Uluslararası karayolu taşımacılığı yapılması ile yükler varış noktasına daha hızlı şekilde ulaştırılması sağlanır. Yüklerin boyutuna ve ağırlığına en uygun araçlara yüklendikten sonra herhangi bir aktarma işlemi uygulanmayacağı için hasara neden olmaz. İthalat ve ihracat yapmak isteyen firmalar, parsiyel veya komple yük taşıma işlemini uluslararası karayolu taşımacılığı tercih ederek, zaman kaybı yaşamadan daha hızlı ve daha az masrafsız şekilde gerçekleştirebilir.

 

Karayolu Taşımacılığı Nedir, Neden Önemlidir?

 

Ticaret Bakanlığı'ndan yurt dışı lojistik dağıtım ağına onay Ticaret Bakanlığı'ndan yurt dışı lojistik dağıtım ağına onay

Karayolu taşımacılığı, taşınmak istenen yüklerin aktarmaya ihtiyaç duyulmadan, belirli bir süre içerisinde karayolu kullanılarak yapılan taşıma işlemine verilen addır. Karayolu tercih edilerek yapılan taşıma işleminde daha uygun maliyet ve kısa süre içerisinde taşınma işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmış olur. Taşınacak yükler, dünyanın birçok noktasına ulaştırılabilme avantajına sahiptir. 

 

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Kara taşımacılığı en çok rağbet gören taşıma sistemleri arasında yer alır. Tercihini kara yolundan yana kullananların kazandıkları avantajlar arasında yol güzergahlarında birçok alternatifin mevcut olması ve taşınan yükün aktarmaya gerek olmadan adrese teslim edilmesi gibi imkanlar yer alır. Güvenliğin sağlanabilmesinin kolay oluşu, hasar oluşmasına karşı sigorta yapılması, yük indirme ve yükleme işlemlerinin kolaylıkla yapılabiliyor olması da karayolu taşımacılığını tercih edenlerin kazandıkları en önemli avantajlar arasında yer alır. Uluslararası karayolu taşımacılığı yapılırken sağladığı avantajların yanında bazı dezavantajlar da bulunur. Yolun uzak oluşu maliyetin yükselmesine neden olur. Taşınması istenen yük miktarı, araçların alabileceği kapasiteye göre belirlendiğinden, taşınacak yükte belirli sınırlama bulunabilir. Hava koşulları taşıma işlemini olumsuz olarak etkileyebilir ve gecikme yaşanmasına da neden olabilir.

Uluslararası Kara Taşımacılığı Yapılabilmesi için Gerekli Belgeler

 

Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan profesyonel firmaların yaptıkları işin devamını sağlayabilmeleri için gereken belge CMR (Convention Marchandises Routiers) olarak bilinir. Bu belge ile kara taşımacılığı işlemleri için belirli standart getirilmiştir. Yüklerin taşınma işlemi sırasında taşınacak yükün zamanında teslimatının yapılabilmesi için tarafların üzerine düşen sorumluların belirlendiği ve uluslararası geçerliliğe sahip olan bir belge türüdür. CMR belgesine sahip olan firmalar, taşıdıkları yüke dair güvencelerinin bulunduğunu ifade etmiş olurlar. Üzerinde CMR belgesine ait yer ve tarih gibi bilgiler, yük sahibi, taşıma işinden sorumlu olanlar, alıcıya ait ve gönderiye ait tüm ödeme bilgileri ve taşınan yükün türevi gibi detaylar hakkında bilgiler yer alması gerekir. Ayrıca,

 

  • FIATA FCR: Alınan yükün zarar görmeden teslim alındığı,
  • FIATA FCT: Nakliyeciler için taşıma belgesi,
  • FIATA FBL: Mallar hakkında düzenlenen önemli evrak, tır karnesi, paket postası makbuzu ve nakliyeci makbuzu gibi belgeler gerekebilir.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Sırasında Fiyatlandırma Nasıl Belirlenir?

 

Uluslararası karayolu taşımacılığında yükün alındığı yer ve varacağı teslimat adresi dikkate alınarak fiyatlandırma yapılır. Ulaşımı kolaylıkla ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilen uluslararası karayolu taşımacılığı için istenen ücret, daha az olabilir. Türkiye'de karayolu taşımacılığı demiryolu, hava yolu ve deniz yolu ile yapılan taşıma işlemlerine göre daha yaygın şekilde kullanılır. Taşınacak yükün ağırlığı ve kapladığı alan nedeni ile yüklerin daha güvenli koşullarda sevkiyatının sağlanabilmesi için en çok tercih edilen yöntemler arasında uluslararası karayolu taşımacılığı kullanılarak yapılan taşıma işlemi yer alır. Yapılan taşıma işlemlerinde ambalajlama, barkotlama, elleçleme, paketleme işlemleri itina ile yapılır. Taşıma işlemi sırasında yüklerin birbirine çarparak hasara uğramasını önlemek için gerekli tüm tedbirler alınır. Yüklerin taşınma işlemi, kapıdan kapıya verilen kaliteli hizmetle tamamlanır. Sektörde uzun yıllar sağladığı hizmeti profesyonel ekibi ile başarılı şekilde sürdüren SerTrans Lojistik ile hemen bağlantı kurabilir, uluslararası karayolu taşımacılığı hizmetini sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi