Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) gönüllüleri, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından belirlenen “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” dolayısıyla bir açıklama yayınlandı. Mesajında gezegenimizin yaşam kaynağı olan sulak alanların korunmasına dikkat çeken TURMEPA, “İklim değişikliğine doğal çözüm: Sulak alanlar ve biyoçeşitlilik” olduğuna işaret etti.

 

Türkiye sulak alanlar konusunda en önemli ülkelerden biri

 

Sulak alanların, derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lagün, delta, korunaklı kıyı ve su dolaşımına sınırlı olan bölgeler olarak nitelendirildiğini kaydeden TURMEPA, sulak alanların tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemler olduğunu ve pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı sunarak sadece bulundukları ülkenin değil, tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edildiğini kaydetti. .TURMEPA açıklaması şöyle devam etti: “Ramsar Sözleşmesi’ne 17 Mayıs 1994’ten itibaren resmen taraf olan Türkiye, sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli ülkelerinden birini oluşturuyor. Türkiye’nin toplam sulak alan varlığı 2.5 milyon hektar. Son 40 yılda sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, doldurmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar, büyük baraj inşaatları, yapılaşma ve yeterli su alamama nedeniyle yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanımız, ekolojik ve ekonomik değerini yitirdi. Bir başka deyişle Türkiye 40 yıl gibi kısa bir sürede sulak alanlarının yarısını kaybetti.”

 

 

‘Sulak alanlar gezegenimizi koruyor’

 

“İklim değişikliği sebebiyle gezegenimiz risk altında” diye devam eden açıklamada, şunlara yer verildi: “İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel sera gazı salımındaki ciddi artış, 1970 yılından bugüne dünya sulak alanlarının yüzde 35’inin kaybedilmesi ve sıcaklıkların yükselmesi, dünya çapındaki meteorolojik felaketlerin sıklığının sadece 35 yılda iki kattan fazla artmasına sebep oldu. Ülkemizde gördüğümüz hortumlar, seller ve yağış rejimindeki değişiklikler bunların sadece başlangıcı. Sulak alanların sahil şeritlerinde aşırı hava şartlarına karşı tampon bölge oluşturması, taşkınları azaltması, kuraklığı önlemesi, karbonu emmesi ve depolaması iklim değişikliğine karşı gezegenimizi koruyor.”

 

 

‘Sulak alanları Kirletme! Onar! Koru! Akıllıca Kullan! Kurutma! Ve üzerine inşa etme!’

 

TURMEPA açıklamasında şunlara yer verdi: “Tüm bu sebep ve sonuçların farkında olmak, çevre bilinci ile yaşayan bireylerin sayısının artması ve gezegenin geleceğine sahip çıkılması demek. TURMEPA, bu verilere dikkat çekmek için gönüllüleri aracılığıyla “İklim Değişimine Doğal Çözüm: Sulak Alanlar ve Biyoçeşitlilik” mesajını paylaşıyor. Sulak alanların önemine dikkat çekmek için siz de #DünyaSulakAlanlarGünü #Biyoçeşitlilik #DeğişimeDoğalÇözümSulakAlanlar! #dünyasulakalanlargünü #WorldWetlandsDay #denizleryaşasındiye #turmepagönüllüsüyüm #deniztemiz #turmepa #UrbanWetlands #KeepUrbanWetlands #sustainablecities hashtag’lari ile sosyal medya hesaplarınızdan mesajınızı paylaşın!

 

Sulak alanları korumak için: Kirletme! Onar! Koru! Akıllıca Kullan! Kurutma! Ve üzerine inşa etme!”

 

Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen “Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi” 1971 yılı Şubat ayında imzalandı. Bu sözleşme, taraf olan 169 ülkenin her birini, dünyaca öneme sahip en az bir sulak alan ilan etmelerinin yanı sıra, bu sulak alanları korumakla ve bunların akılcı kullanımlarını sağlamakla da yükümlü kılıyor. Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının dikkat çekmek üzere 1997 yılından bu yana “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanıyor. 

 

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi