ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında, Türkiye, İran’dan petrol alımını Mayıs ayından itibaren durdurdu.

 

Reuters Haber Ajansı’na konuşan bir Türk yetkili, Türkiye’nin İran’dan petrol alımının Mayıs ayından itibaren durdurulduğunu söyledi.

 

ABD, İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında, Türkiye dahil 8 ülkeye tanıdığı muafiyetlere son vermişti. Ajansa konuşan yetkili “İran’dan artık petrol almıyoruz. Muafiyet tanınan 8 ülkeden biriydik ve artık yaptırımlara uymaya hazırız” dedi.

 

Türkiye'nin en büyük petrol rafinerisi olan Türpraş, Washington'a muafiyet süresinin uzatılması konusunda girişimde bulunmuştu.

 

Aynı yetkili, ABD'nin İran politikasına katılmadıklarını ancak "Stratejik ortağımız olarak ABD'nin kararına saygı duymak zorundayız. İran’ın yalnız bırakılmasının yardımcı olacağına inanmıyoruz" dedi.

 

İran ile 2015 yılında yaptığı nükleer anlaşmadan geçen yıl çekilen ve Tahran’ın petrol ihracatını azaltacak yaptırımları tekrar başlata ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeye tanıdığı muafiyete 1 Mayıs’ta son vermişti.

 

Reuters’ta Pazartesi günü yer alan haberde, Refinitiv’in sağladığı petrol tankeri rota takip verileri, ABD’nin yaptırım muafiyetini kaldırdığı Mayıs ayı başından bu yana Türk limanlarına İran petrolünü taşıyan herhangi bir tanker yanaşmadığını göstermişti.

Tatile gelen İngiliz turist denizde hayatını kaybetti Tatile gelen İngiliz turist denizde hayatını kaybetti

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi