Ukrayna, Rusya tarafından Kerç Boğazı’ndan geçmeye çalışırken tutuklanan Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılması için uluslararası mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

 

Poroşenko: Denizcilerin serbest bırakılmasını sağlayacağız

 

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yaptığı açıklamada, Ukraynalı denizcilerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla uluslararası mahkemeye doğrudan müracaat edeceklerini söyledi. Poroşenko, “Uluslararası mahkemeye başvurmadan önce Ukrayna mahkemesinden hızlı bir şekilde karar verilmesini sağlayacağız. Ardından ise uluslararası mahkemeye başvurarak birkaç hafta içerisinde denizcilerin serbest bırakılmasını sağlayacağız. Ayrıca gemilerin bağlanması ile ilgili maddi tazminat talep edeceğiz” dedi.

 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise 23 Nisan’da Ukrayna’da olayla ilgili dava görüleceğini ve Rusya’nın bundan haberdar olduğunu açıkladı.

 

Ne olmuştu?

 

Kasım 2018’de Ukrayna Donanması’na ait 3 gemi Rus karasularına girerek, Azak Denizi’ne geçmeye çalışmıştı. Rusya buna karşılık olarak Ukrayna’nın Kerç Boğazı’ndan geçiş için izin almadığını savunarak Ukraynalı denizcileri taşıyan gemilere operasyon yapmıştı. Operasyonda 24 Ukraynalı denizci tutuklanarak Kırım’daki cezaevine gönderilmiş, Ocak ayında görülen mahkemede 12 Ukraynalı denizcinin tutuksuz yargılanmasına kalan 12 denizcinin ise Nisan ayında görülecek mahkemeye kadar tutukluluklarının devam edilmesine karar vermişti.

 

Umman Körfezi'nde gemi battı: 21 mürettebat kurtarıldı Umman Körfezi'nde gemi battı: 21 mürettebat kurtarıldı

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi