Vatan Gazetesi Yazarı Abdullah Akosman, bugün yayınladığı köşesinde Türk Sanayisinin kuruluş ve gelişim sürecini ele alarak, Türkiye’nin teknoloji merkezi haline geldiğini işaret ediyor.

 

ASELSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN gibi 1974 sonrasında kurulan kuruluşların Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri güçlendirme vakıfları tarafından yürütülen çalışmalar ile bazı sahalarda yatırımlar gerçekleştirildiğini belirten Vatan Gazetesi Yazarı Abdullah Akosman şöyle devam ediyor: “Türk savunma sanayinin bir başka büyük kuruluşu TUSAŞ, Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TAI) mevcut deneyimi, F-16 savaşan şahinler, CN-235 hafif nakliye/deniz/karakol/gözetleme uçakları, SF-260D eğitim uçakları, Cougar AS-2 arama kurtarma (SAR), silahlı arama kurtarma (CSAR) ve genel maksat helikopterlerinin ortak üretiminin yanı sıra kendi tasarımı olan insansız hava aracı, hedef uçağı ve zirai ilaçlama gibi ürün geliştirme programlarını kapsıyor.

 

Türk savunma sanayinde, kara ve hava araçlarında 7, deniz araçlarında 4, roket-füze alanında 7, elektronik askeri yazılımında 15 ve bilişim alanında 7 şirketin faaliyette bulunduğuna işaret ederek, 1984 yılında Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak kurulan TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI), süreç tamamlanmadan, havacılık ve uzay sanayi sistemleri geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi haline geldiğini kaydediyor.

 

Türk sanayisinin öncü firmalarına yazısında geniş yer ayıran Akosman’ın yazısında firmaların kuruluş tarihlerinden, alanlarına detaylıca yer veriyor.

 

Buna göre firmalar ve kuruluş tarihleri şöyle:

 

1 ASELSAN

Aselsan AŞ, 1975 yılında TSK’nın haberleşme cihaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulmuştur. TSK’ni Güçlendirme Vakfı’nın bir kuruluşudur.

 

2 TAI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir.

 

3 MKEK

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılayan devlet kuruluşudur.

 

4 OTOKAR

1963 yılında kurulduğundan bu yana kendi teknoloji, tasarım ve uygulamaları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun, özel çözümler sunmaktadır. Toplu taşımacılık için otobüs, nakliye ve lojistik sektörü için semitreyler ve hafif kamyon, savunma saniyi için tekerlekli ve paletli zırhlı araçlar üretiyor. 2000’den fazla çalışanıyla faaliyet gösteren şirket Türkiye’nin milli ana muharebe tankı Altay’ın tasarım ve prototip üretimi projesinde ana yüklenici olarak görev almaktadır.

 

5 TUSAŞ

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş., 1985 yılında TUSAŞ ve diğer ortakları tarafından F-16 uçaklarının F1 10-GE-100 motorlarının montajı ve bakımı amacıyla kurulmuştur. 

 

Oramiral Tatlıoğlu'ndan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'na ziyaret Oramiral Tatlıoğlu'ndan İstanbul Tersanesi Komutanlığı'na ziyaret

6 FNSS

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye’de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS’nin yüzde 51 hissesi Nurol holdinge yüzde 49 hissesi BAE Systems’e aittir.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Editör: Haber Merkezi