Türkiye'nin Doğu Akdeniz ile ilgili hamlelerine bir yenisi eklendi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Fatih sondaj gemisinin ardından yaşanan gerilime rağmen Yavuz'u da bölgeye gönderen Ankara'nın, bu iki gemiyi korumak ve lojistik ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) lojistik liman konusunda çalışmaları başladığı belirtildi.

 

Kıbrıs'ta lojistik liman

 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir ekip geçtiğimiz haftalarda KKTC'ye giderek askerî ve diplomatik yetkililerle görüşmeler yaptı. Görüşmelerde KKTC'de Gazimağusa veya İskele ilçelerinde ‘ikmal yapabileceği' bir liman inşa edilmesi için yer tespit çalışmasında bulunuldu. Denizde gücünü artıran Türkiye, Doğu Akdeniz'in hava sahasını kontrol edebilmek için de çeşitli adımlar atıyor. Bu konudaki en kritik olanı Rusya'dan teslim alınacak S-400 hava savuma sistemlerinin, Doğu Akdeniz'in hava sahasını da kapsayacak şekilde konuşlandırılması. S-400 bataryalarından biri Mersin'in Gülnar ilçesinde inşaat çalışmaları süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni ve Doğu Akdeniz'i koruyacak şekilde konuşlandırılabileceği kaydedildi.

 

Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı Aydın’da 13 düzensiz göçmen kurtarıldı

Taşucu'na tersane

 

Doğu Akdeniz'de yaşanan kritik gelişmeler, 1999 yılında alınan ancak uygulanmayan Millî Güvenlik Kurulu kararını da yeniden gündeme taşıdı. Söz konusu karar ile stratejik önem sahip Mersin Taşucu'nda bir tersane kurulacaktı. Ancak bir türlü somut adımlar atılmayan proje, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükseldiği bir dönemde yeniden gündeme geldi. Yapılacak tersane barış döneminde özel sektöre, savaş durumunda Türk ordusuna hizmet verecek.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi