Ukrayna Sınır Güvenlik Teşkilatı Başkan Yardımcısı Oleg Slobodyan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “İşgal edilen Kırım’a giriş yapan gemiler bizim ekonomik bölgemize veya Ukrayna limanlarına giriyorsa biz onların daha sonraki hareketini sınırlamak için önlemler alıyoruz. Şimdiden 15 gemiye el konuldu ya da onlar hakkında diğer kısıtlayıcı tedbirler uygulandı. Bu gemiler, Kırım’ın limanlarına girerek Ukrayna yasalarını ihlal etti” dedi.

İşgal edilen Kırım limanlarına toplam 940’tan fazla geminin giriş yaptığını kaydeden Slobodyan, bu gemilerin çoğunun sadece işgal edilen Kırım’daki limanları ile çalışan Rus gemilerinden oluştuğunu belirtti.

Slobodyan, “Yaptırımlar uygulandığı için Kırım’ın limanlarına giren yabancı gemilerin sayısı fazla değil. Gemi sahipleri, işgalci yönetimin davetlerini kabul etmeye istekli değil” ifadelerini kullandı.

 

RUSYA’DAN TEHDİT GİBİ CEVAP

Ukrayna’dan gelen sözkonusu açıklamayı yorumlayan Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi senatörlerinden Frants Klintseviç, Ukrayna’yı tehdit ederek “Biz dakikalar içinde Azak Denizi’ni herhangi bir Ukrayna gemisi için kapatabiliriz. Ve bu eylemlere başvurma ihtimalimiz her zaman var” dedi.

 

UKRAYNA, KIRIM’DAKİ LİMANLARI KAPATTI

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanlarını uluslararası trafiğe kapattı.

Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Kırım'ın Rusya tarafından işgalini tanımamasına ilişkin bildiriyi kabul ettiği biliniyordu. Bu kararın ardından ulaştırma şirketlerinin işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklanmıştı.

Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda

Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu kuralların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Editör: Haber Merkezi