Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama çalışmalarına Kıbrıs Rum Yönetimi başta olmak üzere AB ve ABD’nin itirazları devam ediyor. Rum yönetimi, Fatih sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’deki araştırmalarını ‘işgal’ olarak değerlendirirken, bir açıklama da Yunanistan Başbakanı Alexsis Çipras’tan geldi.

 

Euronews Türkçe’nin haberine göre,  haberine göre Çipras, Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramaya devam etmesi halinde Türkiye’ye ekonomik yaptırımların uygulanacağını belirtirken, "Eğer bu strateji devam ederse, finansal tedbirler ve yaptırımlar olabilir. Bu uygulamalara devam etmek yerine Türkiye, uluslararası hukuka ve anlaşmalara saygı göstermeli, diyalog masasına oturmalı" dedi.

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de "Türkiye’yi Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermeye çağırıyoruz" demişti.

 

Çipras’ın 'finansal yaptırım tehdidine' tepki gösteren Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) Türk Grubu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, "Biz uluslararası kara sularda tüm haklarımızı, milli ve yerli haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz, uluslararası hukuk bize hangi hakları tanıdıysa onların tamamını net bir şekilde ülkemizin yararına, menfatine kullanırız" dedi.

 

Çipras’ın bu sözlerle kendi iç politikasına yönelik bir mesaj verme çabasında olduğu görüşünü ileten Uslu, "Haklı olduğumuz noktada gereğini yapmaya devam ederiz. En başından beri, menfaatimizlerimiz ne gerektiriyorsa onu yaparız, hükümetimiz ilk günden beri böyle hareket ediyor, böyle hareket etmeye de devam ederiz" diye konuştu.

Çimento yüklü gemide yangın Çimento yüklü gemide yangın

 

Uluslararası ilişkilerde diplomasinin önemini de vurgulayan Uslu, "İlişkiler diplomasiyi gerektiriyorsa bunu da kullanırız. Burada Yunan Başbakanı herhalde kendi iç siyasetine mesaj vermek için bu dili kullanıyor, diye düşünüyorum" dedi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi