuz ve bu bilinci yaydığınız zaman sizin haklarınızda korunmaya başlıyor. 21’inci yüzyıldayız. Hala kadın, çocuk ve çevre dernekleri var. Çünkü biz bu önemli konulara maalesef dikkat etmiyoruz. Denizcilik sektörü de birçok başka sektör ve dünya birçok sosyal alan gibi herkes alkışlamaya çalışıyor ama herkes tek elle alkışlamaya çalışıyor. Ve bence bu yüzden WISTA’nın bu görevi çok önemli. Yani bir bir cinsiyeti dışarıda bırakarak şimdiye kadar gelmişiz, bundan sonra da gideriz diye düşünüyoruz. Gidilir mi gidilir ama nereye gittiğimiz önemli. Şimdiye kadar bir cinsiyet ile gidiyorduk. O yüzden farklı sesler duymamız önemli. Farklı sesler ve oyuncuları yönetim kurulları ve karar mekanizmalarına katarak faydalı işler yapacağımız düşünüyorum. WISTA’nın bu anlamda misyonu da çok önemli. Geçenlerde ele aldığımız en önemli iki konu şuydu. Kadınların bir yere geldiğinde yarattığı farklılık ve diğer kadınlara imkan yaratma anlamında yarattığı farklılık. Bu iki konu da çok önemli” diye konuştu.

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

 

 

Ortak projeler önemli

 

Denizcilerin cinsiyet eşitliğine daha yakın olduğuna işaret eden Kaptanoğlu, “Bunu yaparsa denizciler yapar. Çünkü hep ileri, modern, farklılar. Bizim sınırlarımız yok. Dünya bizim evimiz. Dolayısıyla başarabiliriz. Bu alanda WISTA’nın önemli bir pozisyonu koruması gerektiğine inanıyorum. Ortak projelere çok inanıyorum. Mesela denizcilik günleri bunlardan biridir. Çünkü bizim bir ortak sesimizin olması gerekiyor dünyaya karşı. Daha gözle görülür olması gerekiyor.

 

 

Altın kural STK’ların birbirini tanıması 

 

Şadan Kaptanoğlu’nun ardından İMEAK DTO Başkanı Salih Zeki Çakır, söz aldı. Bir sektörün güçlü olmasının STK’larının güçlü olması ile doğrudan orantılı olduğunu belirten Çakır, “Altın kural STK’ların birbirini tanımasıdır. Bu nedenle bu tür toplantılar çok önemli. STK’ların yönetimleri ile daha sık bir araya gelmek ve asgari müştereklerde buluşmak hayati önemde. Çünkü sektörde birinin duası diğerinin bedduası olabiliyor. Bu anlamda asgari müşterekler çok önemli. Odaklanmamız gereken çözüm konusunda görüşleri ortaya çıkarmak ve çözüm mercilerine ulaştırmak olmalı.

 

 

TÜRKLİM’den kadın yönetici sayısını arttırma sözü

 

TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir ise limancılık sektörünü ele aldı. Denizcilik sektöründe kadın sayısını arttırma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın önemli bir misyon olduğunu belirten Erdemir, “Bizim açımızdan çok daha önemli bir misyon. Çünkü maalesef kadın sayısı az. Çok sayıda kadın çalışanımız var ama yine de çalışan ve yönetici kadın arasındaki orantısızlığı durumumuzu gösteriyor. Bu birçok alanda böyle. Kadından kaynaklanan bir sorun değil. Fırsat eşitsizliğinden kaynaklanıyor” dedi. Limancılık sektörü bir süreçten geçtiğini belirten Erdemir, “Limancılık sektöründeki beyaz yakalı kadınlarımız olsa bile şirketlerimizi kadın yönetici konusunda bence çok fazla duyarlı değiller. Genel eğilim böyle. Mavi yakalıda ise kadın sayımız giderek artmaya başlıyor. Burada da teknolojinin etkisini görüyoruz. Liman iş kolunda teknolojinin gelişimiyle beraber bu fark ortadan kalktı. Şimdi limanlarımızda kadın mavi yakalı sayımız artıyor ama tabi bunu çok arttırmak lazım. Biz bu yıl ki genel kurulumuzu ağırlıklı olarak mavi yakalı kadınlarımızı çağırıp sorunlarını dinlemek istedik. Bundan dolayı da hem şirketlerimizin hem de uluslararası prensiplerden dolayı kadının hem yönetici olması açısından da Türk limanlarında bu bizim ana gündemimiz olacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

WISTA toplantısında ayrıca GBD Başkanı Semih Dinçel, TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli, KOSDER Başkanı Pınar Kalkavan Sesel ve birçok STK temsilcisi söz alarak konuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi